Szia!
Gondolom már ki is költöztek.Szerződést kötöttetek?Ha igen, ha nem gondolom bíróságilag nem érné meg utána járni.Ha tudod kérd vissza tőlük a számlát.
Üdv:Icus
Szia! Köszönöm. Volt szerződés és már ki is költöztek. Ha nem tudom visszakérni, akkor mi a teendő adózás terén?
Üdv, Adrienn
Szia Adrienn!
Szerintem állíts ki egy sztornó számlát az eredeti teljesítési dátummal és add fel postán a cég címére tértivevényesen...
Így az ügylet érvénytelen és tudod bizonyítani, hogy miért nem adóztad le.
Üdv Dorka
Sziasztok!
A kérdező magánszemélyként a Személyi Jövedelemadó tv. hatálya alá tartozik. Az Szja tv. pedig kimondja, hogy akkor keletkezik a bevétel, amikor a magánszemély az ellenértéket kézhez kapja (akár banki utalással, akár készpénzben). Ha a pü-i teljesítés nem történt meg, akkor az nem bevétel, hanem követelés, és a cégekkel ellentétben nem képez adóalapot sem, nem kell utána adót fizetni.
Az már más dolog, hogy meg kellene próbálni a behajtást, legalább egy tértis felszólítást küldeni nekik, vagy jegyzőkönyvezni a nemfizetés tényét, így később könnyebben bizonyítható egy esetleges ellenőrzésnél.
Más lenne a helyzet, ha ÁFÁ-s lenne a bérbeadás, mert az ÁFÁ-t be kellene fizetni annak ellenére, hogy a számla nincs kifizetve. De ilyesmiről nem írt a kérdező.
Üdv.
Andi
Sziasztok!
Még azt sem tudjuk,hogy a bérbeadás milyen cég(Bt,Kft,)- és msz,vagy msz,-msz,esetleg Ev között kötődött,és ennek az éves összege milyen összeggel bírt.
Mint tudjuk, hogy az éves 1MFt-ot meghaladó bérbeadásnál,már vannak kifizetői feladatok(szja, Eho levonás, 0908-as bevallás a levonásokról.
Talán nem ártana erről is beszélni,mielőtt általánosítunk.
Üdv:Icus.
Sziasztok!
Egyéni vállalkozónak számláztam, egy havi bérleti díjat, 80 000 Ft-ot. Ennek az SZJA-ja, ha befizette volna, 20 000 Ft lenne, viszont magánszemélyként fölöslegesen nem kevés kiadást jelentene nekünk.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég