Adófórum

Adózási és számviteli információk

devizás utólag adott engedmény

Számlázás

devizás utólag adott engedmény

HozzászólásSzerző: DerStauner » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A következőben kérném a segítségetek:

adózó az év folyamán belföldi partnere részére rendszeresen teljesített áruszállításokat, amelyekről a számlát euróban állította ki, feltüntetve az áfa forint értékét.

Jellemző azonban, hogy a felek az áruk árában utólag módosítanak, amely módosítás visszamenőleges hatályú. Így a már kifizetett számlák eur értéke is csökken. Erről elkészítettük a kimutatást (ami tehát az árkülönbözeteket tartalmazza), és ezt írjuk jóvá a vevőnek.

Azonban a vevő azt szeretné, hogy szállítási naponként írjuk jóvá neki az engedményt, mert így akkor az áfa ft értéke az aznapi árfolyamon kerül kiszámításra. Amit el is fogadnék, mert igaza van, viszont ez nagy ráfordítás lenne a cég részéről, nem beszélve a hibalehetőségekről is.

Kérdésem tehát: muszáj a fent nevezett módon kiállítani a számlákat vagy lehet csak egy jóváíró számlát kiállítani (a kiállítás dátuma szerinti árfolyammal)?

Igazából ez egy utólag adott engedmény, a gond csak az, hogy számlához köthető. Ha pedig számlához köthető, akkor muszáj az eredeti számla adatait venni, nem?

DerStauner
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég