Adófórum

Adózási és számviteli információk

pohárbérlet

Számlázás

pohárbérlet

HozzászólásSzerző: enci74 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Egyik ügyfelem kérdését vagyok hivatott tolmácsolni! A kérdés időszerűsége mostanság aktualizálódik!Borfesztiválokon a poharak átvételéért díjat számítanak fel, annak visszavitelekor az átvétel díját visszaadáják.Ennek kettős motivációja van egyrészt a pohár visszakerül a jogos tulajdonoshoz de ha valaki meg akarja tartani emlékként az szíve joga..De a szolgáltató milyen formában tudja ezt szabályszerűen adminisztrálni kezelni???Addig nincs gond míg átadja és természetesen beüti a pénztárgépbe de ha visszakapja hogyan tudja ezt  szabályosan adminisztrálni??Szerintem csak a visssza nem kapott poharak bevétele árbevétel de ezt hogyan tartsa nyilván és mikor számít bevételnek abban a pillanatban vagy valamilyen időszakos elszámoláskor van erre szabályozás?? Esetleges ellenőrzéskor mit szól ehhez az Apeh?? A válaszokat előre is köszönöm Enikő

enci74

pohárbérlet

HozzászólásSzerző: tepimail » pén. aug. 06, 2010 7:04 am

Szia Enci! A megoldást én sem tudom de megpróbálok hangosan gondolkodni mert érdekes a téma. Amikor a poharat átadja és elveszi a betétdíjat, nem ütném be a pénztárgépbe mert ekkor még nem biztos, hogy a pohár értékesítése is megtörténik, külön kezelendő az ital és a pohár betétdíja. A letéti összegről, amit pohárért kérek, (esetleg sorszámozott) átvételi elismervényt adnék. Aki jelentkezik a pohárral és az átvételivel az visszakapja a letétet. A nap végén ütném csak be értékesítésként azt az  összegek amiért nem jöttek, tehát megtartották a poharat. Ez jól követhető lenne az átvételivel is, amelyiknek itt az eredetije azt visszafizettem, amelyiknek nincs az értékesítés.  Persze a nyugtaadási kötelezettség kérdése is felmerül, ki kapja ilyenkor a nyugtát? Tudom ez az "átvételi" a gyakorlatban sem kis macera, de nem jut jobb az eszembe.  Kiváncsi vagyok a többiek véleményére.   

tepimail

pohárbérlet

HozzászólásSzerző: enci74 » pén. aug. 06, 2010 8:21 am

Szia Tepimail! Igazad van de közben én is próbáltam utána járni a dolgoknak. Adóügyi megítélés szempontjából szerintem ez betétdíjas göngyöleg melyet ha jól tudom 2010.április 01-től csak pénztárgéppel lehet kezelni.Amikor átatodom a poharat és átveszem a díjat érte mindenképpen kell valamit adnom ez esetben mondjuk külön gyűjtőbe ütöm, de visszaváltáskor hogy kezelem esetleg mínusszal ha lehet ilyet a pénztárgéppel elkövetni. Még próbálom alaposabban körbe járni a témát..Azért köszönöm.
enci74

pohárbérlet

HozzászólásSzerző: palmika » pén. aug. 06, 2010 12:10 pm

Sziasztok,

És ha a nap végén egy pénztárgép összegét módosító nyomtatvánnyal tennéd? Napközben beütöd, mikor visszahoznak egyet húzol egy rublikát a napi elszámoláson, és a nap végén két személy aláírásával igazolja, hogy azok a poharak visszakerültek. 

palmika

palmika

pohárbérlet

HozzászólásSzerző: frivi » pén. aug. 06, 2010 12:26 pm

Sziasztok!

Az biztos, hogy a pohárért kért letét nem betétdíjas göngyöleg!

Hasonló  ( bár nem poharas) letét konstrukciót gyakorol az ügyefelem, nála effektív bevételi pénztárbizonylat került kiállításra az átvetett letétről, amikor visszaadta a tárgyat visszakérte a pénztárbizonylatot is. Csak az maradt meg egyéb bevételként, ahol nem adták vissza a tárgyat, illetve a pénztárbizonylatot és így az ügyfelemnél maradt a pénz. Igaz itt nem a tárgynak volt nevesített értéke, hanem a tárgy birtoklása jogosított valamilyen tevékenységre.

Éppen Apeh ellenőrzés volt, azt kifogásolták, hogy amikor visszadja a tárgyat és visszakapja a pénzt, miért nem csinálunk kiadási pénztárbizonylatot ( a bevételi bizonylat visszakérése helyett).

Szerintem valami sorszámozott "tombolajegy" szerűséggel is megoldható a kédezett esetben, arra kell figyelni, hogy szigorú számadású legyen, mert tényleg értéket képvisel!

frivi

pohárbérlet

HozzászólásSzerző: palmika » szomb. aug. 07, 2010 6:49 pm

Szerintem igenis értékesítés történik. Én úgy kezelném, mintha egy ruha üzletbe hoznának vissza egy ruhát, aminek az árát nem vásárolták le. Minden napra csinálnék egy "pohár visszadás" lapot, amin vezetném ,hagy hányat adtak vissza, vagyis hányszor adtam vissza az árát, ha mód van rá elkérném az illető nevét ( elég nehézkes ) de minimum egy szignót. és mivel a pénztárgép kasszájából adtam ki, így nap végén pénztár összeg módosító nyomtatványon írnám vissza. Persze az egészet a üv szignálja. Plusz egy feljegyzés, hogy ez az egész mért így történt, hogy 3 év mulva bárkinek egyértelmű legyen.
palmika

pohárbérlet

HozzászólásSzerző: frivi » hétf. aug. 09, 2010 5:21 am

Ha ezt elolvasod, szerintem megváltozik a avéleményed:

Kaució számviteli kezelése

Válaszadás dátuma: 2007-05-03 A társaságunk kauciót kér a fürdőbe való belépéshez szükséges Proximity karórákért (ezzel jogosult a vendég igénybe venni a különböző szolgáltatásokat). Távozáskor a leadott kauciót visszakapja a vendég.

