A kerekítést nem kötelező feltüntetni a számlán csak fizetéskor kell alkalmazni.
Egyéb bevételként vagy ráfordításként kell elszámolni.
A pénzkezelési szabályzatba kell rögzíteni hogy ki-ki hogy is alkalmazza
Egyetértek az előző válasszal, a kerekítési különbözetet nem kötelező feltüntetni a számlán. Szerintem az egyéni vállalkozóknál egyéb adóalapot képező bevétel, illetve egyéb ktg-nek minősülő kiadás a kerekítési különbözet.
üdv.Sz.Ani
Szia!
"Az adózók a kerekítést egyéb bevétel vagy ráfordítás jogcímén számolhatják el. A készpénzkezelési szabályzatukban rendelkezniük kell a kerekítésből eredő pénztár többlet vagy hiány kezeléséről, szabályozni kell továbbá az ellenőrzés gyakoriságát és módját. A kerekítés nem része az árbevételnek, a pénzügyi bevételeknek vagy ráfordításoknak, nem minősül áfa-adóköteles ügyletnek."
Ezt írja az APEH tájékoztató
Üdv
Sziasztok!
Komo0419! Azt látom, hogy mit ír az apeh tájékoztató, de nem életszerű mert az egyéni vállalkozókbak, még nem írták elő kötelezően a pénzkezelési szabályzatot,( kivéve ha az új pmt-ben a 3600.eFt-ot meghaladja az egyösszegű készpénzbeni kiadása) ezért az egyénivállalkozók véleményem szerint nem áfás adóköteles bevételként, és kiadásként kezelik a pénztárkönyvükben.
Egyébként erre a megint nem éleszerűen megalkotott dologra mondom én minden vállalkozómnak, hogy árazzon át és inkább legyyen minden termék vége 5.- Ft vagy 10-re végződő, abba már most még jelenleg nem lehet belekötni, ahol van még esetleg 2Ft-os termék és nem tud mit kezdeni vele, ketőtt adjon el, ha mérni kell akkor meg írja a számlára a + Ft-ot, vagy a pénztárgépbe az egyéb (napi váltó bevételbe üsse) 2Ft-ot.
Na látjátok megint történt egy olyan felesleges dolog, ami csak arra jó hogy bírságolni lehessen, a vállalkozókat meg a könyvelőket elvinni egy olyan pontra amikor már vagy nevet vagy..... Üdv: Márti
Sziasztok !
Én a következőképpen csinálom, ha van egy bejövő számlám, amin nincs kereítés feltüntetve, de a végösszeget kerekíteni kell. A pénztár bizonylaton két sorban adom ki. Vagyis az egyik sor maga a számla végösszege, a másik sor a kerekítés összege. Így a pénztáram mindig stimmelni fog, és a kerekítés is nyomonkövethető. Tudom, hogy nem kötelező bizonylatolni, de szerintem másképp nem követhető a dolog, nem beszélve az esetleges pénztár hiány/többletről.
Természetesen telejsen más a helyzet a pénztárgépesrögzítésnél.
Bea
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég