Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kötelező-e hiteles számlamásolat kiadása?

Számlázás

Kötelező-e hiteles számlamásolat kiadása?

HozzászólásSzerző: marta.hofbauer1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Köteles-e egy készpénzfizetési számla kibocsátója kérésre hiteles számlamásolatot kiadni, van-e erre jogszabály?

Köszönöm: Márta

marta.hofbauer1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Kötelező-e hiteles számlamásolat kiadása?

HozzászólásSzerző: validitas » kedd feb. 23, 2010 1:23 pm

Szia Márta!

Jogszabály számlakibocsátásra kötelezi a vállalkozókat, vállalkozásokat. Számla másolat kiadására tudtommal nem, de ha valaki véletlenül elveszítette, és szüksége van rá,miért  szúrnál ki vele, hogy nem adsz?

Ez már inkább üzleti etika, üzleti tisztesség kérdése.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kötelező-e hiteles számlamásolat kiadása?

HozzászólásSzerző: ticus » kedd feb. 23, 2010 2:52 pm

Szia!

A Számviteli Levelekben megjelent ezzel kapcsolatban egy érdekes cikk. Számomra legalábbis azért érdekes, mert a gyakorlat általában az, hogy a fénymásolt számlát ellátják eredeti aláírással, szöveggel, a cikk pedig ezt nem minősíti szabályosnak.

185. Számviteli Levelek / 2008. október 22.

3846. Elveszett számla pótlása

Kérdés: Mi számít hiteles számlamásolatnak? Ha egy számla elveszik (pl. postán elkeveredik), és a számlakibocsátó fénymásolja a nála nyilvántartott számlát, és azt cégszerű aláírással ellátva ráírja, hogy a számla az eredetivel mindenben megegyező másolat, akkor ez a bizonylat a számla befogadójánál megfelel az Áfa-tv. 127. §-ának (adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltételei)? Egyáltalán mi a teendő, ha egy számla elveszik?

Számítógéppel előállított számla elvesztésének esetén az lehet a járható út, ha a számlakibocsátó adóalany a számítógép útján új példányt nyomtat ki az ügyletet kísérő eredeti számlából. Ezen új példány sorszáma természetszerűleg nem az "1." lesz, hiszen éppen az veszett el. Minthogy azonban a számlabefogadót adólevonásra kizárólag csak az "egyes" példánysorszámú eredeti számla jogosítja, ezért az új példánysorszámon kibocsátott számítógépes számlát egy záradékkal szükséges ellátni, amely tartalmazza, hogy ez a példány az eredeti, 1. példánysorszámú számla elvesztése okán került kiállításra, és az eredetivel mindenben megegyező tartalmú másolat. Álláspontunk szerint ennek birtokában a számlabefogadó már jogszerűen élhet adólevonási jogával. Hangsúlyozzuk, hogy elengedhetetlenül fontos a vevőnek megküldött új példánysorszámú számláról úgy "nyilatkozni", hogy az - jellegét tekintve - másolat, ezzel biztosítható ugyanis, hogy a bizonylat alapját képező gazdasági esemény véletlenül nehogy kétszer (vagy többször) kerüljön elszámolásra.

Itt kell megjegyezni, az előbbiek szerinti számlapótlás - számviteli szempontból - csak akkor tekinthető jó megoldásnak, ha az nem eredményezi az újonnan kibocsátott számla értékadatainak a könyvelés rendszerébe történő bevitelét. Ha ez nem megoldható, akkor az elveszett számlának az Áfa-tv. 170. §-a szerinti számlával egy tekintet alá eső okirattal történő sztornírozása, és új számla kibocsátása a jó megoldás.

Kézi kitöltésű számla esetében azonban nem jelent megoldást, ha a számlakibocsátó a nála maradó, az eredeti számla második vagy további példánysorszámú példányát lefénymásolja, majd azt elküldi a számlát befogadó vevőjének, a vevő ugyanis kizárólag csak az egyes példánysorszámú számla birtokában élhet adólevonási jogával. Ez esetben a helyes eljárás az lehet, ha a számlakibocsátó az eredeti számlát az Áfa-tv. 170. §-a szerinti számlával egy tekintet alá eső okirattal (a továbbiakban: módosító számla) sztornírozza. Ekkor a módosító számlában hivatkozni kell az eredeti, sztornírozandó számlára [Áfa-tv. 170. §-a (1) bekezdésének c) pontja], az abban szereplő adóalapot, adóösszeget negatív összeggel kell szerepeltetni, továbbá az elveszett számla valamennyi adatát újra fel kell tüntetni (az adóalapot és az adóösszeget tehát újra pozitív összegben!). Ezen túl hivatkozni szükséges arra is, hogy a módosító számla kiállítására azért volt szükség, mert az eredeti, lesztornózandó számla elveszett [módosítás természete: Áfa-tv. 170. §-a (1) bekezdésének e) pontja]. A leírtak szerint kibocsátott módosító számla birtokában a számlabefogadó már minden további nélkül élhet adólevonási jogával.

Jelezzük végül, hogy a "Postán elveszett számlák pótlása" címmel kiadott 1996/204. Adózási kérdés további információt ad az elveszett számlákkal összefüggő teendők tekintetében.

ticus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Kötelező-e hiteles számlamásolat kiadása?

HozzászólásSzerző: validitas » kedd feb. 23, 2010 9:13 pm

Már bocsánat, de ez az írás szerintem jó nagy marhaság! Azt írja, kézi számla esetén nem jó, ha a fénymásolatot záradékkal látják el, hogy az eredeti (egyes) példány elvesztése okán került a másolat kiadásra, a cikkíró szerint azért: mert csak az egyes példánysorszámú számla birtokában élhet a vevő az adólevonási jogával!

Majd a gépi számlánál azt írja, hogy a kinyomtatott másolat természetesen nem az egyes pldányszámú, mert másolat. De záradékkal rendben van, elfogadható, adólevonásra jogosít!

Most akkor hogy is van ez? Gépinél nem érdekes, hogy másolat, záradékkal oké, adólevonásra jogosít, kézinél ugyanúgy záradékkal nem oké, stornozni kell: Hát ekkora marhaságot! Egyik esetben indokolja, hogy nem baj, sőt kifejezetten helyes, hogy nem "egyes" példány. A kézinél meg pont azért nem jó, mert nem egyes példány!

Én bizony nem stornozónám, mert a könyvelésben mindenhol hivatkozom a kiadott számla sorszámára, aztán a stornó csak bekavarhat. ZÁradékkal szerintem éppen olyan jó, mint a gépi másolat.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég