Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bérbeadás, kell-e beütni

Számlázás

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: bekassy » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kérdésem az volna, hogyha egy vendéglátóhely bérbe adja ingatlanát (adómentességet választott), arról majd várhatóan készpénzes számlát bocsát ki, akkor be kell-e ütnie annak ellenértékét a pénztárgépbe? Az SZJ-számon kívül még mit fontos feltüntetnie a számlán?

Köszi előre is

bekassy

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. szept. 09, 2007 10:44 am

SZJ számon kívül fel kell tüntetni az azonosító adatot. Pld.:  Bp.II.ker.Labanc út 97.sz. ingatlan 2007.08.havi ingatlanbérleti díja a 2007.02.01.napján kelt szerződés alapján. A fizetés módjához kp-es módozatot írjál. de ne kp-es számlát bocsássál ki. Nem kell beütni ezt a tételt a pénztárgépbe. A kp.bevételt a pénztáron keresztül vételezed be.
madora100

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: bekassy » vas. szept. 09, 2007 11:15 am

Köszönöm szépen Madora100! Nem gondoltam volna, hogy valaki még ma válaszol:) Esetleg jogszabályi hivatkozást tudnál mondani? Ha nem, az sem gond, csak szerettem volna beleásni kicsit a témába, uis van még egy ismerősöm, akinek azt mondta a könyvelője, hogy a közösségi értékesítést (kp-s) be kell ütnie a pénztárgépbe. Szerencsétlen meg beütötte 20%-os kulccsal, az ÁFA-t megfizette. Sztem ezt is vhogy úgy kellene megoldani, ahogy Te írtad nekem a bérleti díjnál (nem kp-s számla, készpénzes fizetés feltüntetésével). Egyetértesz?

Köszönöm mégegyszer!

bekassy

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: M.Éva » vas. szept. 09, 2007 1:01 pm

Szia bekassy!A bérleti díjat madora szerint kell számlázni és bevételezni!A pénztárgépbe adott helyen (pl.üzletben) kell a kp-s ügyleteket beütni, más ügyletekhez tömbös vagy gépi számlát kell használni!Az EU-s ügyletekhez is!De abban az esetben az árunak el kell hagynia az országot!Ha nem bizonyítható, az EU-s ügyféllel meg kell fizettetni az áfá-t! Üdv:Éva
M.Éva

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: bekassy » vas. szept. 09, 2007 1:21 pm

Kedves Éva!

Az áru Mo-t való elhagyásáról megvannak a szükséges dokumentumok (fuvarlevél, stb.). Csak a könyvelő kavart be egy kicsit azzal, hogy azt mondta, hogy ezeket a kp-s, közösségen belüli bevételeket is pénztágépbe kell ütni.  

bekassy

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: M.Éva » vas. szept. 09, 2007 1:47 pm

Szia!Nem kell, Ti tudjátok jól, és ha valamiben bizonytalan vagy, inkább kérdezz! Én is így szoktam, pedig könyvelő vagyok, csak nem "mindentudó":)) Éva
M.Éva

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: bekassy » vas. szept. 09, 2007 2:09 pm

Köszönöm Mindkettőtöknek!

Kati

bekassy

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: kovalkata » vas. szept. 09, 2007 3:40 pm

Szia Madora!

Miért nem lehet kp-s számlára írni a bérleti díj bevételét? Válaszodat úgy értelmezem, hogy a számlatömbbe az átutalás helyett kp-s fizetést kell írni, és pénztárbizonylaton kell kiegyenlíteni az ügyletet. Ezt miért így kell? Miért nem jó a sima kp-s számla? Engem is érdekelne, mert még nem találkoztam ilyen esettel, de nekem eszembe nem jutott volna, hogy az ügyfél nem adhatja ezt ki kp-s számlatömbön.

Köszi, Kata 

kovalkata

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: M.Éva » vas. szept. 09, 2007 4:23 pm

Bocsánat,tudom nem engem kérdeztél, nekem ez természetes volt, mert a bérlet általában folyamatos teljesítésnek számít , tehát a teljesítés a fizetési határidővel megegyező időpont, van a számla dátuma, és a bérlő fizet, amikor fizet (előtte, utána, pont aznap- ez kerül a bevételi-re, fiz.mód kp-s.Ezt "sima" kp-s számlán nem lehet kezelni.Nálunk ez a gyakorlat, még nem volt vele probléma.Csak azért reagáltam,mert a kérdezőnek megerősítettem Madora válaszát. Üdv: Éva
M.Éva

Bérbeadás, kell-e beütni

HozzászólásSzerző: kovalkata » vas. szept. 09, 2007 4:31 pm

Szia Éva!

Semmi gond hogy Te válaszoltál, örülök, tudod "több szem többet lát". Én azt gondoltam, hogy ezt arra írtátok, hogy ezt kifejezetten annak kell alkalmazni, aki egyébként pénztárgépes. Viszont más ügyfelem van, aki kp-sat ad ki a bérleti díjról. Akkor ez helytelen gyakorlat? A magánszemélyek is azt adják ki. Vagy ezt csak a vállalkozásoknál veszik szigorúan? Beleköthet az apeh?

Üdv. Kata

kovalkata

Következő

Vissza: Számlázás