A 176.§. nem arra utal, hogy ki mentesül a számlaadási kötelezettség alól, hanem onnan hivatkozik meg egy olyan pontot, ami esetén kiállítható.
bemegyek egy boltba, azt mondom xy vagyok és számlát kérek. Az eladó a készpénzes nyugtámra kifogja adni a készpénzfizetési számlát, nem tudhatja, hogy én egy egyéni vállalkozó vagyok, vagyok, vagy csak egy magánszemély.
163. § Az adóalany a számla kibocsátásáról legkésőbb
a) a teljesítésig,
164. § (1) A 163. §-tól eltérően, ha az adóalany
a) a teljesítés napján egyidejűleg, illetőleg
165. § (1) b) a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője az ellenérték adót is tartalmazó összegét legkésőbb a 163. § a) pontjában, illetőleg a 164. § (1) bekezdésének a) pontjában említett időpontig készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel maradéktalanul megtéríti ...
Számla adattartalmára vonatkozó egyszerűsítés
176. § (1) A 169. §-tól eltérően a számla egyszerűsített adattartalommal is kibocsátható, ha
b) a 159. § (2) bekezdésének b) pontjában és a 165. § (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott esetben az ott említett személy, szervezet az adóalanytól számla kibocsátását kéri, feltéve, hogy a számlán szereplő adatok egyébként forintban kifejezettek;
Szerintem az egyszerűsített számla kibocsáthatóságáról szóló 176.§. egyik pontja sem, de a meghivatkozott pontok sem hivatkozzák meg ebből a szempontból a 165.§.(3). pontot- ez a pont arra vonatkozik, hogy adóalanyok között nincs olyan, hogy mentesülés a 165.§.b.) szerinti esetben mentesülés lenne a számla kibocsátás alól. Az egyszerűsített számla is számla. --- Szerintem.
Ami pedig a gyűjtőszámlára vonatkozik: 164.§., amit csak a két fél (vélhetően írásos) előzetes megállapodása alapján lehet alkalmazni, szinten nem a teljes 164.§. van meghivatkozva az egszerűsített számlánál, hanem abból az (1).bek a) pont, ami a teljesítés napjára / a teljesítés napján történő készpénzes kifizetésre vonatkozik/. Tehát a meghivatkozott 163.a:) a teljesítésig, a 164.(1)a) pedig a teljesítés napján történő készpénzes ügyletre.
Szervusztok!
Osztom a véleményetek. Álláspontom szerint az egyszerűsített (készpénzfizetési) számla továbbra is használható 2008-ban is, de csak magánszemélyek részére állítható ki.
Indoklás:
Az új ÁFA tv. 176. § (1) bekezdésének b) pontjában visszautal a 159. § (2) bekezdésének b) pontjára {ELŐLEG}, és a 165. § (1) bekezdésének b) pontjára. Mit is mond ez a 165. §? Idézem:
"(1) Mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany abban az esetben, ha
b)a termék beszerzője, szolgáltatást igénybe vevője az ellenérték adót is tartalmazó összegét legkésőbb a 163.§ a) pontjában {azaz, ha a számla a teljesítésig elkészül}, illetőleg a 164. (1) bekezdésének a) pontjában említett időpontig {azaz a teljesítés napján egyidejűleg kiállításra kerül a gyűjtőszámla} készpénzzel, vagy készpénz-helyettesítő eszközzel {például üdülési csekk, welness-utalvány, stb.} maradéktalanul megtéríti, és számla kibocsátását az adóalanytól nem kéri."
Emellett a 165. § (3) bekezdése kimondja:
"Az (1) bekezdés b) pontja nem alkalmazható abban az esetben sem, ha a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása egy másik adóalany vagy nem adóalany jogi személy részére történik."
Összefoglalva:
Ha a teljesítéssel egyidejűleg a számla (gyűjtőszámla) kiállításra kerül, az ellenérték azonnal megfizetésre kerül, a vevő magánszemély, és a vevő nem kér számlát, akkor a számla egyszerűsített adattartalommal is kiállítható.
Mivel az egyszerűsített (készpénzfizetési) számla adattartalma tartalmazza az egyszerűsített adattartalmú számla valamennyi kellékét, így véleményem szerint 2008-ban továbbra is lehet használni azokat, feltéve természetesen, hogy a kijelölt sorszámtartományba benne vannak.
Üdvözlettel:
Zsolt