Adófórum

Adózási és számviteli információk

Sztornó vs helyesbítő

Számlázás

Sztornó vs helyesbítő

HozzászólásSzerző: modzso1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Meg tudnátok mondani, hogy milyen szabályok vonatkoznak a sztornó és helyesbítő számlára? Melyiket mikor lehet használni, milyen dátumokat kell alkalmazni a 2 típusnál? Ha esetleg egy szakmai anyagot tudtok javasolni, vagy állásfoglalást azt is megköszönöm!

 

Üdv,

P.

modzso1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Sztornó vs helyesbítő

HozzászólásSzerző: M.Éva » szomb. nov. 29, 2008 3:27 pm

Szia!

Áfa tv.

77. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, valamint termék Közösségen belüli beszerzése esetében az adó alapja a jogosultnak visszatérített vagy visszatérítendő ellenértékkel utólag csökken, ha a teljesítést követőena) az ügylet érvénytelensége jogcímén:aa) az ügylet kötése előtt fennállott helyzetet állítják helyre, vagyab) az ügyletet az érvénytelenítő határozat meghozataláig terjedő időre hatályossá nyilvánítják, vagyac) az ügyletet az aránytalan előny kiküszöbölésével érvényessé nyilvánítják;b) az ügylet hibás teljesítése jogcímén:ba) a jogosult eláll az ügylettől, vagybb) a jogosult ár- vagy díj leszállítást kap.(2) Az adó alapja utólag csökken abban az esetben is, haa) teljesítés hiánya miatt az előleget visszafizetik;b) betétdíjas termék visszaváltásakor a betétdíjat visszatérítik.(3) Az adó alapja utólag csökkenthető, ha a teljesítést követően adnak a 71. § (1) bekezdésének a) és b) pontja szerint árengedményt.78. § (1) A 77. § alkalmazásának feltétele, hogy a kötelezett az ügylet teljesítését tanúsító számlaa) érvénytelenítéséről gondoskodjon a 77. § (1) bekezdésének aa) és ba) alpontjában, valamint (2) bekezdésének a) pontjában említett esetekben;

b) adattartalmának módosításáról gondoskodjon az a) pont alá nem tartozó esetekben, az adó alapjának utólagos csökkenésének megfelelően.

 

 

Módosító és érvénytelenítő számla van mostmár a stornó és a helyesbító szla helyett- de inkább ez csak név változás, a lényegen nem véltoztat.

Üdv:Éva 

 

M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Sztornó vs helyesbítő

HozzászólásSzerző: Panni49 » szomb. nov. 29, 2008 5:16 pm

Szia! Éva leírta az ide vonatkozó törvényi helyet.Én csak kiegészíteném:
A régi stornó számla = érvénytelenítő számla
a régi helyesbítő számla = módosító számla.
A módosításhoz ezt találtam.

A számla módosítása

A módosítás szabályi megváltoztak: számlát akkor lehet módosítani, ha az adó, vagy az adóalap megváltozik, illetve, ha az ügylet meghiúsul. A módosítás bizonylatolására bármilyen irat megfelel, új elnevezése: számlával egy tekintet alá eső okirat.

A számlával egy tekintet alá eső okirat minimális adattartalma:

  • kibocsátás kelte
  • okirat sorszáma, mely az okiratot kétséget kizáróan azonosítja
  • hivatkozás arra a számlára, amelynek adattartalmát az okirat módosítja
  • okirat kibocsátójának és címzettjének a neve és címe, valamint bármelyikük adószáma, ha azt a számla eredetileg is tartalmazta
  • a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint, valamint a módosítás természete, illetőleg annak számszerű hatása, ha ilyen van

Ügylet meghiúsulása esetén stornó bizonylatot kell kiállítani.

Ha a módosítás következtében az adó csökken, akkor a különböztet az eladó a módosító számla átadásakor veszi figyelembe. A vevő abban az időszakban veszi figyelembe, amikor a módosítás oka bekövetkezett.
Üdv.Panni

 

Panni49
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron