Adófórum

Adózási és számviteli információk

Számlázó progi mit tudjon?

Számlázás

Számlázó progi mit tudjon?

HozzászólásSzerző: serena_buttler » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Számlázó szoftvert készítek.

Az APEH-től mepróbáltam megkérdezni, hogy milyen szabályok vonatkoznak rá és hogy ezt hogyan kéne a gyakorlatban kivitelezni. (magyarul mit hogyan számoljon a gép és mit írjon rá a számlára).
Hivatkoztak vagy 10000 törvényre, de pontosan nem tudtak válaszolni.
Amit tudtam eddig: Vevő és szállító neve, címe. Számla kelte, teljesítés dátuma, fizetési határidő. Fizetési mód. Számla sorszám (szépen sorba).
A tételeknél: megnevezés, mennyiségi egység, mennyiség, Egységár (nettó), Áfakulcs, Áfa értéke, Bruttó összeg
A végén pedig áfakulcsonként kell összegezni a számlákat (erre pl azt mondták már nem kell).

Ha rontott egy szla-t akkor új számlát kell kiállítani (sztornószlat), új sorszám a régi adatokkal csak mínuszba. (itt gondolom a keltezés és a számla sorszámán kívül mindent másolni kell).

 

serena_buttler
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Számlázó progi mit tudjon?

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. ápr. 21, 2008 10:28 pm

Szia!

A kérdésedben felsoroltakon túlmenően például ez is megjelent az APEH honlapján:

Tekintettel arra, hogy 2008. január 1. napjától a számlázó szoftvernek nem az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi törvénynek, hanem a 2007-es áfatörvény előírásainak kell megfelelnie, ezért az adóhatóság álláspontja szerint a szoftverfejlesztő cégnek új nyilatkozatot kell a gazdasági társaságok rendelkezésére bocsátania.

Nem volt világos az sem, hogy a volt sztornó és helyesbítő számlákon elegendő-e, ha az eddigi gyakorlathoz hasonlóan az szerepel, hogy számlával egy tekintet alá eső okirat, vagy emellett, fel kell még tüntetni az új elnevezéseket is? (Sztornó = Érvénytelenítés 78. § (1) a), Helyesbítés = Módosítás 78. § (1) b))

Az APEH szerint az áfatörvény a számla, illetve helyesbítő elnevezésére nem, csak a kötelező tartalmi elemire tartalmaz előírásokat, ezért annak elnevezése irreleváns. Az úgynevezett helyesbítő, sztornírozó számlának az alapvető célja, hogy a megváltozott gazdasági eseményt megfelelően dokumentálja illetve, hogy a változást, módosítást megfelelően tükrözze. Az új törvényi kommentár szerint a sztornírozás "0"-ra helyesbítés, ezért akár a helyesbítő számla elnevezés is helytálló lehet, de az adóhatóság ismételten hangsúlyozta, hogy nem az okirat elnevezése, hanem annak tartalma tükrözi az eredeti ügyletben (és az azt alátámasztó számlában) bekövetkezett változást.

Azt gondolom, hogy az un. "alapelvárásokon" -általad felsoroltak + még valóban jónéhány jogszabályban ( 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet és módosításai) rögített előíráson túlmenően, fontos, hogy a számlázóprogram megfeleljen a megrendelő, használó igényeinek is.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Számlázó progi mit tudjon?

HozzászólásSzerző: serena_buttler » kedd ápr. 22, 2008 5:27 am

Köszi.

Nekem igazából azzal van bajom, hogy ezek a hivatkozunk ide-oda amoda meg ilyen és ilyen történyt kell betartani..... Azt senki sem mondja meg gyakorlatban ez mit jelent bonyolult kacifántos értelmezhetetlen törvények azok vannak, de az, hogy ezt a gyakorlatban hogyan kell alkalmazni....

Pl, akkor mi legyen a számlán?

serena_buttler
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Számlázó progi mit tudjon?

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd ápr. 22, 2008 5:45 am

Szia!

Az ÁFA tv. pontos utmutatást ad erre vonatkozóan.

Számla kötelező tartalma

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 168.§  - 178. § -ok határozzák meg a számla, stb. kötelező tartalmi elemeit. Az idézett szabályozásban megfogalmazott követelmények szerint ugyanazon adatokat kell a szóban forgó bizonylatoknak tartalmaznia, mint a 2008. január 1-jét megelőzően hatályban lévő általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény szerint

Ettől több lehet - megrendelő igénye- kevesebb nem, mert akkor a bizonylat nem jogosít adólevonásra. (A számvitelben ettől kevesebb adat is elégséges lehet(ne))  Sajnos az összes előírást lehetetlenség ide bemásolni, tanulmányozni kell azokat.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron