Adófórum

Adózási és számviteli információk

S.O.S. Lízingelt áru számlázása

Számlázás

S.O.S. Lízingelt áru számlázása

HozzászólásSzerző: Böbe55 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Már 62 napja nem kaptam választ az APEH-tól! Tudnátok segíteni? 

 

Tisztelt APEH!


Szeretnék segítséget kérni azzal kapcsolatban, hogy hogyan történik a számlázás az alábbi esetben:

Egy cég által eladott termék (áru, személygépkocsi, daru, bobcat, stb.) vevője egy magánszemély vagy egy cég lesz, aki azonban lízingre veszi meg a termékünket, azaz például egy vevő Kiss Pista eljön hozzánk, megtetszik neki a termékünk, s meg akarja vásárolni. Azonban már tudjuk, hogy ő ezt az eszközt egy bankkal fogja megfinanszírozni, azaz lízinggel. Ebben az esetben Kiss Pista eljön hozzánk, s közli a bank, lízingcég nevét, hogy kitől fogjuk megkapni az eszköz árát. Azonban ő ad nekünk előleget, mert nem a teljes összeget fogja belízingelni. Ezt az előleget vagy készpénzben, vagy átutalással rendezi. Ilyenkor a bank nevére kell kibocsátanunk egy előlegszámlát, majd szintén az ő nevükre kell kiállítani a végszámlát is, melyből hivatkozunk az előlegre is, s a különbözetet, azaz a végszámla összegét elutalja a bank.

Kérdésem az lenne, hogy helyes ez az eljárás, vagy sem? Több ügyintézőjük (0640424242-es tel.számon) azt mondta, hogy igen, hiszen a bank tulajdonában lesz az eszköz, ezért az előlegszámlát nem írhatom Kiss Pistára, mert nem az ő tulajdona az eszköz.
Azonban több véleményt is hallottam, mely szerint az előlegszámlát K.Pistára kell írni, majd pedig (akár két hónapot is érintve) a teljes végszámla kiállításakor, ami a bank nevére szól, akkor lesztornózzuk az előleget. De ezt azért nem helyeselte a kollégájuk (s logikusan), mert nem adjuk vissza az illetőnek az előleget, mert nem a teljesítés hiúsult meg. Ilyenkor a bank kapna egy teljes értékű számlát, ami megint nem jó, mert nem a teljes összeget kapjuk meg, hanem csak az előleggel csökkentett összeget.

Önök szerint, mind számlázásilag, mind áfailag mi a helyes mód? Kire szóljon az előleg, kire a végszámla, hogyan nézzen ki ez a gyakorlatban? S mi van, ha nem ismerjük még azt a bankot, aki a lízinget intézi. Mivel a bank ragaszkodik ahhoz, hogy neki csak egy teljes értékű számlát adjak ki, melyen szerepeltessem zárójelben, hogy ..összeg rendezésre került, s a különbözettel tartozik csak, akkor mit csinálok a K.Pistára írt előlegszámlával?

Várom mihamarabb válaszukat!

Böbe55
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

S.O.S. Lízingelt áru számlázása

HozzászólásSzerző: Böbe55 » csüt. júl. 17, 2008 12:18 pm

Valaki segítsen! Kérlek benneteket!
Böbe55
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

S.O.S. Lízingelt áru számlázása

HozzászólásSzerző: Böbe55 » szer. aug. 27, 2008 6:33 am

Kaptam az APEHt-ól választ!
Böbe55
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég