Adófórum

Adózási és számviteli információk

ajaj, hulladék értékesités

Számlázás

HozzászólásSzerző: Katuka » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

hulladék értékesítés
Katuka

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. máj. 08, 2008 9:03 pm

Szia!

Én törött műanyagrekeszeket szoktam számlázni hasonlóan. Szerintem így jó! És az Áfa-bevallásban se felejtsd el külön sorban szerepeltetni. Üdv:Napraforgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: polak » pén. máj. 09, 2008 8:48 am

Szia!

Most számláztam a hetekbe és ugyan ugy ahogy leírtad.Elfogadták.

polak

HozzászólásSzerző: validitas » pén. máj. 09, 2008 12:46 pm

Sziasztok!

Úgy tudom, hogy ha hulladékot számlázunk, ami fordított áfás, a VTSZ számot fel kell tüntetni a számlán. Néhányszor kellett hulladékpapírt számláznom, akkor utánanéztem, és kötelező rajta lennie.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: mazsi5 » pén. máj. 09, 2008 1:12 pm

Az új ÁFA tv. melléklete is,  a 6.sz. melléklet tartalmazza a fordítottan ÁFÁ-ztatható hulladékok VTSZ számát. Tehát szerintem csak azok a hulladékok tartoznak az ÁFA tv.142.§. d). pontjába fordítottként, amelyek itt szerepelnek.  Tehát, ahogy Böbe is írja.  Valamint az ÁFA tv. 169.§. f). pontja  " az értékesített termék ...............annak jelölésére az e törvényben alkalmazott VTSZ, továbbá ...." 

E törvény pedig az ÁFA tv. mely a 6.sz. mellékletben a vtsz számokat is meghivatkozza. 

mazsi5

HozzászólásSzerző: Katuka » kedd máj. 13, 2008 12:54 pm

hulladékok és forditott áfásak nem? 
Katuka

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd máj. 13, 2008 1:11 pm

Szia!

Lehet hogy hülyeséget kérdezek, de a számítógép nem veszélyes hulladékPat052.gifés mint ilyet  nem biztos hogy a MÉH telep átvehet, ez valamilyen veszélyes hulladék kezelőhöz tartozó ügylet. (környezetvédelem bulb.gif) Pat052.gif

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: validitas » kedd máj. 13, 2008 1:20 pm

A 142.§ (1) d) pontja szerint a fordított áfa alá a 6.sz. mellékletben szereplő hulladékok tartoznak. A kiselejtezett számítógépek nincsenek szerintem a mellékletben, ezért Áfásan kell a számlát kiálítani róla. Írjátok a számlára, hogy selejtezett xy tip.számítógépek. Egyébként szerintem a MÉH át sem veszi, mert a számítástechnikai cuccok veszélyes hulladéknak minősülnek. Szerintem ilyen hulladékok felvásárlásával foglalkozó cégnek adjátok el. 

validitas

HozzászólásSzerző: Katuka » kedd máj. 13, 2008 1:50 pm

azt mondjátok, hogy készlet és táeszk. esetén is kell hogy mi lett vele.

Katuka

HozzászólásSzerző: validitas » kedd máj. 13, 2008 2:05 pm

Ha szétszedte, az más kérdés, de ez korábban nem derült ki a kérdésedből. Akkor a 6.sz.melléklet szerinti fém hulladék (vas- és acélhulladék, aluminiumhulladék, stb) vtsz számát kell ráírni a számlára, és azt, hogy az Áfa fizetésére a vevő kötelezett.  De egészen eddig számítógépről volt szó.

Egyébként a veszélyes hulladékot vagy egy ilyen hulladékkezeléssel foglalkozó cégnek lehet eladni, vagy pedig el kell vinni a veszélyes hulladék lerakóba. Ezért persze fizetni kell, és bizonylatot is kap róla a cég, hogy a veszélyes hulladékot szabályosan kezelte. Nem lehet csak úgy kidobni lomtalanításkor, még a lakosságnak sem, mert a vesz. hulladékot tőlük is külön gyűjtik. (Más kérdés, hogy sok lusta ember nem viszi el a külön gyűjtőhelyre...)

De vállalkozás nem teheti ki lomtalanításkor, pontosan azért, mert nincs bizonylata róla. A vállalkozás is elszállíthatja a szemétlerakóba, de fizetnie kell a hulladék elhelyezésért, és így bizonylata is lesz róla. A helyi önkormányzatok rendeletben szabályozzák a klféle hulladékok elhelyezésének szabályait és a fizetendő díjakat. A google-ban kellene rákeresned.

validitas

Következő

Vissza: Számlázás