Adófórum

Adózási és számviteli információk

Könyvelési díj számlázása

Számlázás

HozzászólásSzerző: nemethjudi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy nagyon jó barátomnak könyvelnék. Mivel több helyen olvastam, hogy nem ajánlatos ingyen (hiába akarnám) ezért kitaláltuk hogy minimális összegről állítok ki neki számlát. Szerintetek megtehetem-e, hogy nem számlázok minden hónapban, hanem év végén egyösszegben mint x.évi könyvelési díj? Szerződést az előzőek szerint írnánk. Törvényes-e, hogy ilyen kevés összegért dolgozom neki? Nagyon kevés számlája lenne, és ő maga mint munkavállaló a cégben. 

Mi a ti véleményetek erről?

nemethjudi

HozzászólásSzerző: lszilva92 » vas. dec. 21, 2008 1:05 pm

Szerintem nyugodtan állíthatsz ki számlát egy évben egyszer, és az összeg sem lényeg, csak legyen számla. Legalábbis voltam egy továbbképzésen, ahol egy Apeh-os hölgy tartott előadást. Ő is azt mondta, hogy nem az összeg a lényeg, meg hogy milyen időközönként állítom ki a számlát, hanem, hogy legyen, és a szerződéshez passzoljon.
lszilva92

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » vas. dec. 21, 2008 1:22 pm

Megerősítem, a díjazásban a felek szabadon állapodnak meg, ezt a Ptk. szabályozza. Az ingyenesség inkább azért veszélyes, mert így az ingyen teljesítésre jutó ÁFÁ-t, költséget sem lehetne elszámolni.

Az a lényeg, hogy a könyvelési szerződésben benne legyen a havi díj, illetve a számlázás rendszeressége.

Üdv. Andulka

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: erzsi50 » vas. dec. 21, 2008 2:32 pm

Sziasztok!

Abban egyetértek, hogy a könyvelési díj lehet bármilyen kis összeg, de az éves számlázás szerintem csak akkor helyes, ha a számla kibocsátó éves áfás- ha havi, vagy negyedéves áfás vagy, akkor nem elég egy évben egyszer számlát írni.

De lehet hogy nem jól gondolom!

Üdv.Erzsi

erzsi50

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. dec. 21, 2008 3:02 pm

Sziasztok! Ha Áfá-s, akkor szerintem is rendszeresen kell számlázni. Én nem vagyok ÁFÁ-s, ezért mindig egyszerüsített kpfiz. számlát állítok ki, amely van ugy hogy egyszerre 3hónapi, vagy ahogy fizetnek. Egyébként a szük családi körben ingyen könyvelek. Az ügyfeleim mind egyéni vállalkozók, írásbeli megállapodásunk nincs, ezt az APEH az én vagyonosodási vizsgálatomkor elfogadta, mondván a szóbeli megállapodás is megállapodás. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: lszilva92 » vas. dec. 21, 2008 3:35 pm

Szerintem lehet egy évben egyszer számlázni, hiszen én is sokszor csak egy évben egyszer kapok könyvelési anyagot, tehát a tényleges teljesítés ténylegesen egyszer van, amikor megcsinálom.
lszilva92

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » vas. dec. 21, 2008 3:59 pm

Sziasztok!

Egyrészt vizsgálni kell a számvitel tv. előírásai alapján, másrészt az ÁFA tv. alapján is.

Szerintem számviteli szempontból elég egyszer egy évben számlát adni, mivel a beszámoló egyébként is a teljes évet tartalmazza, nincs jelentősége annak, hogy havonta vagy évente számláz. Kivéve persze, ha évközi mérleget kell csinálni.

Az ÁFA tv. viszont azt mondja, hogy készpénzes fizetés esetén legkésőbb a készpénz átadásának időpontjában a számlát ki kell állítani, így ha évente egyszer fizet az ügyfél, akkor évente egyszer legalább. Ha átutalással fizet a vevő, akkor viszont muszáj havonta számlázni, hiszen a teljesítést követő 15 napon belül számlaadási kötelezettség van (még 2008-ban, mert 2009-ben változik a szabály: észszerű :)) határidőben kell kiállítani a számlát). És itt kellene azt vizsgálni, hogy vajon a könyvelő milyen időszakonként ad be ÁFA-bevallást.

Üdv. Andi

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: palnagy1 » hétf. dec. 22, 2008 8:48 am

Szia Andrea!Hogy változik a szla adási kötelezettség?/
palnagy1

HozzászólásSzerző: radri » hétf. dec. 22, 2008 9:13 am

Szia!

Elég évente egyszer számlázni, de általában az áfa bevalláshoz szoktunk igazodni. Az Apeh ebbe nem tud bele kötni, mert amikor dolgozol, akkor számlázol, az összeg teljesen mindegy.

Üdv: Adri

radri

HozzászólásSzerző: bamango » hétf. dec. 22, 2008 10:05 am

Szia!

Mit szólt az APEH ahhoz, hogy ingyen könyvelsz?, én is a legközelebbi rokonomnak ingyen csinálom családban marad, miért kérnék tőle pénzt, azért a kevés könyvelési anyagáért, alig van szlája, különben is gyermekem, a másik a legjobb barátja a családunknak 15 éve már, de csak 3 éve vállalkozó. Egyik sem áfás.

bamango

Következő

Vissza: Számlázás