Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kp korlátozásról bővebben

Számlázás

HozzászólásSzerző: gyorfi.krisztina » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretném megtudni, hogy 02.01-től a 250 000 Ft kp kifiztési korlátról hol találom az írásos tv. leírást az art-ben. (Az Apeh megmondott kettőt is, de olyan nem létezik :( ) Szeretném megkérdezni a véleményeteket az esetről. Informálódok.... Számlavezetésre kötelezett cégekről van szó, akikre vonatkozik a rendelkezés. Pl.: nem vehetek a Media Marktban egy 500 000 Ft-os számítógépet? Az épületgépészeti, házépítéses ügyfeleim szerintetek mit fognak csinálni? Jelenleg mindenkinél nagyobb a kedvezmény és megbízhatóság ha kp-ben fizet. Újra generálják a körbetartozást? Átutalásra mindenki? Jó "bizniszt" fognak látni ebben egyesek, akiknek lesz merszük tönkre tenni a cégeket gátlástalanul..... Bocsi ha kissé ingerlékenyre sikerült a kérdésem. Örülök, hogy kérdezhettem.

Szép estét mindenkinek

Krisztina 

gyorfi.krisztina

HozzászólásSzerző: june1 » kedd jan. 06, 2009 5:16 pm

Szia Krisztina!

Az adózás rendjéről szóló törvény 172 §-a : „Ha a jogszabály alapján bankszámlanyitásra kötelezett adózók között megkötött ügyletek vonatkozásában az ügyleti ellenérték megfizetése 250 ezer forint összeget meghaladóan bankjegy (érme) átadásával történik, a kifizetés teljesítőjére az adóhatóság ügyletenként, a 250 ezer forint összeghatárt túllépő kifizetés értékének 20%-ával megegyező összegű mulasztási bírságot szab ki. Az egy ügylethez tartozó kifizetéseket e szabály alkalmazásakor össze kell számítani. Amennyiben az ügyfelet folyamatos teljesítésű, minimum egy havi teljesítési időtartamra kell a kifizetéseket összeszámítani.”

Nem csak te vagy ingerült, nagyon sok ügyfél ugyanettől tart... mi pedig folyószámlákat egyeztetünk év végén.

Üdv:Ildikó

june1

HozzászólásSzerző: validitas » kedd jan. 06, 2009 6:18 pm

Szia Krisztina!

Ha számlavezetésre kötelezett cégről van szó, ahogyan írod, fizethet nyugodtan bankkártyával is. Sokkal biztonságosabb, mint 500.000 ezrekkel a zsebben mászkálni. Bosszankodás helyett kérj bankkártyát.

Ahol meg nem tudsz kártyával fizetni, fizess be a bankszámlájukra, vagy kérj csekket.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: Robbanto » kedd jan. 06, 2009 7:47 pm

Sziasztok!

A bankkártyás kifizetés jó ötlet, de vannak nehézségei is.

A bankkártyás vásárlásnál a vásárlási limiteknél a bankok elég szigorúak (napi limit/vásárlási limit stb.) nem is beszélve arról, hogy a bankkártáya visszaélések az utóbbi időben nagyon elszaporodtak (én speciel nagyon ellene vagyok a bankkártyának). Nem is beszélve arról ,hogy egy kártyaleolvasónak nagyon jelentős költségei vannak (mármint a kereskedőnél...). Nevetséges és szánalmas megoldás ez a törvényi rendelkezés.

Robbanto

Robbanto

HozzászólásSzerző: validitas » kedd jan. 06, 2009 11:14 pm

Szia Robbantó!

Majd ez is meg fog bukni, mint néhány évvel ezelőtt is. Hiszen nem új "találmány". Én híve vagyok a bankkártyának, és semmiféle visszaélésről nem tudok. A bankok tapasztalataim szerint elég rugalmasak, a lemitet pedig az ügyfél határozza meg a legtöbb banknál. De azért ezt a rendelkezést én is nagyon rossznak tartom, és bízom benne, hogy hamarosan nyoma sem lesz, ahogyan a házipénztár napi limitjének sem.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: gyorfi.krisztina » kedd jan. 06, 2009 11:20 pm

Sziasztok!

Köszönöm a bankkártyás verziót, kis cégeknél ok, de nagyoknál, ahol 3-4 milliót is kifizetnek egyszerre termékekért, az említett limitálás miatt nehézség.

Bár nem a fenti dolog az aggasztóbb, hanem, ha a bankba kényszerítik a cégek pénzeit, akkor az állam bármikor inkasszózhat, tévesen, nem tudsz róla, hogy miért, mikor, el kerülte a figyelmedet, nem jutott hozzád a papír....vagy egyszerüen így van kedve, majd visszaadja és bocsánatot sem kér..... (lsd.: elektronikus bevallás címszó alatt az egyik esetemet)

Dühít, hogy az állam a válság egyik kiutját a bankba történő  visszaáramoltatás eme fajtáját találta ki, ahol miközben az eladók nincsenek felkészülve rá (nincs bankterminál kiépítve olyan mértékben, hogy megvalósítható legyen, nem beszélve a gentelman, azaz a bizalom már réges régi kihalásáról), a bankok örülnek a pénzforgalomnak, a bankktg-nek, + az állam is, hogy ilyen könnyen behajthat.

Szerintetek, a következő lépés, indulnak az ellenőrök és bírságolnak (köszönjük a házipénztár miatt mindig lesz okuk) és azonnal inkasszóznak, mivel a bankba van a pénz......

Ti hogy bírjátok még? Én sajnálom az ügyfeleimet...

Szép estét

Krisztina 

gyorfi.krisztina

HozzászólásSzerző: bcsilla27 » szer. jan. 07, 2009 6:34 am

Sziasztok!

Hétfő óta az összes ügyfelem fel van háborodva. Ez a törvény valószinüleg arra megy ki, hogy amúgy sem betartható és lesz még több behajtható birság. Egy nem túl nagy épitőanyag kereskedő partnerem elmondta, hogy bemegy hozzá 5-én xz Kft 50 000 Ft értékű áruért, 10-én 50 000 Ft értékü áruért és így tovább. Ha hó végére össszejön a 250 000 Ft azt még 5-én nem fogja tudni előre, tehát automatikusan birságolás lesz belőle. (kézzel számláz, csak visszakersni tudja a vevő neveit)Azt tanácsoltam neki, hogy próbálja meg figyelgetni a vevők nevét, amíg a 250 000-et élérik kp-ban számlázon és fizessen, ha elérik csak átutalással. Azt mondta el fog menni a vevő, mert nem fog (nem tud) előleget fiezetni.  Inkább tovább áll másig üzletbe.  Tehát előbb utóbb cégem tönkre megy.  Tökéletesen igaza van és tőlem várta erre a megoldást.......Mondtam, hogy kérünk állásfoglalást rá. Talán még megoldás az, ha tudják a magánszemély megbízó nevére iratni a számlákat. De mi van az eladásra építetett lakóházakkal, lakóparkokkal?  Mit gonoldtok erről? 

Üdv: Csilla

bcsilla27

HozzászólásSzerző: LARA » szer. jan. 07, 2009 7:54 am

Sziasztok!Szia Csilla! Nem így van, ahogy leírtad!!A kp korlátozási tv. csak is kizárólag egy ügylethez kapcsolódó számlákról rendelkezik.Ha én(cég vagyok) bemegyek ma pl. METRO-ba és veszek árut, holnap bemegyek ugyan ebbe a METRO-ba és megint veszek a cégemnek árut, akkor itt már külön-külön ügyletről beszélünk. Akkor a kp számlákat nem kell összeadni.De, ha a szerződés alapján fizetek ki ( pl. bérleti sz., vagy megbízási szerződés alapján, stb.) akkor már össze kell adni. Mert itt már egy ügyletről van szó. Üdv. Larisza
LARA

HozzászólásSzerző: gyorfi.krisztina_2.01 » hétf. jan. 12, 2009 7:51 am

Kedves gyorfi.krisztina!

Kérlek változtasd meg a regisztrációnál megadott e-mail címet mert valami nem jól adtál meg mert az összes fórumos értesítésed (4 nap alatt 36 levelet kaptam) az én postafiókomra érkezik! Kicsit bosszantó ...

Üdv: Egy másik Györfi Krisztina ;)

gyorfi.krisztina_2.01

HozzászólásSzerző: gyorfi.krisztina » hétf. jan. 12, 2009 10:20 am

Szióka!

Nagyon régen freemail-es voltam, itt az lett regisztrálva még évekkel ezelőtt... azt a címet hagytam elveszni... Amint észrevettem, hogy nem a citormail-es e-mail címem van itt, átváltoztattam.

Bocsánat a kellemetlenségekért, erre nem gondoltam, hogy előfordulhat. Többet elvileg már három napja nem kaphatsz!!!! Az értesítéseket én már normálisan megkapom a címemre.

Köszönöm a türelmedet.

Szép napot: Krisztina 

gyorfi.krisztina

Következő

Vissza: Számlázás