EVA-s is alanya az ÁFA-nak, tehát nem számlázhatsz ÁFA "mentesen", csak nem kell ÁFA bevallást adnia (kivéve a kivételek, de ez nem az), mert az EVA-val az ÁFA is megfizetésre kerül, mivel az úgynevezett bruttó (ÁFA-s) bevétel az EVA alapja. Az EU-s beszerzésről külön "jelentést" kell adni. Egyedüli bevételi korlátot nálad az EVA-s értékhatár jelent, ami 25 milló Ft/év.
krizsik
Köszönöm!
Alanyi ÁFAMENTES egyén i vállalkozó vagyok, jelenleg minimális bevétellel. A kérdésem arra irányult (vsz rosszul írtam az EVÁt, de ezt hagyjuk is.:), hogy ha elérem az ÁFAkörhöz "szükséges" bevételt, akkor már nem számlázhatom ÁFAmentesen az áfamentesen vett terméket?
Tehát még egyszer, az én elgondolásom szerint: áfamentesen megveszem a terméket közösségi beszerzésként, és M.o-ra adom el, azaz EU-n belül. Mivel sehol nem fizettem érte ÁFÁ-t (áfamentesen vettem), nem is igényelhetem vissza. És mivel a termék nem tartalmaz ÁFÁT, nem számolhatom fel a vevőnek sem. Ez így nem helyes?
Kedves semtex!
Ha tényleg nem tud választ adni a könyvelőd akkor sos keress másikat!
Nos kiderült, hogy nem eva alany, hanem ev vagy.Javaslom.,hogy ezt nézzétek meg:
http://www.apeh.hu/data/cms141550/17_kulonleges_eu.pdf
Amit a 2. hsz-ban irsz, addig helyes mig a beszerzésed a 10ezer eurot nem haladja meg.
Köszönöm neked is! Amit kihámoztam, remélem jól: ha elérem a 10.000 Eurós küszöböt, akkor ÁFÁT kell fizetnem, de ugyanennyit vissza is igényelhetek azonnal ,tehát a költség 0?
A másik dolog: amennyiben alanyi áfamentes Ev vagyok ,de közösségi adószámot kérek, és úgy vásárolok, a tárgyévben adót kell fizetnem...
Ennyit tudtam kihámozni a dokumentumból.Bocsánat akkor félreértettem az EVA sima egyéni vállalkozót jelent. Mivel az alanyi mentességet választottad, így nem számlázhatsz ki ÁFA-san sem. Ha eléred az ÁFA értékhatárt, mely 5 millió Ft, akkor megszűnik az ÁFA alanyi mentességed és belépsz az ÁFA körbe, és csak ÁFA-san számlázhatsz belföldre. Ettől az időponttól ÁFA bevallást kell adni, a fizetendő ÁFA-ból levonthatod a beszerzések utáni ÁFA-t. EU-s beszerzéseid után az ÁFA-t be is kell fizetni, meg vissza is lehet kérni, de a befizetés és a visszakérés időben eltérhet egymástól, de ezt most nem részletezném. Amit leírtál az addig helyes, míg nem éred el az ÁFA alanyi mentesség fenti határát.
Fogadd meg Frivi tanácsát, mert az ÁFA-n nagyot lehet hasalni.
Üdv. Krizsik
Eddig a számlákra ugye 0%-os áfatartalmat írtam. Gondolom az EU-ból beszerzett termék számlájára is 0-át kell írnom. Viszont ha a bevétel miatt ÁFA körbe "kényszerülök", akkor ia 0%-os fáfval számlázhatom tovább a vevőnek?
Példa: 10.000 Ft.-ért megveszek valamit (nem tartalmaz ÁFÁt) , és 12.000 Ft.-ért adom tovább (ez sem tartalmaz ÁFÁt).
Na most, ha elérem a 10.000 Eurós küszöböt, akkor amit 10.000 Ft.-ért veszek meg, 12.000 + 25% ÁFÁért adhatom csak tovább? Vagy tényleges ÁFA befizetésem nem keletkezik, és továbbra is 12.000 Ft.-ért adhatom tovább 0%-os ÁFÁVal?Azért a sok kérdés, met ha rá kell számolnom a tényleges vevőnek a 25%-ot, akkor már korántsem érné meg neki, nekik.
Ketté kell választani a dolgot:
1. ha 10.000 Eur-t meghaladja a beszerzésed, akkor közösségi adószámot kell kérned ( bár előtte is megteheted!). Innentől Te áfa felszámítása nélkül vásárolhatsz az EU-ban. Itthon viszont fel kell számítanod magadnak az áfát (xx86 bevallás és xxA60 bevallás) és be is kell fizetned, mivel áfa levonásra nem vagy jogosult.
2. Mindaddig amíg nem léped át az alanyi mentes értékhatárt az értekésítéseidnél, áfa mentes számlát állítasz ki, de nem 0%, hanem AM jelzéssel.
Ha túlléped az értékhatárt, onnantól áfás számlát állítasz ki, és az ez utáni beszerzéseid áfáját is levonhatod.
Amit még alanyi mentes időszakodban szereztél be, annak viszont nincs, nem lehet utólag sem levonható áfája!
Ezt a linkelt dokumentumban találtam:
"Fontos szabály, hogy ha a jelzett körbe tartozó adózónak Közösségen belüli
termékértékesítése okán közösségi adószámot kell kérnie, a Közösségen belüli beszerzései
során nem használhatja a közösségi adószámot, csak ha beszerzéseire adókötelezettséget
választ, vagy ha a 10 000 eurós küszöbérték túllépése miatt kötelezett a Közösségen belüli
beszerzései után adófizetésre. (Amennyiben mégis használja a közösségi adószámát, a
közösségi adószám használatának évét követő két évig adófizetési kötelezettsége keletkezhet
a Közösségen belüli termékbeszerzés után.)"
Ebből nekem az jön le, hogyha még az alanyi adómentes körbe tartozom, nem használhatom az EU-s adószámot.. na most akkor hogyan vásároljak áfamentesen, ha kéri a kinti cég az adószámot?
1: Példa: meghaladta a 10.000 EUR-t a beszerzésem. Innentől a 10.000 Ft.-ért vett terméket (áfamentes), mondjuk 10.000 + ÁFÁ-ért továbbadom. 12500 Ft.-ot fizet ki nekem a vevő, aminek a 25%-át be kell fizetnem? Akkor ott vagyok, mintha semmit nem csináltam volna...:(
Vagy ezt az áfázást csak a papíron kell megcsinálnom? (Azaz befizetem papíron, majd papíron vissza is igényelem azonnal)
A kérdés lényege: tényleges plusz kiadásom keletkezi k ezzel,vagy sem?
2: Köszönöm, ez így rendben van
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 17 vendég