Adófórum

Adózási és számviteli információk

kp számla - fizetés később

Számlázás

HozzászólásSzerző: Hanna1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

sziasztok!

Az alábbi konkrét ügyben kérném a segítségeteket.

A bérleti díjról a Kft. kp. számlát állít ki, azonban a vevők ezt később fizetik ki. A számlán ezért a számla kelte és telj. időpontja ugyanaz, a fiz. határidő későbbi. A számla kiegyenlítéséről nincs bevételi pt.bizonylat. Szerintem ez így nem jó.

Vagy utalásos számlát kéne kiállítani és bev. pt.bizonylaton teljesíteni a számla befizetését, vagy azonos dátumnak kell lenni mindnek. Várom a véleményeteket.

Köszi

Hanna

Hanna1

HozzászólásSzerző: validitas » kedd okt. 18, 2011 10:01 am

Szia!

Hogyan érted azt, hogy "kp.számlát állít ki"? Egyszerűsített számlát? Mert azon csak egyetlen egy dátum van, és valóban csak a készpénzfizetéssel egyidejűleg állítható ki.

Vagy pedig számlát állít ki, melyen a fizetési mód nem átutalás, hanem kp? Szerintem ez utóbbit kell tennie, ha a vevő később fizet, és a dátumok:

- kelte: a számla kiállításának napja

- telj. időpontja : az ÁFA-tv. 58.§-a értelmében - mivel a bérbeadás folyamatos teljesítésű - egyenlő a fizetési határidővel

- fizetési határidő: az a nap, amikor a vevőnek ki kell egyenlítenie a számlát.

Pénztárbizonylat kérdése: ezt pedig a pénzkezelési szabályzatban kell rögzíteni, hogy milyen bizonylatot használ (gépi v. kézi), állít-e ki ptár bizonylatot, vagy sem. A szabályzatban rögzítetteknek megfelelően kell eljárni.

Kiegyenlítéskor szerintem kellene bizonylatot kiállítani és a vevő részére is átadni egy példányt, hogy ő is tudja igazolni a bérleti díj megfizetését.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » kedd okt. 18, 2011 11:11 am

Szia!

Gondolom a fizetés módjára gondoltál, amikor azt kérdezted, hogy átutalást írass-e rá. Úgy írasd meg, ahogy a Böbe javasolta, és a fizetés módjához szerintem halasztott kp-t kellene íratni.

Györgyi

Nyerkiné

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » kedd okt. 18, 2011 11:11 am

Szia!

Gondolom a fizetés módjára gondoltál, amikor azt kérdezted, hogy átutalást írass-e rá. Úgy írasd meg, ahogy a Böbe javasolta, és a fizetés módjához szerintem halasztott kp-t kellene íratni.

Györgyi

Nyerkiné

HozzászólásSzerző: Hanna1 » kedd okt. 18, 2011 11:22 am

Sziasztok!

Igen a fizetési módra gondoltam, hogy kp. Sima számlát állít ki. A halasztott kp-t jó megoldásnak gondolom, és vezessék be a bevételi pt bizonylatot.

Köszi a segítséget. :-)

Szép napot nektek.

Hanna

Hanna1

HozzászólásSzerző: szedlacsek » kedd okt. 18, 2011 12:42 pm

Dolgozzon a fene annyit vele. Én átutalást írnék fizetési módként, és amikor megkapom a kp-t, akkor írok egy sima átvételi elismervényt és a számla mellé tűzöm... És így nincs szükség bevételi biznylatra (feltéve, ha a pénzkez. szabályzatba ez így van leírva.)

Utalásos számla esetében fizethetsz készpénzben, akár közevtelnül az eladó bankszámlájára. De "kp-s" számlát csak akkor adhatsz ki, ha egyben a pénzt is megkaptad. Ha előre megírod kp-snek, de a pénzt nem kapod meg, akkor még az okirathamisítás is bejöhet....

szedlacsek

HozzászólásSzerző: Hanna1 » kedd okt. 18, 2011 3:34 pm

Ha halasztott készpénzest írnak rá akkor is?

