Adófórum

Adózási és számviteli információk

Storno számla áfa visszaigénylése másolat alapján?

Számlázás

HozzászólásSzerző: reformhaz » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kérdésem, hogy a storno számla kibocsájtójánál az eredeti, vagy a másolati példány marad ?  A storno számlával ÁFÁ-t igényel vissza a kibocsájtó, azt pedig csak eredeti számlával lehet ha jól tudom.
reformhaz

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd márc. 20, 2007 5:50 pm

Szia!

A számla kibocsátójánál mindig a másolat(ok) maradnak. A vevőé az eredeti példány.

A stornó számla a fizetendő ÁFÁ-t korrigálja a törvényben meghatározott időpontokban azaz a kérdésed szerinti esetben a kibocsátás (számla kelte) időszakában. Itt nem ÁFÁ-t igénylünk, hanem fizetendő ÁFÁ-t csökkentünk. Igényelhető ÁFA jellemzően szállítói -tehát bejövő- számlához kapcsolódik (A törvény szellemében nincs csak igazad, egyébként értelek)

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: timilax » kedd márc. 20, 2007 6:07 pm

Szia!

A szabály: A számla kibocsátónál akkor maradhat a számla, vagy sztornó számla első példánya, ha még a vevőhöz történő elküldés előtt szükségessé válik a számla sztornírozása, vagy az elküldött, de a vevőnél még le nem könyvelt és így visszakérhető számla válik sztornírozandóvá. 

timilax

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd márc. 20, 2007 6:09 pm

Szia!

Ebben tök igazad van, de az ÁFA "visszaigénylése" nem ennek a függvénye. Ez a számlák kezelési módja.

zspotorke

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd márc. 20, 2007 6:41 pm

Sziasztok!

Én személy szerint az ÁFA-ból indulnék ki, ugyanis ÁFA eredeti példány alapján igényelhető vissza.

A kérdésből kiindulva az eredeti eseménykor a vevő megkapta az eredeti számlát így ez alapján visszaigényelte az ÁFA-t, a kibocsájtó befizette ( ehhez nem kell első példány)

A stornó számla hasonlóan a visszáruhoz egy fordított művelet és itt az eredti számla a kibocsájtóé, nem a vevőé, mert ő igényli vissza a tévesen befizetett ÁFA-t.

A gyakorlatban nem ilyen egyedűlállóan működik, de  az egy esetre leszűkítve, kiemelve az egész cég adataiból( levonandó, befizetendő összerázás) én így értelmezném.

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd márc. 20, 2007 10:53 pm

Szia Garbo!

Még nem olvastam sehol ilyen értelmezést és a gyakorlatban sem követtünk még soha ilyet. A visszárunál is a vevőé az eredeti számlapéldány. A számlák példányszámai  az én gyakorlatomban még soha nem igazodtak az ÁFA előjeléhez.

zspotorke

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd márc. 20, 2007 11:23 pm

Sziasztok!

Egyebek szerint gondoljátok végig a következőt: Hogy néz ki az a számla, ahol én vagyok a kibocsátó (szállító) és miután a levonási jog csak a nevemre szóló számla birtokában gyakorolható ezért én vagyok a vevő is? Itt nem levonási jog gyakorlásrol van szó, hanem fizetendő ÁFA helyesbítésről. A  kérdéses helyzet csak olyan mintha ÁFÁ-t vonnék!!!

Az általános forgalmi adó rendszerében különös jelentőséggel bír a megfelelő bizonylatolás. Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Áfa törvény) 35. §-a alapján ugyanis az adólevonási jog kizárólag az előzetesen felszámított adó összegét hitelesen igazoló dokumentum birtokában gyakorolható. Ilyen dokumentumnak minősül – többek között – az adóalany nevére szóló számla, egyszerűsített számla.

Üdv.: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: timilax » szer. márc. 21, 2007 5:43 am

Egyetértek Zspoterkével. A gazdasági eseményt hitelesen igazolja az új sorszámmal előállított, de az eredeti számlára való hivatkozással kiállított sztornó számla és maga az eredeti számla.

Én is azt tapasztaltam a gyakorlatban, hogy a számla első példánya ugyanúgy a vevőé. 

timilax

Vissza: Számlázás