Szia Gabesz,
Nem tudom hogy túl vagy-e már az ellenőrzésen ,ha igen megírnád,hogy mi volt?
Az én véleményem szerint mindenképp a forgalmazóhoz kellene fordulni.
1.Bevezetném a beszerzés idejével a számlatömböt a nyilvántartásba, számlamásolatot csatolom,stb...,
2. majd mostani dátummal felvennék egy jegyzőkönyvet, hogy a vállalkozásnál belső ellenőrzés során leltétek fel azt a hibát, miszerint a beszerzés számlájának vevője tévesen lett megadva a vásárláskor. Itt lehet a cégvezetőkkel nyilatkozatot íratni, hogy A kft.használta, B be sem vezette,nem használta..stb,mindezt büntetőjogi felelősségük tudatában kijelentik...
3.A jegyzőkönyv megállapítására az intézkedés : kérés a forgalmazó felé a helyesbítésre.
4.Menet közben felkeresném a forgalmazót ( könyvelőjét- így könnyebb, ő legalább tudja miről van szó),és megkérdezném ,hogy részükről lehetne-e helyesbítésről szó?
A) Amennyiben igen : egy feljegyzés-kérelem szerű dolgot írnék a forgalmazónak, hogy vevő hibájából tévesen került megadásra a beszerző neve és mivel a felhasználás is megtörtént , a jogszabályoknak való megfelelés végett kérném őt - mivel kizárólag neki áll módjában- , hogy helyesbítse le az APEH felé a korábbi jelentését. A feljegyzésben vállalnám, hogy amennyiben emiatt bármi anyagi hátránya származna a forgalmazónak, azt a vállalkozás megtéríti. Rávezetném: " a fentiekben foglaltaknak megfelelően a jelentést helyesbítem",vagy valami hasonló ,és átvetetném.
B) Amennyiben a forgalmazó nem vállalja , úgy azt a kérelmet ,amit egyébként átvetetnék , megküldeném neki postaán, tértivevénnyel. A hiba feltárása dokumentálva lett, és az intézkedésnek megfelelően a javítás kérelmezve lett.
A figyelmet nem hívnám fel rá.Ha az ellenőr nem foglalkozik vele OK.Ha igen ,akkor ráérsz elővenni a dokumentumokat. Úgyis csak a hozzáállásában bízhatsz ,de legalább a cég kísérletet tett a hiba javítására, és feltételezheti a jóhiszeműséget .
Hibázni nem tilos, de a hiba feltárásakor a hibát javítani kell. Erre az Adóhatóságnak is lehetőséget kell adnia.
ART. 1§
(5) Az adóhatóság az adózónak a törvények megtartásához szükséges tájékoztatást megadja, az adóbevallás, az adóbefizetés rendjét vele megismerteti, az adózót jogainak érvényesítésére figyelmezteti. Az adózó köteles a jogait jóhiszeműen gyakorolni és elősegíteni az adóhatóság feladatainak végrehajtását.
(6) Az adóhatóság köteles méltányosan eljárni, és ha a törvényekben, illetve e törvényben meghatározott feltételek fennállnak, az adótartozást mérsékli, illetve fizetési könnyítést engedélyez.
(7) A szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint kell minősíteni. Az érvénytelen szerződésnek vagy más jogügyletnek az adózás szempontjából annyiban van jelentősége, amennyiben gazdasági eredménye kimutatható.
Én ennyit tudtam segíteni
Üdvözlettel
Klötzl Éva