Szerintetek az eddig megírt számlákkal mit csináljak? Kb 100 számlát megírtak készpénzesnek és a telj.dátuma és számla kelte ugyanaz a dátum, a fiz.határidő 8 nappal későbbi dátum. Bevétel pt.biz nincs.

Utólag megírassam a számla keltére a bevételi pt.bizonylatot?

Hanna

Hanna1

HozzászólásSzerző: szedlacsek » kedd okt. 18, 2011 5:56 pm

Én átviteli elismervényt iratnék... Vagy magára a számlára írnám rá, hogy kp. fizetve, ekkor és ekkor.., aláírás, pöcsét...  Tovább nem piszkálnám... Talán elcsúszik...  Ja és a vevő mivel igazolja, hogy kifizette a számlát? Így akár duplán be lehetne hajtani rajta...

szedlacsek

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd okt. 18, 2011 5:56 pm

Mi tiltja azt, hogy fizetési mód készpénz legyen, ha a felek így állapodtak meg? Lehetne a fiz. mód csekk, kompenzáció vagy akár utánvét, bankkártya, ahogy a partnerek megegyeznek, semmiféle okirat hamisítás nem történik, nem kizárólag átutalás létezik. Ne vicceljünk már! 

Attól, hogy fizetési módként készpénz van megjelölve, nem törvényszerű, hogy a számla kiállításkor a készpénzt is át kell adni, a fizetési határidőt is a szerződő felek szabadon állapítják meg. Ha EGYSZERŰSÍTETT KÉSZPÉNZFIZETÉSI SZÁMLA lenne, ott egyértelmű, hogy a szla kiállításával egy időben térítik meg készpénzben az ellenértéket.

Ami viszont valószínűleg nem helyes, hogy nem az áfa tv 58. §-ának megfelelően történik a számla kiállítása, ahogy az 1. válaszoló leírta  (fiz. hat= áfa szerinti telj.).

A készpénz átvételét dokumentálni kell valahogy, ha van bev ptár. biz. tömb, azt lehet/kell használni.

"Utólag megírassam a számla keltére a bevételi pt.bizonylatot?"- miért kellene a számla keltére? Azt írod, hogy 8 napos fizetési határidőben állapodtak meg. Mihez képest 8 nap? Számla keltétől számított 8 nap? Ha nem adja át a pénzt a számla kiállításakor (miért is tenné ha van rá 8 napja?), nem tud mit bevételezni a pénztárba. Tehát amikor a pénz átadására sor kerül, ill. került, annak a napnak kell szerepelnie a bevételi pénztárbizonylaton.

Egyébként bérbeadás esetén általában a hónap egy meghatározott napját szokták rendszerint kitűzni határidőként, pl előre vagy utólag esedékes a bérleti díj minden hónap 10. napján. Persze lehet úgy is, hogy a számla kiállításától számított x napon belül, csak akkor a számlát kiállítani nem „hasraütésszerűen amikor éppen eszembe jut" kell kiállítani, hanem következetesen. Jó ha készül írásbeli szerződés, ha pedig létezik, az abban leírtaknak megfelelően kell számlázni, és persze fizetni is.

üdv:Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: Hanna1 » kedd okt. 18, 2011 7:22 pm

Sziasztok!

Én sem találtam semmi tiltót a halasztott készpénz fizetési módra. Itt a lényeg az, hogy ha már később fizeti akkor legyen róla egy bevételi pt bizonylat vagy átvételi elismervény. Ezeket fogom utólag mellé rakni.

Azt hogy a dátum nem jól van megírva, azt nem tudom hogy is javítsam visszamenőleg. :-( Az tuti bünti egy kukacosabb revizornál.

H

Hanna1

Következő

Vissza: Számlázás