Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kiskereskedelem pénztárgép nélkül

Számlázás

Kiskereskedelem pénztárgép nélkül

HozzászólásSzerző: NKrisztina » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!


Egy cég főtevékenysége vegyi áru nagykereskedelem, az árut megrendelésre Ő szállítja ki (számlával együtt). A számlákból arra lehet következtetni, hogy nem minden értékesítés nagyker., vannak kisebb tételek pl. vendéglátó egységeknek (szerintem Ők végső fogyasztók). A cég tevékenységi körében nincs kisker., mondván, telephelyükön nem szolgálnak ki, így pénztárgépük sincs. Jó ez így? Tudtok esetleg tippet adni olyan kisker. teáorhoz, melyhez nem kell a pénztárgép. Valóban furcsa lenne, ha pénztárgépet használnának, de nincs ott a vásárló aki előtt beütik az összeget.


Köszi: Kriszti


 

NKrisztina
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Kiskereskedelem pénztárgép nélkül

HozzászólásSzerző: Bakosné » hétf. okt. 17, 2011 7:17 am

Amennyiben minden értékesítésről számlát állít ki, nem kell nyugtát kiállítani sem pénztárgéppel, sem tömböset. Mivel üzlethelyisége nincs, nincs előírva a pénztárgép sem. Értékesíteni pedig csak annak értékesít, aki az adatait megadja a számla kiállításához.


Márti

Bakosné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Kiskereskedelem pénztárgép nélkül

HozzászólásSzerző: nmrozika » hétf. okt. 17, 2011 2:20 pm

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500024.PM


 


3. § (1) Nyugtaadási kötelezettségüket kizárólag pénztárgéppel, taxaméterrel teljesíthetik az 1. számú melléklet szerinti adóalanyok, illetve üzletek. Üzemanyagkút esetében pénztárgépként csak erre a célra kialakított, kútfejjel összekötött, típusjóváhagyott pénztárgép használható.


  


(2) Az állami adóhatóság a nyugtaadásra kötelezett indokolt kérelmére felmentést adhat pénztárgép kötelező alkalmazása alól abban az esetben, ha


  


a) szociális vagy egészségügyi helyzete miatt a pénztárgép alkalmazása rá aránytalanul nagy terhet róna,


  


b) gazdasági tevékenységének természete vagy tevékenysége végzésének egyéb körülményei miatt a nyugta adása pénztárgép alkalmazásával nem oldható meg, vagy csak aránytalanul nagy megterheléssel lenne megoldható.


 


 


 


Az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában, nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel, taxaméterrel tehetnek eleget az alábbi adóalanyok, illetve üzletek:


 


a) a taxiszolgáltatást nyújtó adóalanyok,


  


b) a gyógyszertárak,


  


c) a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08 47.1-47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi, az 56.1 és 56.3 szerinti vendéglátási (kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtást), az 55.1-55.3 szerinti szálláshely-szolgáltatási, a 77.1-77.2 és 77.33 szerinti kölcsönzési és a 95.1-95.2 szerinti javítási tevékenységet folytató valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt, kivéve:


  


ca) a betétdíjas göngyöleget visszaváltó üzlet,


  


cb) a csomagküldő kereskedelem, kivéve annak nyílt árusítást végző üzlete, bemutatóterme,


  


cc) az ipari - kivéve élelmiszeripari - tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, ha termelő és értékesítő tevékenységét ugyanabban a helyiségben folytatja,


  


cd) a termelői borkimérés,


  


ce) az utazási iroda, utazási ügynökség, turisztikai szolgáltató iroda utazási szolgáltatásai tekintetében;


  


b) a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08 46.2-46.7 szerinti nagykereskedelmi tevékenységet folytató adóalanyok, üzletek a részben vagy egészben készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő eszközzel történő kiskereskedelmi értékesítésük tekintetében.


 


 


 


 


 


Ez az utolsó pont máshol d)-nek van írva, tehát nem a kivételek közé tartozik.


 


Én is úgy értelmezem, ha számlát adsz, akkor nem kell pénztárgép, ahogy előttem is írták, de ha nem adsz számlát, akkor kell.


 


Üdv., Rozi

nmrozika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Kiskereskedelem pénztárgép nélkül

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. okt. 17, 2011 4:31 pm

Annyit azért hozzáfüznék, hogy a számla az áfa tv-ben megfogalmazott előírás szerint kerüljön kiállításra, azaz a vevő neve nem lehet például "hasraütött", mert a kilátásba helyezett bírságtételek helyett olcsóbb egy pénztárgép. Az említett hiba pedig birságolható:))

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kiskereskedelem pénztárgép nélkül

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » kedd okt. 18, 2011 8:24 am

Szia!


Nekem is van egy vegyiáru nagykerem. Mi a tevékenységét kis- és nagykereskeddelemre váltottuk ki nemcsak simán nagykerre. Üzlete nincs, de járnak hozzájuk kiskereskedők, a raktárból viszik ki az árut. Az ún. végfelhasználóknak (pl.mosoda, vendélátóhely stb.)  kiszállítják a megrendelt árut. Az irodában  nincs pénztárgép, mert miért is lenne, de készletnyilvántartással összekötött számlázóprogijuk van (RLB:))), tehát az a véleményem, hogyha lenne üzlete, akkor igenis kellene nekik pénztárgép, de mivel nincs, ezért a számlakiállítás lefedi az áfatv. által előírt kötelezettséget.


Györgyi

Nyerkiné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Kiskereskedelem pénztárgép nélkül

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd okt. 18, 2011 8:53 am

 


Szia Györgyi!


Ez mind így van, ahogy írtad, de ha valótlan a személy, akinek a nevére a számlát kiállították, vagy nem felel meg az áfa tv-ben előírt feltételeknek - épp ebből kifolyólag - a számla , akkor azt bizony bírságolhatják.


Tapasztalatból írtam, hogy vannak nagykerek, akik pl úgy állítják ki ezeket a számlákat, hogy vevőként csak annyit tüntetnek fel kp-s vevő. Igaz ez is számla, de nem felel meg a követelményeknek. A büntetési tételek ma már olyan nagyok, hogy nem árt mérlegelni ilyen esetben.


 


Üdv.

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kiskereskedelem pénztárgép nélkül

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » kedd okt. 18, 2011 12:21 pm

Szia Garbo50!


Ezt egy pillanatig nem vitattam, természetesen igazad van, erre nagyon oda kell figyelni.


Györgyi

Nyerkiné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron