Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szállitói tulfizetés könyvelése

Számlázás

HozzászólásSzerző: SZABOILDIKO » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok !A bankon keresztül több lett átutalva mint ami a számlán szerepel. Változott a thgk.biztosítása májustól de az állandó megbízás nem lett módosítva. Hogyan könyveljem ?
SZABOILDIKO

HozzászólásSzerző: palmika » vas. nov. 18, 2012 5:26 pm

Szia, mivel az én programom nem hozza szállító analitikán a túlfizetéseket, ilyenkor nem egyezik az analitika ás a szállítói karton,így az eltérést 368-ra szoktam könyvelni. Mivel a program engedi, hogy szállítót is megadjak a 368-hoz, így bármikor részletesen tudom, hogy kinek van tartozása.
Anno ez a kérdés fel lett téve a program készítőinek, és az szt-re hivatkozva ők is ezt a tanácsot adták.
Más program le tudja kezelni a túlfizetéseket, de szerintem akkor se a szállítón van a helye.
palmika

HozzászólásSzerző: palmika » kedd nov. 20, 2012 10:35 am

Igen Imre, én egyből nézem a 368-at is. Ha egyeztetek valakivel, első körben a kartonból indulok ki, majd a 368 és utánna az analitika.Szerintem a szállítón követelés csak akkor szerepelhet, ha azt számla támasztja alá pl. visszaárú.
Olyan könyvelést is láttam, ahol nyitottak egy külön szállítói főkönyvet a rendezendő szállítóknak, és ide könyvelték az olyan utalásokat, ami tulfizetés vagy számla nélkül utalt az ügyfél.
Másfelöl az összepontozás ugyanolyan értékben kell kiegyenlíteni, mint ahogy a számla értéke van. Így két tételt könyvelsz egy a kiegyenlítés, kettő a túlfizetés. mivel ez a tétel nem kapcsolódik számlához, az én analitikán nem hozza. Ezért nem stimmel a kartonnal.
palmika

Vissza: Számlázás