Az én meglátásom szerint a leginkább kézen fekvő teljesítés időpont a számla keltének napja. Ha ugyanazon személynek eseti jelleggel történik utánvétes értékesítés, akkor én valószínűleg nem írnék teljesítés időpontot (mondván a teljesítés dátuma a számla keltével megegyező).. a ügylet tényleges megvalósulása pedig előre nem tudható, az is lehet, hogy át sem veszik..
ÁFA tv-ből telj.időpont , illetve nem így van meghatározva, hanem ÁFA fizetési kötelezettség keletkezése:
Általános szabályok
55. § (1) Az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkezése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállásszerűen megvalósul (a továbbiakban: teljesítés).
(2) Az (1) bekezdéshez fűződő joghatás beáll abban az esetben is, ha teljesítés hiánya ellenére számlakibocsátás történik. A joghatás a számlán a termék értékesítőjeként, szolgáltatás nyújtójaként szereplő személyre, szervezetre áll be, kivéve, ha kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a számlakibocsátás ellenére teljesítés nem történt, vagy ha teljesítés történt ugyan, de azt más teljesítette.
56. § A fizetendő adót - ha e törvény másként nem rendelkezik - a teljesítéskor kell megállapítani.
163. § Az adóalany a számla kibocsátásáról legkésőbb
a) a teljesítésig,
b) előleg fizetése esetében a fizetendő adó megállapításáig,
de legfeljebb az attól számított 15 napon belül köteles gondoskodni.
Számla adattartalma
169. § A számla kötelező adattartalma a következő:
g) a 163. § a) és b) pontjában említett időpont, ha az eltér a számla kibocsátásának keltétől;
Mivel a számlán a teljesítés időpontjának szerepeltetése csak akkor kötelező, ha az eltér a számla kibocsátás keltétől.
Nekem nincsenek utánvétes értékesítéseim, ezért nem néztem utána tüzetesen, de ha az áruval/termékkel küldöm a számlát is, akkor arra biztos, ami biztos alapon a számlakeltét tekinteném telj.dátumnak, vagy tüzetesen utána járnék, hogy alkalmazhatom-e esetleg a fizetési határidő szerintit . Üdv.