Adófórum

Adózási és számviteli információk

pénztárgép bevételek

Számlázás

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: mazsibt » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok.

Most kezdtem könyvelni egy közértet és még nem rázódtam bele. A problémám a következő: pénztárgépbe ütögeti a bevételeket és a nap végén készül egy napi forgalmi jelentés a pénztárgépből.  Ezt a jelentést tűzi hozzá egy Pénztárzárás nevű nyomtatványhoz amin egy nap forgalma szerepel a pénztárgép záró-nyitó állása és a nyitó pénzkészlet.

Nem kell még valami nyomtatvány nekem ez alapján kell könyvelnem? És a nyitó pénzkészletnek meg kell egyeznie a pénztárgépben lévő pénkészlettel? mert mert a napi forgalmi jelentésen a grand total százmilliós nagyságrendű. de a kasszában pár tízezer forint van. Év végén nem kell lezárni a gépet? vagy ez hogy működik.

légyszi segítsetek, holnap jön az ügyfél és nem akarok hülyeéget mondani neki.

Köszönöm

mazsibt

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. márc. 04, 2010 2:45 pm

Szia!

Ha EV-ről van szó, akkor igen, elég a napi "adóügyi" zárás azaz "Z" zárás. Még a "pénztárzárás" jelentést sem szoktam hozzá kérni, csak a szalagokat, zárás száma szerint sorba rakva.

Igen a pénztárban annyinak kellene lennie, amennyit a záró szalag mutat. Másnap reggel ugyanazzal az ellátmánnyal szokás kezdeni a napot, így teljesülhet folyamatosan a valós és a ptg szerinti pénzkészlet egyezősége. Ha nem egyezik, az vagy kerekítésből adódik, vagy a pénztáros rosszul dolgozott, de ennek feltárása nem a Te dolgod. A felelősség kérdését házon belül szokás rendezni.

A GrandTotal az első adóügyi zárástól számított göngyölített forgalmat takarja, mely nem feltétlenül egyezik meg a pénzkészlettel, mivel rend szerint a napi forgalmakat "lefölözik", azaz befizetik a bankba, vagy készpénzes beszállítókat fizetnek ki belüle, de ezen kifizetéseket a ptg-en átfuttatják.

A GT segíthet téted abban,hogy ellenőrizd a havi forgalom alakulását. Utolsó napi GT - első napi GT + első napi forgalom = havi forgalom. Ha az egyes zárások összegzéseként nem ennyit kaptál, akkor baj van.

Fontos lenne egyeztetni  még  a Sotrnó blokkok rendszerét, a Vásárlási utalványos vásárlásokat is. Megkövetelheted, hogy minden egyes stornó blokk mellett legyen jegyzőkönyv, mely felvázolja a stornó okát.

Igen, év végén, illetve ha jól tudom február vagy március környéki határidővel a pénztárgépek memóriáját az elmúlt évre vonatkozóan ki kell íratni a ptg szervízzel, rémlik,hogy nekik pedig jelentési kötelezettségük van.  Csak azért nem tudom olyan pontosan a határidőket, mert az ABC-im már nagyon toppon vannak e témában, intézik maguknak.

Üdv: Edit

olahneedit

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: nmrozika » csüt. márc. 04, 2010 8:11 pm

2009.12.22.

a számla, egyszerűsített számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 7. § (5) bekezdése szerinti év végi adómemória kiíratásról

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a következőkre hívja fel az APEH elnöke által engedélyezett pénztárgépeket használó (üzemeltető) egyéni és társas vállalkozások figyelmét.

A számla, egyszerűsített számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 7. § (5) bekezdésének harmadik mondata szerint “Év végén a pénztárgép adómemóriájának teljes kiíratását - a bevétellel való egyeztetés érdekében - el kell végezni és azt az ellenőrzés céljára megőrizni”.

Eszerint minden érintett vállalkozásnak ki kell íratnia a tulajdonában (használatában) álló valamennyi (üzemben lévő, vagy abból bármilyen ok – pl. tartalék, javítás - miatt kivont), APEH azonosító jellel és számmal ellátott pénztárgép memóriaegységében tárolt adatokat, a 2009. december 31-i állapotnak megfelelően.

A kötelezettség egységes végrehajtása érdekében a kiíratásról szóló listának - gépenként - a következő adatokat célszerű tartalmaznia:

I. Azonosító adatok:

• a tulajdonos (használó) neve,
  • a tulajdonos (használó) címe,
  • a tulajdonos (használó) adóigazgatási azonosító száma (adószáma),
  • a stilizált AP jel és a pénztárgép 9 jegyű azonosítószáma,

II. Az adómemória kiíratás adatai:

• a kiíratás időszaka, melynek
    • kezdő időpontja: 2009. január 1. (egyes régebbi típusoknál: 2008. december 31.)
    • záró időpontja: 2009. december 31., vagy
    • amennyiben a pénztárgéppel az előző két dátum nem íratható ki, úgy:
      • kezdő sorszámként az adóügyi zárás sorszáma 2008. december 31-én
      • záró sorszámként az adóügyi zárás sorszáma 2009. december 31-én,
  • a RAM törlések száma (azon gépeknél, amelyek programjába beépítésre került),
  • a göngyölített forgalom (GRAND TOTAL) összege (az adómemória napi forgalmi összegei együttesen),
  • az áfa göngyölített összege (azon gépeknél, amelyeknél az adómemória az áfa összegét kulcsonként tartalmazza).

Az adómemória kiíratását a vállalkozásnak önmagának vagy az APEH által jóváhagyott szerviz közreműködésével kell elvégeznie, a listát pedig az adó megállapításához való jog elévüléséig meg kell őriznie.(APEH honlap)

A már lezárt kérdésednél is a pénztárgép szervízről írtak....a vállalkozás maga is megcsinálhatja az éves zárást.

nmrozika

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. márc. 04, 2010 8:25 pm

Én úgy tudom, az év végi zárás adatát a gépnaplóba is be kell vezetni.
madora100

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: nmrozika » csüt. márc. 04, 2010 9:28 pm

2009.01.13.

a számla, egyszerűsített számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról szóló, többször módosított 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 7. § (5) bekezdésének végrehajtásáról

A számla, egyszerűsített számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról szóló, többször módosított 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 7. § (5) bekezdésének harmadik mondata szerint “Év végén a pénztárgép adómemóriájának teljes kiíratását - a bevétellel való egyeztetés érdekében - el kell végezni és azt az ellenőrzés céljára megőrizni”.

E rendelkezés egységes végrehajtása érdekében az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a következőkre hívja fel az APEH elnöke által engedélyezett pénztárgépeket használó (üzemeltető) egyéni és társas vállalkozások figyelmét.

Minden - a fentiekben érintett - vállalkozás a 2008. december 31-i állapotnak megfelelően önmaga vagy az APEH által jóváhagyott szerviz közreműködésével írassa ki a tulajdonában (használatában) álló valamennyi üzemben lévő, vagy abból bármilyen oknál fogva kivont (tartalék, javítás alatt lévő stb.) APEH azonosító jellel és számmal ellátott pénztárgép memóriaegységében tárolt adatokat.

A listának gépenként a következő adatokat kell tartalmaznia:

• a tulajdonos (használó) neve,

• a tulajdonos (használó) címe,

• a tulajdonos (használó) adóigazgatási azonosító száma (adószám),

• az adómemória kiíratás időszakának:

• kezdő időpontjaként 2008. január 1-i dátum
      (egyes régebbi típusoknál 2007. december 31-i dátum)

• záró időpontjaként 2008. december 31-i dátum

(amennyiben a pénztárgéppel az előző két dátum nem iratható ki, úgy:

• kezdő sorszámként az adóügyi zárás sorszáma 2007. december 31-én

• záró sorszámként az adóügyi zárás sorszáma 2008. december 31-én),

• a RAM törlések száma (azon gépeknél, amelyek programjába beépítésre került),

• a göngyölített forgalom (GRAND TOTAL) összege (az adómemória napi forgalmi összegei együttesen),

• az áfa göngyölített összege azon gépeknél, amelyeknél az adómemória az áfa összegét kulcsonként tartalmazza,

• a stilizált AP jel és a pénztárgép 9 jegyű azonosítószáma.

Az adómemória kiíratását 2008. december 31-i fordulónappal 2009. március 2-ig kell elvégezni.

Az adómemória kiíratás tényét a pénztárgép naplójában rögzíteni kell, a listát pedig az adó megállapításához való jog elévüléséig meg kell őrizni.

A hivatkozott rendeletben foglaltak végrehajtását az adóhatóság ellenőrizheti és mulasztás esetén a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el.

2009-ben, a 2008. évről valóban úgy kellett eljárni, de 2010-ben a 2009. évvel kapcsolatban az előbbi hozzászólásomban bemásolt szerint kell eljárni.

Az idén nincs határidő írva és saját maga is elvégezheti ill. nincs utalás a naplóba írásra. Évekig én is szervízzel irattam ki, akik beírták a naplóba az adatokat. Az idén először én magam csináltam meg és nem írtam be a gépnaplóba, mert az előrenyomott sorokban a szervizelő bélyegzőjét, pecsét számát és egyebeket kérnek beírni. Egy külön lapra azért leírtam az adatokat és hozzátűztem a napló hátuljához...ha kell a szalagot előtudom adni majd.

nmrozika

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: katkam1 » csüt. márc. 11, 2010 8:31 am

Sziasztok,

Edit azt írja, h:

"rend szerint a napi forgalmakat "lefölözik", azaz befizetik a bankba, vagy készpénzes beszállítókat fizetnek ki belüle, de ezen kifizetéseket a ptg-en átfuttatják. "

Ezt azt jelenti, h a pénztárgépbe be kell vinni a kivéteket is valamilyen jogcímmel?

Ha igen, akkor ez hogy jelenik meg nap végén az összesítőn?

Köszönöm:

Kata

katkam1

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: Erka » csüt. márc. 11, 2010 1:07 pm

Amire még figyelj, hogy a kp-s számlákat is be kell ütni a gépbe és a pénztárgép nyugtát a tömbben maradt példányhoz kell csatolni.Véletlenül nehogy lekönyveld, mert hajlamosak külön is átadni a számlát. Áramszünet esetén nyugtát kell adni és azt egy összegbe kell majd beütni a gépbe.Ev-nél elég a pénztárszalag. kft-nél ha te vezeted a pénztárt akkor bevételi pénztárbizyolatot kell kiállitani, de ezt gondolom a programod tudja.Ha ő vezeti akkor időszaki pénztárjelentést szoktak az ügyfeleim vezetni, bevételi és kiadási bizonylatokkal együtt. Ezt is beszéld meg velük. üdv.Erka
Erka

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. márc. 11, 2010 1:46 pm

Szia Kata!

Alapvetően arról beszéltem,  hogy ha pl. adott egy üzlet, ott egy db pénztárgép, annak a pénztárgépnek a nap akármelyik percében kiiratott X-es vagy Z zárásán kimutatott készpénzállomány elvileg megegyezik az üzlet teljes kp állományával, tehát pontosan annyi van a gép kasszájában is.

Ha bejön egy Apeh ellenőr, azzal kezdi, hogy lezáratja a ptg-et, és megszámoltatja a tényleges kasszát. Ha túl sok a kp. akkor bevételt titkoltál el, ha túl kevés, akkor számla nélkül vásároltál. TEhát a megfelelő egyezőséget úgy érhetjük el, hogy minden kp - forgalmat átvezetünk a ptg-en. Van az üzlet ptg-jelentése, (akármilyen b.sz.ny számú tömb nyomtatvány) melyet a zárószalagok alapján állít ki a pénztáros: Aznapi záró GT, előző napi záró GT, stornó, nyitó pénzeszköz ennyi, x meg y szállító kifizetése, befizetés főpénztárba, vagy bankba, akkor záró pénzkészlet ennyi.

olahneedit

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: ketge » kedd ápr. 27, 2010 4:52 am

Üdv!

A véleményeteket szeretném kérni.

mnrozika azt írod, hogy az idén nincs kiírva határidő. A 2009.01.13.-i APEH közleményben van 03.02. határidő. Én azt feltételezem, hogy akkor az idén is ez érvényes.

Tegnap volt ellenőrzés az egyik élelmiszerboltban, a revizor azt mondta 01.31. a kiíratás határideje. Mivel a zárást 02.22-én szervíz végezte el, most megbüntetik miatta. Még nem láttam a jegyzőkönyvet ma hozza be a vállalkozó. Azért kezdem kutatni hátha valahol megtalálom, de sehol nem látok erre vonatkozó dátumot. Más hibát nem találtak az meg nem lehet, hogy anélkül távozzanak.

ketge

ketge

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: nmrozika » kedd ápr. 27, 2010 7:29 am

Sajnos a  már idézett állásfoglalásoknál (2009-ben 03.02, 2010-ben határidő nélkül) nem jutottam tovább. Én is február utolsó napjaiban írtam ki. Esetleg kérdezz meg pénztárgépes szervízt, hátha nekik van valamilyen állásfoglalásuk, információjuk, jogszabályi helyük, meddig kellett volna kiírni.

Rozi

nmrozika

Következő

Vissza: Számlázás