Adófórum

Adózási és számviteli információk

Közös költség - számla nélkül...

Számlázás

Közös költség - számla nélkül...

HozzászólásSzerző: Kisfarkas » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szervusztok, az alábbi kérdésem lenne: egy társaság tulajdonában lévő társasházi lakás közös képviselője un. közös költség előirányzatot küld számla helyett. Telefonos egyeztetésre azt válaszolták, hogy soha nem állítanak ki számlát. A közös költség tartalmaz továbbszámlázott elemeket is, pl. fűtés, melegvíz, gáz. Ezt hogyan, mi alapján lehet lekönyvelni? És mit tehetek az ÁFA-val?

A választ előre is köszönöm!
Kisfarkas
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:27 am

Közös költség - számla nélkül...

HozzászólásSzerző: 6429 » kedd márc. 20, 2012 2:11 pm

Számlát nem is kell kiállítani, de számviteli bizonylatot viszont kellene. A társasházak nem igazán szoktak áfakörösek lenni - biztos hogy az? Egyébként még ha azok is, akkor sem számolhat erre áfát.

Más: ez a lakás a cég irodája? A földhivatalnál milyen besorolása van az ingatlannak - lakás v. iroda? Ugyan is a felmerült költségek és áfájának elszámolása szempontjából nagyon nem mindegy.
6429
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Közös költség - számla nélkül...

HozzászólásSzerző: szaboicus » kedd márc. 20, 2012 2:43 pm

A társasház nem állít ki számlát.Az éves közgyűlésben határozzák el a közös ktg. összegét,és erről legalább 1 jzk.készül.Az átutalás, és a jzk. másolata,Ha kp-ben fizetitek akkor pénztárbizonylati nyugta lesz a bizonylatod.
Áfa-t a közös ktg után nem tudsz levonni.
Először is meg kell nézni, hogy a céges lakás-t mire lehet használni, és mire használják?(iroda,v,bérbeadják,esetleg az üv.lakik benne???
Ezek után esetleg fizetési kötelezettség keletkezhet.
Üdv:))Icus

szaboicus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Közös költség - számla nélkül...

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd márc. 20, 2012 2:54 pm

Sziasztok!
Tekintettel arra, hogy a társasház tulajdonosa és a társasház között a közös költség tekintetében nincs szolgáltatási viszony, így a társasház számlát nem állíthat ki a közös költségről.
A társasház mintegy „elszenvedi” a különféle szolgáltatásokat, hiszen a (víz-, villany-, szemétszállítás- stb.) számlák nem a tulajdonosok, hanem a társasház nevére érkeznek - ezért ezen szolgáltatások ÁFÁ-ját a tulajdonosok ily módon nem tudják levonásba helyezni( nem a nevükre szól a számla)
A társasház tulajdonosai a közös költségekhez a hozzájárulást a társasház által készített és a közgyűlés által elfogadott költségvetés alapján fizetik.

Más lenne a helyzet, ha nem tulajdonos lenne a társaság, hanem bérlő vagy a mérőórák az ő nevére szólnának.
zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Közös költség - számla nélkül...

HozzászólásSzerző: Kisfarkas » kedd márc. 20, 2012 11:11 pm

Szervusztok, köszönöm a válaszokat. A lakás valóban társasházi lakás, a társaság ezt jelenleg semmilyen módon nem használja. Jelenleg a kiürítésére vonatkozóan jogi eljárás van folyamatban, de a közös költséget fizetni kell addig is. A társaság bár tulajdonos, de még nem került birtokon belül. :-(


Tehát, ha jól értem, akkor nem kell, hogy számlát kapjak, lekönyvelhetem a jegyzőkönyvek és az un.közös költség előírás alapján? Bontanom kell-e (pl. a gázt v. melegvizet), vagy mehet közös költség címén egy soron - pl. egyéb költség vagy egyéb igénybevett szolgáltatás? (A közös ktg. előírás részletesen minden tételt tartalmaz.)

Köszönöm a segítségeteket!
Kisfarkas
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:27 am

Közös költség - számla nélkül...

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » szer. márc. 21, 2012 10:21 am

Szia!

Ahogyan előttem is írták, nem csak hogy nem kell, hanem nem is szabad számlát kiállítani a közös költségről. Még akkor sem, ha esetleg (más tekintetben, pl. bérbeadás...) áfá-s a társasház.
A közös költség csak egy közösség nevében "átvett pénzeszköz", a ház nem nyújt semmilyen szolgáltatást, hanem megrendeli azt a tulajdonosok nevében.

A közös költség fizetési kötelezettség törvény szerint a tulajdonost terheli. A társasház jogszerűen csak a tulajdonostól követelheti azt, függetlenül attól, hogy ténylegesen ki használja a lakást.
A tulajdonos közvetlenül a lakás használójától kérheti a közös költség megtérítését, de ilyenkor figyelni kell arra, hogy a közös költségben lévő felújítási alapra (illetve egyéb felújításra, beruházásra) beszedett összeget nem lehet a használótól kérni, az mindenképpen a tulajdonos kötelezettsége, hiszen az ő tulajdona gyarapodik.

Könyvelek társasházakat, van olyan tulajdonos cég, aki díjbekérőt kér (évente kétszer szoktam csinálni, év elején, aztán a közgyűlés után év végéig), mások simán a közgyűlési határozat alapján is fizetnek.
Nem kell áramdíjra stb. bontani, egyszerűen közös költség (529) és kész :) Ahhoz hasonló, mint amikor bérlésnél a bérleti díj tartalmazza a rezsit.

Andi
nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Közös költség - számla nélkül...

HozzászólásSzerző: szaboicus » szer. márc. 21, 2012 11:53 am

Szia!
Jól értetted,nincs más dolgod csak az Kktg, előírás v.jzk.alapján= Egyéb igénybevett szolgáltatás-ra könyvelendő,bontás nélkül.
Viszont, ha cég a birtokon belül kerül,akkor figyelned kell, hogy mi lesz a lakás sorsa!!!
Üdv:))Icus
szaboicus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég