Adófórum

Adózási és számviteli információk

Hogyan kell rontott kézi szla esetén eljárni?

Számlázás

HozzászólásSzerző: Angyal07 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdv,

Kiallítottam 2 számlát 8 napos átutalással. Alul az áfa összesítésénél, a 20% helyett 25%-ot sikerült írnom. Számszerüleg 20% áfával van számolva a végösszeg, de a sor elejére sajnos megszokásból sikerült 25%-ot írnom. A kérdés, hogy ezt a rontott számlát, ha visszakapom az eredetit, akkor csak áthúzom és ráírom, hogy rontott és kiállítok egy másikat, vagy más módszer kell?

Esetleg van olyan lehetőség, hogy a 25%-os hibás beírást javítsam 20%-ra és odaírjam, hogy javítva, vagy ez nem szabályos?

A válaszokat előre is megköszönöm!

Angyal07

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. dec. 15, 2006 5:12 pm

Szia Angyal!

Amennyiben az adó alapját és az adót is helyesen számoltad, tehát csak elírás történt, a számla szabályszerű kijavításával, azaz visszakéred a számlát és szabályszerűen javítod a 25%-ot 20%ra. Ha a hiba olyan jellegű lenne, hogy az adófiz. köt. teljesítését befolyásolná, pl. helytelen teljesítési időpont, vagy névelírás,  és nem vagy nem kizárólag az adó alapját vagy összegét érintené, akkor az eredeti szla. sztornírozása, illetve sztorno szla. kibocsátása mellett új szla kiállításával kell a javítást elvégezni.

Üdv. Valterné

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. dec. 15, 2006 5:15 pm

Így van áthúzod a 25%-ot, jav.20%-ra és aláírod.
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: Angyal07 » pén. dec. 15, 2006 5:51 pm

Keves Valterné,

A vevő visszaküldte nekem a számlát, viszont még rendelne pár dolgot és azt kérte, hogy állítsak ki egy új számlát. Amennyiben az eredeti példányt visszateszem a számlatömbe, akkor lehetséges, hogy csak áthúzom és ráírom, hogy rontott, majd kiállítok egy új számlát? Vagy mindenképen kell egy stornó számlát írnom és utánna az újat?

Ha stornó számla kell, azon minek és milyen dátummal és hivatkozással kell szerepenie? Az eredeti számla egy 8 napos átutalásos számla volt...

Válaszát előre is megköszönöm!

Ui.:

"Amennyiben az adó alapját és az adót is helyesen számoltad,tehát csak elírás történt, a számla szabályszerű kijavításával azaz visszakéred a számlát és szabályszerűen javítod a 25%-ot 20%ra." 

A adó alapját és az adót helyesen számoltam, csak a 20% helyett az összesítésnél 25% került, de az összegek 20%-al vannak számolva természetesen. Itt kéziszámla esetén elég az eredeti példányt javítani, vagy a másik 2 példányt is javítani kell? Ezt azért kérdezem, mert a második példányt a könyvelőhöz már leadtam, de ha kell, akkor kikérem persze. Valamint a szabályszerű javítás az pontosan mit jelent ilyen esetben?

Angyal07

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. dec. 15, 2006 6:23 pm

Szia Angyal07!

Valterné biztos nem haragszik meg. ha válaszolok helyette, és biztos kiegészít, ha nem ért egyet velem. Ha kézi számlát javítunk (és csak itt igaz, a gépi számlázásra nem!!!) ha birtokunkban van minden példány áthúzással és szignóval javíthatsz. természetesen minden példányon (együtt) szükséges a javítás. Ha a vevő másik számlát kér, mint írtad, visszatűzöd a tömbbe vagy a többi példányhoz a vevő által visszajuttatott példányt és áthúzással lerontod. A lényeg, minden példány legyen meg.

A "nagy" számvitelesek nem értenek ezzel egyet, de az APEH még soha nem kifogásolta ezt a módszert. Én így csinálom. A számítógéppel kiállított számlánál természetesen nem így működik a dolog. Egyébként stornó számlát akkor kell írni, ha a hibás számla a vevőnél maradt, mert akkor ha nem adsz ki stornó vagy helyesbítő számlát (szabályzott, hogy mikor melyiket) akkor 2 db + számlád lenne ugyanarról az értékesítésről.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. dec. 15, 2006 7:32 pm

Szia Zsuzsa!

Természetes, hogy nem  haragszom amiért Te válaszoltál. Nem voltam gépközelbe ezért nem tudtam Angyalnak válaszolni.

Üdv Valterné 

valterjozsefne

Vissza: Számlázás