Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kötelező-e a szállítólevelet a számlaval kiküldeni

Számlázás

Kötelező-e a szállítólevelet a számlaval kiküldeni

HozzászólásSzerző: Hanna11 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A számlával együtt nem küldjük ki a kiszállított termékek szállítólevelét, viszont átvételkor otthagyjuk az átvevőnél. Vannak esetek amikor a szállítási cím eltérő tehát aki átveszi az árut megkapja a szállítólevelet viszont a számlát a terméket tőlünk megrendelő partnerünk kapja, akinek szüksége lenne a szállítólevélre, amit sem tőlünk sem a terméket átvevőtől nem kapja meg.

A kérdésem az lenne, hogy csatolni kell-e a számla mellé minden esetben a szállítólevelet vagy sem?

Ha igen akkor melyik tv.írja ezt elő?

Köszi Zsó 

 

 

 

Hanna11
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Kötelező-e a szállítólevelet a számlaval kiküldeni

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. aug. 13, 2009 4:24 am

Mivel a szállítólevél bizonyítja az áru átvételét, csatolni kell az átvétel igazolásával ellátott szállítót, mivel az bizonyítja, hogy az átvétel megtörtént. Ha nincs a számla mellett igazolt szállító, én nem szoktam kifizetni attól függetlenül sem, hogy a terméket átvevő kapott- e vagy sem

Szerintem ez így leírva egyik tv. sem írja elő, de számomra evidens, hogy csatolni kell. De lehet más másképp gondolja, várd meg más véleményét is.

kriszta4
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Kötelező-e a szállítólevelet a számlaval kiküldeni

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. aug. 13, 2009 4:26 am

Nincs rá törvényi előírás. A két partner megállapodásán múlik, hogy hány pld-t kap a vevő.
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Kötelező-e a szállítólevelet a számlaval kiküldeni

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. aug. 13, 2009 6:07 am

Sziasztok!

Bár nincs rá törvényi előírás hogy mellékleni kell, de hivatkozni a szállítólevél számra, mint alapbizonylatra (telj.igazolásra) kell. A szállítólevél megkönnyíti a "számla-elismerést" , ezért én (mint könyvelő) ragaszkodom hozzá, hogy a partnerek csatoljanak egy példányt vagy annak másolatát a számla mellé. Üdv:Napraforgó

 

Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kötelező-e a szállítólevelet a számlaval kiküldeni

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. aug. 13, 2009 6:44 am

Szia!  Szerintem is a termékátvételt és annak időpontját igazoló szállítólevél másodpéldányához, vagy másolatához jogosan ragaszkodik a számlázási vevő (megrendelő).  Mi az ilyen számlákon szerepeltetjük, hogy milyen sorszámú szállítólevelek alapján és csatoljuk az átvételt (teljesítést) igazoló szállítólevél egy  a jogosult átvevő által leigazolt példányát is.

Szerintem a Ptk. rendelkezéseiből kiolvasható, a teljesítés igazolási kötelezettség a megrendelő felé. (A megrendelő részére szerződésszerű teljesítés ).  A számla önmagában még nem igazolja a teljesítés megtörténtét az ilyen módon történő értékesítésnél, főleg nem a szerződés szerű teljesítést..

  /kb. 2 éve történt az egyik ügyféllel (60 napos fizetési határidővel), hogy egyszercsak telefonon szóltak neki, hogy már ne arra a szállítási címre menjen a termék, hanem egy másikra. Ez kiszállította, ott átvették a szállítólevélen.. kedves ügyfél annak rendje és módja szerint kiszámlázta, a szerződés szerint az átvételi helyen kellett hagyni 2 példány szállítólevelet és a számlán csak hivatkozza meg a szállító levelek számát....... majd egyszarcsak a számlák visszaérkeztek, hogy azt nem fogadják el, mert részükre nem történt teljesítés..., mikor elküldték a szállító levelek másolatát közölték, hogy ők arról a cégről még csak nem hallottak, nem hogy azt adták volna meg  teljesítési helynek... a többit már a fantáziátokra bízom/  

Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Kötelező-e a szállítólevelet a számlaval kiküldeni

HozzászólásSzerző: tevike » kedd szept. 01, 2009 11:41 am

Régen csak akkor lehetett kifizetni a számlát, ha ellenőríztük a számla mellé csatolt és a termék átvételekor a cégnél hagyott szállítóleveleket. Ha nem egyeztek, nem fizettünk. Egyébként a folyamatba épített ellenőrzés nagyon egyszerű és fontos része.
tevike
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég