Adófórum

Adózási és számviteli információk

Idei számla, mikori bevétel?

Számlázás

HozzászólásSzerző: tepimail » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Alapítványunk kettős könyvitelt vezet. Célszerinti tevékenységének keretében szakmai folyóiratot jelentet meg. Az idei évben kiszámláza a folyóiratok értékesítését, a számla kelte, teljesítésének ideje, fizetési határnapja 2006. évi. A számlán feltünteti, hogy a termék a 2007. évi 1-6 hónapi magazin előfizetése. Áfa fizetésre nem kötelezett alanyi mentes. Melyik évben jelentkezik a bevétel? El kell határolni 2007.évi bevételnek, vagy a folyamatos teljesítés miatt az esedékesség időpontjában (még 2006. évi) bevétel lesz?

Köszönöm ha valaki válaszol. tepimail  

tepimail

HozzászólásSzerző: M.Éva » szer. dec. 27, 2006 12:33 pm

Igen a teljesítés dátumára könyveled, lesz aki még az idén ki is fizeti!Szerintem a bevételt, mivel jövő évben fogod a gazd.eseményt teljesíteni,elhatárolhatod.Üdv: Éva
M.Éva

HozzászólásSzerző: bekassy » szer. dec. 27, 2006 1:09 pm

Követelésként 2006. évben le kell könyvelni, mivel még idén kiszámláztátok: T311-K48

Következő évben nyitáskor rendezni kell: T48-K91/92

Üdv: Kati

bekassy

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. dec. 27, 2006 3:54 pm

Tepimail!

A szakmai folyóirat 2007 évi előfizetési díjáról beszélünk. 2006.évben kéred az előfizetési díj rendezését. Erről kiállítasz egy folyóirat előfzetési díjbekérőt, ahol megadod a teljesítés időpontját, illetőleg a fizetés dátumát (többek között). Erre a díjbekérőre, ha a megrendelő kifizeti az előfizetési díjat még 2oo6.évben, akkor számlát állítasz ki az összegről és lekönyveled az időbeli elhatárolás és a vevő folyószámla között annakrendje-módja szerint Ha nem fizet a megrendelő 2006.dec.31-ig, akkor számlát nem lehet kiállítani, illetőleg nem lehet 2006.évre könyvelni a tételt, hiszen vevő követelést nem mutathatsz ki a mérlegedben, s a könyveidben olyan tétel után, amely nem 2006.évet érint.

Tehát ha megtörténik a kifizetés év végéig, akkor könyvelsz az időbeli elhatárolással szemben (vevő egyenleged nulla, mert a pénz befolyt), ha nem rendeződött pénzügyilg a tétl, akkor nincs könyvelés 2oo6.évre. 

Az előttem szólók válaszát én a magam részéről nem fogadom el.

madora100

HozzászólásSzerző: M.Éva » szer. dec. 27, 2006 4:37 pm

A kérdésvelvető szavai." az idei évben kiszámlázza a folyóiratok értékesítését"- szerintem ez nem díjbekérő, aki dec.31-ig nem fizet,annak a követése a 311-en lesz.Az árbevételt pedig saját elhatározásból elhatárolhatja, ha akarja.Nekem még mindig ez a véleményem.Éva
M.Éva

HozzászólásSzerző: M.Éva » szer. dec. 27, 2006 4:39 pm

Attól,hogy idei teljesítéssel számláz,de egyértelmű,hogy 2007.01-06 között lesz a szolgáltatás tényleges teljesítése-ezért határolhat el!Az elöbb lemaradt.Éva
M.Éva

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. dec. 27, 2006 5:06 pm

Éva!

De idei teljesítésű a számla csak akkor lehet, ha pénzügyileg rendezésre került. Nem teljesíthet egyébként az idén, hiszen a folyóiratok csak 2007-ben kerülnek kiadásra. A vevő folyószámlán sem lehet olyan követelést kimutatni (pénzügyi teljesítés hiányában pedig a vevő számlának tartozik egyenlege lesz), amely 2007.évi folyóiratok ellenértékét tartalmazza.

Egyébként az összes folyóiratelőfizetési számla az általam felvetettek szerint működik.

madora100

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. dec. 27, 2006 5:21 pm

Az újság, folyóirat előfizetéses értékesítése tipikusan olyan értékesítés, amikor az időszak elején esedékes az előfizetési díj. Az elszámolási időszak utolsó napja, mint teljesítési időpont alkalmazása esetén - a bérlethez hasonlóan - az előfizetésnél is az esedékességkor fizetett összeget előlegként, majd az időszak utolsó napjához igazodó teljesítési időpontú számlát kell kiállítani.

Természetesen újság és folyóirat előfizetéses értékesítése esetén is lehetőség van arra, hogy a felek "szerződésükben" külön teljesítési időpontot állapítsanak meg. Ez igazodhat a korábbi gyakorlathoz hasonlóan a fizetés esedékességéhez. Mivel az előfizetésnél a megrendeléssel a megrendelő elfogadja a másik fél teljesítésének összes feltételeit, elégséges, ha a szolgáltatást nyújtó üzletszabályzatában, általános szerződési feltételeinél, ezek hiányában számviteli politikájában rögzíti, hogy a teljesítés időpontjának a fizetés esedékességét tekinti.

Tehát szerződés hiányában előlegként kell kezelni a befolyt ellenértéket, ha a szerődés szerint a teljesítés időponjának napját jelölk meg teljesítési időpntként, akkor is a pénzbevételhez kötődik az elszámolás. Ez utóbbi esetben nem előlegszámla kerül kiállításra, hanem a szerződés alapján egy fizetési határidővel megegyező teljesítésú díjbekérő, majd az összeg jóváírásának napjával egy számla kerül kiállításra.
madora100

HozzászólásSzerző: M.Éva » szer. dec. 27, 2006 5:29 pm

Ne haragudj,hogy vitatkozom, de több olyan előfizetésünk van, hogy idei teljesítéssel kaptam a számlát, van amit jan.5-ig kell fizetnem, van amit dec-ben kifizettem. De van olyan esetem,hogy egy szolgáltatást 5 évre szólóan számláztunk ki, és az árbevételt elhatároltuk és 5 év alatt lett visszaírva-a pénzügyi teljesítéssel szinkronban éves szinten.Természetesen az ügyfél is elhatárolta a költségét, az áfát pedig a számla teljesítésének megfelelően rendeztük.Mi van azokkal a számlákkal, amiket kiállítunk és nem fizetnek határidőre pl. a bérlők ( van aki 4-5 havi tartozással lép le!?) Szerintem a pénzügyi teljesítésnek az egyszeres könyvvitelben van jelentősége, hiszen követeléseket hurcol sok cég, mert nem írhatja le csak ha a behajtás dokumentáltan sikertelen!!A jelen esetben lehet ,hogy idei áron kínálja a szaklapot a cég, így teljesül,hogy kedvezményesen kapsz 6 db újságot, ha most előfizetsz pl.jan 5-ig.Szerintem, ha ez rendszeres tevékenységük ,akkor a számviteli politikájukban le lehet fektetni,hogy hogyan akarják nyilvántartani, és könyvelni a dolgokat. Üdv: Éva
M.Éva

HozzászólásSzerző: tepimail » csüt. dec. 28, 2006 9:53 am

Nagyon köszönöm a válaszotokat, én a magam részéről Éva megoldására hajlanék, azzal együtt, hogy értem Madora válaszát is. Én már mind a kettővel találkoztam. Sok cég díjbekérő után számláz, mert biztos akkar lenni, hogy fizet a vevője és csak akkor teljesít. Nem akarja növelni a kintlevőségeit. A megrendelés után szerintem a követelés maradhat a "vevők" számlán hisz ez még az idén keletkezett. Az biztos, az idén le kell könyvelni a számlát és az árbevételt el kell határolni. Számomra a folyamatos teljesítés miatt (amikor a teljesítés a fiz.határidővel esik egyidőbe) ez sem volt egyértelmű. üdv: tepimail  
tepimail

Vissza: Számlázás