Szia Jocó!
A nyilatkozatot természetesen nyomtasd ki, és tedd el, mert az APEH ellenőrzéskor kérheti. Azt, hogy alá kell-e írni, nem írja az APEH sem, csak annyit, hogy a szoftver készítőjétől kell ilyen. Szerintem igen, mert aláírás nélkül akár le is tagadhatják, bár azért nem gondolom, de jobb biztosra menni, úgyhogy kérj tőlük aláírt nyilatkozatot. Szerintem jegyzőkönyv nem kell, akár párhuzamosan is használhatod a kézit és a gépit, csak a számviteli politika, ill.szabályzatok elkészítése során erre is térj ki, illetve a meglévőt módosítd. Ha a kézi tömböket nem használod, selejtezd le. A programmal készült számlákat a program nyilvántartja, legalábbis úgy kellene, és ki kell tudnod nyomtatni belőle, hogy milyen sorszámmal milyen számlák készültek.
Üdv: Böbe
Szia!
Számítógéppel előállított számla esetén a vevő megnézheti, hogy a számla sorszámozott, példánysorszámozott, adattartalma mrgfelelő, illetve, hogy a számla hiteles-e. Az adóhatóság nem fogadja el azt a számlát, melyre kézzel írták a példánysorszámozást, vagy kézzel javítottak. S zámítógéppel készített számla esetén a javítás az eredeti számla stornírozásával, és új sorszámon új számla kiállításával történik.
Üdv: Marcsi
Szia Marcsi!
Ezt a választ biztos ide szántad? Üdv: Böbe
Szia Böbe! Én már ott tartok, hogy Jocó gépi számlát ad. Egyébként ezt a témát elmentettem magamnak amikor nálam is aktuális lett, több részletből , több helyről, azzal a szándékkal ,hogy ha vissza akarok nézni valamit a témából, legyen kéznél. Egyébként nem ezt a részét akartam küldeni, de valahogy két napja nem jól működik a fórum rendszere, ezt jelezték néhányan, én is beleestem ebbe a hibába. De ez is hasznos lesz a későbbiekben.
Marcsi
Az eddigi válaszokat köszönöm, nagyon gyorsak vagytok! Csak még mindig nem tudom, be kell-e jelentenem valahová, hogy géppel számlázok ezentúl, pédául az APEH-nek? Vagy kell-e valamit rögzítenem a programmal kapcsolatban? Validitas válaszában egy kukkot sem értek a a számviteli politika és szabályzatok készítéséről írtakból, én egyszemélyes vállalkozó vagyok, fogalmam nincs ilyenekről. Próbáljatok olyan választ írni, amit egy abszolút tudatlan, semmilyen számviteli ismerettel nem rendelkező is megért, én csak dolgozom, a munkám ellenértékét számla ellenében kapom meg, ezért kell azt kiállítanom. Könyvelőm sincs, mert nem tudom megfizetni. Köszönöm, hogy vettétek a fáradságot a válasz adásra!
Üdv: Jocó
Jocó!
Az APEH a kérdéseddel kapcsolatosan kiadott egy állásfoglalást, amit bemásolok. A felelősségi nyilatkozat mindenképpen kell a programkészítő részéről. Feltétlenül nézd meg, hogy az ingyenesen használt számlázó program megfelel-e ezen előírásnak. Az erre vonatkozó részt vastag betűvel szedtem, így szembetűnő. A gépi számlázásra való áttérés tényét a számviteli politika módosításával tudod dokumentálni. Ebben többek között le kell írni, hogy milyen számlázó programot használsz, a program a folyamatos sorszámozást zárt rendszerben biztosítja. Ki kell térni arra is, hány példányban készül a számla és a számlapéldányok további kezelésére is. (pl. 1.példány vevőé, 2.példány a könyvelés bizpnylata, 3.példány a tőpéldány) Egyébként a számlán rajta is kell lennie annak, hogy hány példányban készítették azt.
A számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosítására való alkalmasságáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet (a továbbiakban: rendelet) 1. § (1) bekezdése alapján adóigazgatási azonosításra csak a folyamatos sorszámozással ellátott bizonylatok alkalmasak. A rendelet 1. § (5) bekezdése szerint a kibocsátott számlanyomtatványokat, mint bizonylatot a kibocsátónak szigorú számadás alá kell vonnia, amely a (6) bekezdés b) pontja szerint a számítógéppel előállított bizonylatok esetén úgy valósul meg, hogy a program - beleértve az alaki hibás, vagy tartalmilag rontott, illetve megsemmisült vagy elveszett számla esetét is - kihagyás és ismétlés nélkül biztosítja a sorszámozást, és a másolatok alapján a hiánytalan elszámolás biztosított.
Amennyiben a számítógéppel előállított számla kihagyás és ismétlés nélküli sorszámozása sérül, úgy ezért a felelősséget az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Áfa-törvény) 44. § (5) bekezdésének előírása alapján a számla kibocsátója viseli. A hivatkozott törvényhelyhez kapcsolódó 7003/2002. PM irányelv vonatkozó előírása alapján ugyanis a számla befogadójának adólevonási joga – valós gazdasági eseményt dokumentáló bizonylat esetében – nem sérülhet olyan hiányosságok miatt, melyekre rálátással, befolyással nem bír. Ezen említett hiba korrigálása úgy történik, hogy az adott számlákat az Áfa-törvény 45/A. §-a szerint sztornírozni kell, és helyettük új sorszámon, ugyanazon teljesítési időponttal új számlákat kell előállítani. Mind a sztornó számlák, mind a helyettük előállított új számlák eredeti példányait a vevő részére meg kell küldeni.
Ugyanígy kell eljárni abban az esetben is, ha a kiállított számlák fizikailag nem jöttek létre. Amennyiben a számla fizikai előállítása nyomtatási hiba miatt meghiúsult (pl. festékhiányos nyomtatás, vagy a nyomtató begyűrte az első példányt, stb.), és a számla a következő példánysorszámon (2. példány) sem állítható elő, úgy a sikertelen előállítású számla sztornírozása és helyette új sorszámon történő előállítása jelenti a megoldást. A sztornírozás után ismételten elő kell állítani (az eredeti teljesítési időponttal) a számlákat, majd ezeket meg kell küldeni a vevő részére.
Ha csak az első példány előállítása hiúsult meg, de a 2. példánysorszámú számla előállítható, akkor a vevő részére – az első példány megsemmisülését indokoló záradékkal – a második példány is megküldhető. Ilyenkor a számlát természetesen sztornírozni nem kell, és új számlasorszámot sem kell képezni.
A program készítőjének a programhibára vonatkozó nyilatkozatát – a program vásárlásakor a készítőnek a rendelet 1. § (7) bekezdése szerinti jogszabályoknak való megfelelőségi nyilatkozatával együtt – a számlakibocsátónak meg kell őriznie.
(PM Forgalmi adók, vám és jövedéki főosztály 822/1/2007. – APEH Adójogi Főosztály 8990321389)
Szia madora! Ezt írod: A gépi számlázásra való áttérés tényét a számviteli politika módosításával tudod dokumentálni. Ez az amit még most sem értek, mivel nekem nincs számviteli politikám, így módosítani sem tudom. Fogalmam nincs , mi az. Ami a programot illeti, a szoftverkészítő a legegyszerűbb funkciókkal ingyenesen engedi a használatot, és ez nekem elég is. Ide másolom a szoftverkészítő nyilatkozatát, remélem nem sértek ezzel semmilyen törvényt:
Nyilatkozat
A Clear Admin Bt (cégjegyzékszám: Cg. 01-06-767943/3, adószám: 22133184-3-42), mint a Clear Admin Számlázó szoftver fejlesztője és kiadója jelen dokumentummal nyilatkozatot tesz, mely szerint a Clear Admin Számlázó szoftver aktivált példánya megfelel a 2006 december 1-én hatályos adójogszabályokban előírt kötelezettségeknek, konkrétan az 1992. évi LXXIV. törvényben és a 24/1995. (XI. 22.) PM rendeletben előírt követelményeknek, melyek szerint
a program kihagyás és ismétlés nélkül biztosítja a számlák sorszámozását
a program biztosítja a számlapéldányok sorszámozását
a programból elérhető súgó tartalmazza a szoftver részletes dokumentációját
a program alkalmas az 1992. évi LXXIV. 13.§ 16. bekezdésben megkövetelt adatokat tartalmazó számlák előállítására
a program a számlán az adó alapját és az áthárított adó összegét a felszámított adómérték szerinti részletezésben és összesítve is megjeleníti
Jelen dokumentum a változtatásoktól mentes állapotú szoftverben megjelenítve ill. onnan kinyomtatva cégszerű aláírás nélkül is hiteles.
Budapest, 2006. december 11.
Üdv: Jocó
Jocó!
Ez a nyilatkozat, amit leírtál megfelelő ahhoz, hogy a számlázási rendszert használd. Ha ev. vagy, akkor természetesen nincs számviteli politikád amit módosítani kellene. A kinyomtatott dokumentációt (nyilatkozatot) lefűzöd magadnak egy esetleges ellenőrzéshez. (tartalmazza, hogy külön aláírás nélkül is érvényes)
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 27 vendég