Adófórum

Adózási és számviteli információk

számlával egy tekintet alá eső okirat hogyan

Számlázás

HozzászólásSzerző: derbt19961 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Számlával egy tekintet alá eső okratot kell kiállítanom régebbi számlákra áfa eltérés miatt.

Ez 3 db papír alapú számlát érint, közbe vásároltam számlázási programot amivel készítetten ilyen számlát, és most mivel az nem felelt meg a munkámnak ismét új számlázási programot vettem.

A kérdésem, hogy kell a papír alapú,illetve már nem használt programra ilyen okiratot kiállítani ?

Esteleg A4-es lapon külön minden számlát a megfelelő tartalommal?

Várom segítségeteket                               Köszönettel                    János

derbt19961

HozzászólásSzerző: olahneedit » kedd júl. 07, 2009 7:16 pm

Szia!

Ha egy számlán áfa számítás miatt hiba merült fel, akkor a következőket szoktam tanácsolni:

1. Helyesbítő számlát kell kiadni: ebben "-" darabszámmal újra leszámlázod az eredeti számla tartalmát, de pontosan ugyanúgy, a rossz áfát is beleértve, majd "+" darabbal ugyanebben a számában újra, de jó áfa értékekkel. A program majd összesíti áfa %-onként, szépen kihozza, hogy "-" a régi áfával és "+" a  jó áfával mennyi, majd az összesen nettó gondolom 0Ft , áfa összeg maga az eltérés, és összesen szintén maga az eltérés, és egyben a pénzügyileg rendezendő tétel. Feltéve persze, ha nettóból indulunk ki. Ha a bruttó árak úgy voltak jók, ahogyan voltak, akkor persze nem mutatkozik majd pénzügyileg rendezendő összeg, de az áfánkénti összesítésben leminuszolja a rosszat, és újra kiterheli a jó nettó és áfa értéket.

2. Ha helyesbítő számlát azért nem tudunk kiállítani, mert a fejlécben is javítanunk kellene, akkor érvénytelenítjük a régi rosszul kiállított számlát, és kiállítunk egy vadi újat, de jól. Magyarul: stórnó és plusszos számlát készítünk. Csak most már ilyen menő neve van a gyereknek, hogy "érvénytelenítő".

Olyat is szoktam látni, hogy "javító" vagy "jóváíró" számla.

Fontos!: a helyesbítő számlán mindenképpen hivatkozni kell a helyesbítendő számla számára, a teljesítés időpontja mindig az eredeti, az összes többi aktuális dátum.

Számlával egy tekintet alá eső okirat: Hát igen, ezen én is témáztam egy sort amikor olyan nagy kegyesen megengedi a mi klassz kis új áfa törvényünk, de nem tetszik. Én legalábbis úgy elfelejteném ahogyan van. Persze, attól még jó lehet valamire. :)

Úgy értelmeztem, hogy a 3 db rossz számlád a régi programmal készült. Akkor egyszerűen csak készíts az új programmal egy helyesbítő számlát. Ha nem lehet ilyen nevet adni neki, akkor a megjegyzésben hivatkozz a régi számlák számaira Pl. "Ez a számla a K2009/303 számú számla helyesbítése, áfa eltérés miatt." Ha nincs megjegyzés rovat, akkor a legutolsó tétel részletezéseként próbáld meg beszuszakolni külön sorba. Ha az sincs, akkor lábjegyzetbe, vagy a búcsúszövegbe illeszd be. Olyan minden programon van.  Azért gondolom hogy a helyesbítő jobb megoldás, mert pl. a mi programunk csak a saját sorszámát hajlandó érvényteleníteni, vagy javítani. Gondolom neked is pont ez  a gondod.

Üdv: Edit

olahneedit

Vissza: Számlázás