Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kell-e bevételi pénztárbiz.kpszlara

Számlázás

Kell-e bevételi pénztárbiz.kpszlara

HozzászólásSzerző: lmeli » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni abban, hogy készpénzes vevői számlára kell-e kiállítani bevételi pénztárbizonylatot? Ha igen melyik trv írja elő, ha nem melyik trv írja elő?  

A vevő mit ír alá, hogy az összeget befizette?

Köszi mindenkinek

Meli

lmeli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Kell-e bevételi pénztárbiz.kpszlara

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » szer. nov. 14, 2007 12:27 pm

Nemrég olvastam egy állásfoglalást, amely szerint az egyszerűsített (készpénzfizetési)számla kiállítása önmagában igazolja a fizetés megtörténtét, azonban ha számlát állít ki a vállalkozó (amire ráírja, hogy készpénzes a fizetési mód), az nem bizonyítja a fizetés megtörténtét. Ehhez kell a bevételi nyugta. Törvényhivatkozást nem tudok.
baloghnehajni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Kell-e bevételi pénztárbiz.kpszlara

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. nov. 14, 2007 12:31 pm

Szia Meli!

A Pénzkezelési Szabályzatban kell arról rendelkezni a számviteli törvény hatálya alá tartozó vállalkozásnak, hogy hogyan kezeli a pénztárt, milyen bizonylatokat használ.

Készpénzes vevő számlánál bevételi pénztárbizonylatot  kell kiállítani, az első példány a könyvelésé, a második példány (nyugta) a vevőé, a harmadik a tömbben marad.

A vevő az összeg befizetőjénél írja alá.

A számviteli törvény a folytonosságot írja elő, tehát a pénztárban szigorúan sorban kell a bizonylatoknak egymást követnie. Ha valaki ezt pénztárbizonylat nélkül megtudja oldani, elvileg az is elfogadható. Személy szerint én mindenképpen a pénztárbizonylat híve vagyok, mert a pénztárt dokumentálni a pénzmozgással egyidejüleg kell, és ezt pénztárbizonylat nélkül nehezen tudom elképzelni.

Üdv.: Szilvi

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Kell-e bevételi pénztárbiz.kpszlara

HozzászólásSzerző: polak » szer. nov. 14, 2007 12:32 pm

Szia!

Vagy bevételi pénztárbizonylat vagy pénztár nyugat szükséges.Atz, hogy ki mit választ rögzíteni kell a pénzkezelési szabályzatában és aszerint kell eljárni.

polak
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Kell-e bevételi pénztárbiz.kpszlara

HozzászólásSzerző: zsazsa65 » szer. nov. 14, 2007 12:47 pm

Sziasztok!

Az alábbi idézetet szeretném a figyelmetekbe ajánlani:

II. Pénzkezelési szabályzat tartalma

A pénzkezeléshez kapcsolódóan a számviteli törvény rendelkezik arról, hogy a készpénzmozgásokat azon a napon és ott kell könyvelni, ahol az ténylegesen megtörtént, tehát a pénztár analitikus könyvelése nem történhet utólag a könyveléssel megbízott vállalkozásnál.A vállalkozások jelentős részénél gyakori, hogy nincs önálló pénztáros, hanem valamelyik vezetı tisztségviselő felelős a pénzkezelésért. Ezekben az esetekben könnyebbséget jelent, hogy akkor, amikor a pénz mozgását valamilyen bizonylat pl.készpénzfizetési számla igazolja, nem szükséges a bevételi vagy kiadási pénztárbizonylatot is kitölteni.

 

zsazsa65
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Kell-e bevételi pénztárbiz.kpszlara

HozzászólásSzerző: vaqss.gabor » vas. aug. 05, 2012 8:57 am

Sziasztok, tudom, hogy ez már régi téma, de hátha érdekel még valakit.
Egy másik fórumún ezt találtam, idézem:
(habár még mindig nem tiszta a dolog számomra)

694/2010/Szt. 165. § (3)/ISZ A számviteli törvény pénzkezelésre vonatkozó szabályai alapján kell-e bevételi és kiadási pénztárbizonylatot kiállítani a készpénzmozgás bizonylatolására?
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 165. §-a (3) bekezdésének a) pontja szerint a pénzeszközöket érintő gazdasági műveletek, események bizonylatait késedelem nélkül, készpénzforgalom esetén a pénzmozgással egyidejűleg kell a könyvekben rögzíteni. A számviteli törvény 14. §-a (8) bekezdésének előírása tartalmazza a pénzkezelési szabályzat tartalmát, amely szerint a vállalkozónak a pénzkezelési szabályzatában rögzíteni kell - többek között - a pénzkezelés bizonylati rendjét és a pénzkezeléssel kapcsolatos nyilvántartási szabályokat.
A számviteli törvény előbb hivatkozott előírásaiból következően a törvény nem támaszt olyan követelményt, hogy a készpénzmozgás bizonylatolására minden esetben kötelező bevételi és kiadási pénztárbizonylatot kiállítani. Ilyen követelményt nem is lenne célszerű a vállalkozásokkal szemben előírni, mert azon vállalkozásoknál, ahol munkakörileg nincs önálló pénztáros, mert az első számú vezető vagy a tulajdonos látja el a pénzkezelést, a készpénzmozgás egyidejű rögzítésére elegendő lehet - a bevételi és kiadási jogcímekhez hozzácsatolt alapbizonylattal - egy bevétel-kiadás szintű analitika (úgynevezett pénztárjelentés) vezetése is.
A vállalkozónak tehát ott szükséges a bevételi és kiadási pénztárbizonylat használatát előírni, ahol nem állnak rendelkezésre a pénzmozgással összefüggésben megfelelő alapbizonylatok (amelyek hitelt érdemlően dokumentálnák a pénzmozgást), illetve akkor célszerű, ha a pénzkezeléssel önálló pénztárost bíz meg.
Összefoglalóan: a számviteli törvény a vállalkozóra bízza, hogy - pénzkezelési szabályzatában rögzítetten - a készpénzforgalom bizonylatolására milyen számviteli bizonylatokat alkalmazzon, a törvény nem írja elő kötelezően a bevételi és kiadási pénztárbizonylat használatát.
[2000. évi C. törvény 14. § (8), 165. § (3) bekezdésének a) pontja]
vaqss.gabor
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:32 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron