Adófórum

Adózási és számviteli információk

Melyik árfolyam kell EUR-ban kiállított számlánál

Számlázás

Melyik árfolyam kell EUR-ban kiállított számlánál

HozzászólásSzerző: bumberakk » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozó Szakértők!

 

Cégünk konferenciát szervez, és a részvételi dájak EUR-ban vannak megállapítva.

A külföldieknek EUR szerepel a ProForma számlán (ha kérnek), és előlegszámlát akkor állítok csak ki, ha beérkezett az összeg. Egy hiba folytán két számlaszámunkra is be lehet fizetni.

Ha a HUF-ra érkezik, akkor a bank az aktuális árfolyamon automatikusan átváltja, és akkor egyértelműen ezt írom a számlára értékelési árfolyamként, hogy Ft-ban is rajtalegyen az ÁFA.

Ha az  EUR alszámlára érkezik, akkor nem tudom, hogy milyen árfolyamot kell beírnom az előlegszámlára! 1. kérdés:A számlavezető bank aktuális deviza vételi árfolyamát kéne?

 

A magyar résztvevőknek már eleve HUF-ban állítom ki a számlát. 2. kérdés: Az helyes, ha az számlavezető bank aktuális napi deviza eladásiját  használom váltóárfolyamként?

A rendezvény szeprtemberben lesz. 3. Kérdés: igaz hogy a végszámlát csak majd akkor állíthatom ki, amikor a végső teljesítés megtörténik? 

 

Nagyon megköszönöm, ha valaki fel tud világosítani ez ügyben.

 

bumberakk
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Melyik árfolyam kell EUR-ban kiállított számlánál

HozzászólásSzerző: szaboicus » kedd júl. 21, 2009 1:18 pm

Szia!
Ha nem tett bejelentést a cégetek az Apeh-nak, hogy a MNB.árfolyamát használjátok, akkor a számlavezető bank(ok) eladási árfolyama teljesen megfelelő.
Arra figyelj, hogy 1 nap lehet a bankon belül 3x is árfolyamváltozás,így amikor az EUR-szerinti tanfolyam díját megállapítod a számlavezető bank árfolyamával,akkor ez(eke)t nyomtasd is ki.
Végszámlát csak a teljesítés napjával állíthatod ki.
Üdv:Icus   
szaboicus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Melyik árfolyam kell EUR-ban kiállított számlánál

HozzászólásSzerző: bumberakk » kedd júl. 21, 2009 1:28 pm

Szia!

Először is: deviza vagy valuta eladási?

Másodsorban: az 1-es és 2-es kérdés esetén is eladási árfolyam kell? Mert az 1-es esetén, amikor EUR érkezik be EUR alszámlára, akkor nekem a deviza vételi tűnik logikusnak, hiszen ha azt aznap átváltom HUF-ra, akkor a a bank ezt nekem deviza vételin váltja át (Ez értelemszerűen alacsonyabb is, és a kb 25.000EUR-nál, már az a 3-4Ft is számít).

 

Köszi,

Laci

bumberakk
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Melyik árfolyam kell EUR-ban kiállított számlánál

HozzászólásSzerző: kovács5009201 » kedd júl. 21, 2009 5:12 pm

Szia Laci !

A gond ott van, hogy logikát keresel a törvényekben. Sajnos engem is mindig ezzel vádolnak, holott tudhatnánk, hogy nincs. AFA törv. 80  paragrafus viszont van, " Az adó alapjának  forintban történő megállapítása " 2.bek.: alkalmazandó árfolyam adott külföldi pénznem valamely egységének forintban kifejezett ára, amelyet a./ pont:"belföldi pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet devizábvan eladási árként jegyez "

Ez kivonatolva. Érdekes áttanulmányozni, mert több ha.. van benne.

Üdv. Mari

kovács5009201
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Melyik árfolyam kell EUR-ban kiállított számlánál

HozzászólásSzerző: szaboicus » kedd júl. 21, 2009 6:09 pm

Szia!

Mindegyi eset csak eladási lehet.

Üdv:icus

szaboicus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Melyik árfolyam kell EUR-ban kiállított számlánál

HozzászólásSzerző: bumberakk » szer. júl. 22, 2009 3:52 am

Nagyon köszönöm a segítséget. Egy kérdés ugyanakkor még felmerült, amit konkrét példán keresztül írok le.

07.14-én beérkezett 340EUR a forintszámlára, amit az OTP a kivonat szerint 274,17 árfolyamon váltott át automatikusan HUF-ra.

A deviza eladási aznap 279,21 illetve 278,86 volt.

Jól gondolom, hogy ilyenkor nem a deviza eladási ár számít, hanem a bank által alkalmazott árfolyammal kell számolni az előlegszámlán? Lehet megint logikát keresek, de ha itt deviza eladásival számláznék, akkor más összeg lenne a számlán, mint ami beérkezett a bankba.

A felvetésed nyomán rákerestem a 80. paragrafusra, és egy nagyon jó anyagot találtam. Berakom, hátha más laikus is olvassa majd a topic-ot: www.bkik.hu/download/AzujAFA-torveny.ppt

Előre is köszi,

Laci
bumberakk
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Melyik árfolyam kell EUR-ban kiállított számlánál

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. júl. 22, 2009 5:38 am

Szia!  Ezek szerint  devizaeladási árfolyamot kell alkalmaznod a devizás számla ÁFA forint összegének feltüntetéséhez és nyilván az ÁFA analitikában való szerepeltetéséhez, mivel nem kérted az APEH-tól az MNB l lehetőséget..

Arról nem írsz, hogy egyébként a  cég számviteli politikájában mi szerepel devizás tételek értékelése kapcsán .. ( esetleg MNB, vagy választott bank középárfolyama, stb..) az is igaz, hogy ez független attól, hogy a devizában kiállított számlán az ÁFA összegét, miként kell Ft-ban meghatározni, ugyanakkor írsz arról,  hogy a pénz vagy a HUF számlára, vagy devizaszámlára folyik be és a akkor mi van.. na ez utóbbiak elszámolásához,m valamint magának a számlának a könyveléséhez már köze van a számviteli politika szerint alkalmazott árfolyamnak..

Véleményem szerint: 

Az, hogy a devizás előleg számládon a fizetendő ÁFÁ-t Ft-ban is szerepeltetni kell az ÁFA tv.-nek megfelelően és ezek szerint nálatok v. választott bank devizaeladási árfolyamán,  attól magát a számlát a számviteli politikában meghatározott árfolyam alkalmazásával kell könyvelni, nyilván a fizetendő ÁFA összegnek a fizetendő ÁFA főkönyviszámlán az ÁFA tv-nek megfelelő összegben kell megjelenni  (tehát már a számla könyvelésénél is adódhat "árfolyam különbözet" az ÁFA összegnél. /Ezt a kavarást el lehetett kerülni azzal, ha az adott vállalkozó a számviteli politikája szerint ugyanazt az árfolyam fajtát alkalmazza, mint amit ÁFA szempontjából alkalmaznia kell: MNB, vagy eladási figyelembe véve az eladási alkalmazása esetén a számviteli törvény egyéb vonatkozó rendelkezéseit is/

A számviteli tv-ből:

60. § (1) A valutapénztárba bekerülő valutakészletet, a devizaszámlára kerülő devizát, a külföldi pénzértékre szóló követelést, befektetett pénzügyi eszközt, értékpapírt, illetve kötelezettséget a bekerülés napjára, illetve a szerződés szerinti teljesítés napjára vonatkozó - a (4)-(6) bekezdés szerinti - devizaárfolyamon átszámított forintértéken kell a könyvviteli nyilvántartásba felvenni, kivéve a forintért vásárolt valutát, devizát, amelyet a fizetett összegben kell felvenni, és amelynél a ténylegesen fizetett forint alapján kell a nyilvántartásba vételi árfolyamot meghatározni.


(4) A valutakészlet, a devizaszámlán lévő deviza, a külföldi pénzértékre szóló követelés, befektetett pénzügyi eszköz, értékpapír (együtt: külföldi pénzértékre szóló eszköz), illetve kötelezettség (1)-(2) bekezdés szerinti forintértékének meghatározásakor a valutát, a devizát - a választott - hitelintézet által meghirdetett devizavételi és devizaeladási árfolyamának átlagán, vagy a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani.


(6) A külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek forintra történő átszámításánál a devizavételi és devizaeladási árfolyam átlaga helyett valamennyi külföldi pénzértékre szóló eszköz és kötelezettség egységesen értékelhető devizavételi vagy csak devizaeladási árfolyamon is - a (4) bekezdés szerinti értékeléstől eltérő értékelésből adódó különbözetnek a kiegészítő mellékletben történő bemutatása mellett -, ha a (4) bekezdés szerinti értékeléstől történő eltérésnek az eszközökre-forrásokra, illetve az eredményre gyakorolt hatása jelentős és emiatt a megbízható és valós összkép követelménye a (4) bekezdés szerint történő értékelés mellett nem teljesülne.

----------------------

Az adott előleg számla "pénzügyi teljesítésének" elszámolása attól függően, hogy a devizás számla értéke HUF számlára, vagy azonos devizanemű devizaszámlára érkezett más-más.

Ha Ft számlára érkezett a (teljes devizaösszeg) , akkor az előleg devizás számla nyilvántartási értéke (számviteli politika szerint számítottan)  és befolyt FT összeg közötti különbözet pénzügyileg realizált "váltási/konvertálási" árfolyam különbözet.

Ha azonos nemű devizászámlára érkezett a deviza: akkor a számviteli politikádban meghatározott árfolyamon számolva teljesítődik le az előleg számla, melynél árfolyam különbözet nem keletkezik, mert az előleg számla teljesítés dátuma és deviza összege megegyezik a pénzügyi teljesítés dátumával és deviza összegével, és  mindkettőt (maga a számla és a pénzügyi teljesítés is) a számviteli politikában meghatározott árfolyamon számítódik át Ft-ra.

--- Ha kizárólag az a kérdésed, hogy a számlán a Deviza összeg mellett az ÁFA  Ft összegének feltüntetésére vonatkozik,  akkor szerintem ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy a HUF számlára, vagy a devizaszámlára érkezett be a pénz, és, hogy az adott pénzintézet éppen a konvertálásához milyen árfolyamon számolt -------  a kiállítandó számlán az ÁFA Ft összege - az  MNB választás hiányában - a választott pénzintézet  ügyletre vonatkozó napon (számla teljesítés időpontja,stb.)  érvényes utolsó devizaeladási árfolyamán számított Ft összeg - az ÁFA tv. 80.§-a alapján.

-------------------------------------

Arra vonatkozóan, hogy a devizában számlán szerepeltetett ÁFA  Ft összege és a könyvelésben elszámolandó (számv.politikában meghatározott árfolyam) árfolyam alkalmazásból eredő különbözet miként kezelendő, beteszek neked egy közölt álláspontot:

5/2008. Számviteli kérdés  Ismereteim szerint az új áfatörvény 80. §-a szerint a devizában kiállított számlák esetében az általános forgalmi adót alapesetben a devizaeladási árfolyamon kell átszámítani forintra. Ez az árfolyam a számvitelben alkalmazott árfolyamtól mindenképpen el fog térni. Mi a teendő a keletkező különbözettel?


Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: új áfatörvény) 80. §-ának (2) bekezdése szerint a külföldi pénznemben kifejezett adóalap átszámításánál kétféle árfolyam lehetséges:
- a belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet devizában eladási árként jegyzett árfolyama vagy
- a Magyar Nemzeti Bank hivatalosan közzétett devizaárfolyama.
(Ez utóbbi árfolyam alkalmazása csak akkor lehetséges, ha erről a döntéséről a társaság az állami adóhatóságnak előzetes bejelentést tesz.)
A külföldi pénzértékre szóló ügyletek elszámolásánál a 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) által megengedett árfolyamok közül csak az új áfatörvény szerinti hivatalos MNB-devizaárfolyam választása nem okoz eltérést az általános forgalmi adó elszámolt összegében. Ha a gazdálkodó nem az MNB hivatalosan közzétett árfolyamát választja akár a számviteli törvény, akár az új áfatörvény előírásai alapján, akkor az általános forgalmi adó könyvelésénél a számviteli törvény szerint adódó árfolyamérték és az új áfatörvény szerinti árfolyamérték közötti különbözetet árfolyam-különbözetnek kell tekinteni és ennek megfelelően elszámolni.
A könyvvitelben az áfabevallással való egyezőség biztosítása érdekében a 466. Előzetesen felszámított általános forgalmi adó, és a 467. Fizetendő általános forgalmi adó számlákra az új áfatörvény szerinti árfolyamon számított értéket kell rögzíteni, a számla alapján viszont a számviteli törvény szerinti választott árfolyamon számított értéket kell követelésként/kötelezettségként a megfelelő áfaelszámolási számlával szemben könyvelni, majd a kettő különbözetét árfolyamnyereségként (árfolyamveszteségként) kell a pénzügyi műveletek egyéb bevételei (illetve a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai) között kimutatni.
[2000. évi C. törvény 60. § (4)]
  
  -------------

Nem tudom segít-e az eligazodásban..   Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Melyik árfolyam kell EUR-ban kiállított számlánál

HozzászólásSzerző: bumberakk » kedd júl. 28, 2009 1:04 pm

Szia Melcsi,

köszönöm a részletes tájékoztatást, és leírok egy konkrét esetet, hogy megtudjam, vajon jól értem-e a dolgot:

Tények:

-07-14-én beérkezett a HUF számlára 340 EUR

-az OTP ezt 274,1723 árfolyamon automatikusan átváltotta HUF-ra (azaz a számlára 93.217 HUF érkezett be)

-aznap az OTP-nél két deviza eladási árfolyam volt érvényben (279,21 és 278,86 HUF/EUR)

 

A kérdések:

-helyes, ha a számlát úgy állítom ki 340EUR-ról, hogy az értékelési árfolyam mondjuk 278,86 (a nap legalacsonyabb OTP árfolyamát választva, hogy a legkisebb legyen az ÁFA), és így a végösszeg 94.812 HUF lesz?

-ezt az 1.595 HUF árfolyamveszteséget a könyvelőnek egyszerűen majd a megfelelő rubrikába kell könyvelnie? 

 

köszi,

laci
bumberakk
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég