Szerző: nmrozika » kedd jan. 08, 2013 2:02 pm
(Egy másik helyen is olvasható hozzászólásom, ha ott olvastad, akkor bocs az ismétlésért,de az is lehet, hogy így hamarébb jön válasz)
Én is megijedtem, amikor olvastam a HVG-ben a változást. De mivel nincs nagy visszhangja a dolognak, egy kicsit rágodva a következőkre jutottam:
2012-ig akkor lehetett egyszerűsített számlát kiállítani, ha az adatok FORINTBAN KIFEJEZETTEK.
176.§ (1) a) b)
2013-ban szintén akkor lehet egyszerűsített számlát kiállítani, ha forintban kifejezettek az adatok, ill. KIBŐVÜLT EGY LEHETŐSÉGGEL, ha NEM FORINT fizetésben állapodunk meg, akkor 100 EUR-ig ( a HVG szerint ez 25000 Ft-nak felel meg) állíthatunk ki egyszerűsített számlát. Ez az értékesítés/szolgáltatás csak belföldi lehet, nem lehet közösségi stb.
(nem lehet 29§,89§ 159§ (2) c) és d) )
A nem forintban kiállított SZÁMLÁN ("három dátumos, nettó+ÁFA=bruttó") az áthárított ÁFA-t forintban is fel kell tüntetni, a 100 EUR-ig kiállított EGYSZERŰSÍTETT számlán ("egy dátumos, bruttós") nem szabad feltüntetni az ÁFA Ft értékét.
172.§
Egy másik hozzászóló is kiemelte, ezeknél a számláknál "alap", hogy mindhárom dátum (teljesítés, számla kiállítás, kifizetés) ugyanaz, vagyis az esemény megtörténtével egyidőben történik a számla kiadása
Szerintem a lényeg, hogy
- max 1,5M Ft-ig lehet FORINTBAN kiállított a számla, de ez is csak azért addig, hogy elkerüld a készpénfizetés korlátozás miatti büntetést és ez is csak a számlanyitásra kötelezettek között értendő
- max 100 EURig lehet a NEM FORINTBAN kiállított számla.....ha mégis meghaladná a 100 eurt nem tudom mi a büntetés, egyáltalán a számla befogadót büntetik-e....?