Kell-e valamilyen számviteli, vagy pénzügyi bizonylatot kiadnunk az átvett kaucióról, hiszen ebből a fürdőnek bevétele nem keletkezik. Bevétel csak akkor keletkezik a fürdőnek belőle, ha a vendég elhagyja, illetve nem hozza vissza a karórát és annélkül távozik. Ebben az esetben a pénztáros egyéb bevételként beüti a kasszába. Bármilyen papír alapú bizonylatot a szolgáltatás jellegéből adódóan nem biztos, hogy a vendégtől vissza tudnánk kapni
.
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 165. § (3) bekezdés a) pontja alapján a pénzeszközöket érintő gazdasági eseményeket a könyvviteli nyilvántartásokban a pénzmozgással egyidejűleg rögzíteni kell.

Az Sztv. 14. §-a alapján a számviteli politika keretében kell elkészíteni a pénzkezelési szabályzatot. A pénzkezelési szabályzat célja: a pénzforgalom vállalkozásra érvényes szabályainak írásba foglalása, amely belső szabályok kialakításánál figyelembe kell venni az adott vállalkozás sajátosságait is. Ezek közé tartozik a pénztári elszámolások bizonylatolása is.
A társaság számviteli politikája azonban nem lehet ellentétes az Sztv-vel.
Amennyiben a jegykiadás, illetve a kiadott proxy kártyák alapján egyértelműen nyilvántartható, hogy mekkora letéti díj van a kasszában, abban az esetben bevételi pénztárbizonylat kiállítására nincsen szükség, ezt azonban a számviteli politikában egyértelműen bizonyítani és alátámasztani kell.
Természetesen az elvesztett proxy karórákhoz kapcsolódó kaució összegét a levélben leírtak szerint kell elszámolni.
Válaszadó:
Germán Gábor
Kategória:
Számvitel
Tárgyszó:
Kaució
Kérdés azonosító: WE-6638

frivi

pohárbérlet

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. aug. 09, 2010 6:18 am

Sziasztok!

Szerintem meg pont olyan az eset, mint az üdítő például a strandokon, ahol felszámítják az üveg árát, ha visszaviszi akkor  üveg visszaváltójegy  alkalmazásával, vagy így beállított pénztárgépnél minusz üveg beütéssel, visszakapja az árát. Ha eldobja akkor más viszi vissza több tételben esetleg. Ha eltörik akkor is a vevőé, mert kifizette.

Jelen esetben nem üveg az eszköz, hanem pohár, de szerintem az eljárás ugyanaz.

A karóráknál meg a neve szerint is kauciót szednek a fürdőkben.

Még üdvözlendő is, hogy neves borokat nem müanyag pohárban adják a kedves vevőnek, mint sok helyen takarékossági megoldásból, meg a környezeti hatást sem hanyagolhatjuk ( termékdíj....stb) 

garbo50

pohárbérlet

HozzászólásSzerző: frivi » hétf. aug. 09, 2010 6:57 am

Kedves Garbo50!

Te a betétdíjas göngyölegről beszélsz, ami olyan csomagolási eszköz, amii a terméket szállításkor  a megrongálódástól védi, többször felhasználható és rendeltetésüknek megfelelöen ezeket a kibocsátónak vagy a forgalmazónak vissza kell váltania.

Az üdítős üveg valóban ez, de a pohár egyáltalán nem ez a kategória!

A kitelepüléskor nem a poharat akarják eladni, hanem a bort!

A pohárért kauciót kérnek!

frivi

pohárbérlet

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. aug. 09, 2010 7:17 am

Szia!

Nem vitatkozni akarok, de a göngyöleg fogalmának miért is nem felel meg?- Árut tárolok benne, nem bérbeadom, mert akár meg is tarthatja, beütöm a gépbe vásárláskor a bort és poharat, mint áru, ha nem viszi vissza áruként eladtam. A pohár egyébként fogyóeszköz, jelen esetben " átminősítem" áruvá- a (göngyöleg is áru- eladom , ha visszahozzák visszaveszem.)Nem betétdíjas, de attól még az én általam megállapított áron göngyöleg.

Az órát valóban nem lehet hozzá hasonlítani, mert egyrészt abból nem iszom, nem tárolok benne semmit, csak szolgáltatásokat veszek vele igénybe.

Ettől még mindenki úgy jár el ezzel ahogy gondolja- én ezt csinálnám- mivel a józan paraszti ész ezt diktálja.

A bort kitelepüléskor pohárból isszák tehát ha anélkül árusítaná, hogyan inná meg a kedves fogyasztó?:))) - és így el is adják, adhatják a borral.

garbo50

Következő

Vissza: Számlázás