Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fizetési határidő hétvége

Számlázás

HozzászólásSzerző: mopli » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kérdésem a következő: mi van akkor, ha egy szla fizetési határideje hétvégére esik? A fizetést pénteken vagy hétfőn kell teljesíteni? Szerintem pénteken, de nem tudom hol van ez leírva.

mopli

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. jún. 12, 2008 7:03 am

A Ptk.-ban.  A szállító-vevő viszonylatában a pénzügyi teljesítést tekintve, a teljesítettség nem úgy működik, mint pld-ul az adónál,  tehát jól jól gondolod.
mazsi5

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. jún. 12, 2008 7:24 am

Pld.

A pénztartozás teljesítése

292. § (1) A pénztartozás teljesítésének helye - ha jogszabály kivételt nem tesz - a jogosult lakóhelye, illetőleg székhelye.

(2) A jogosult a határnapot megelőzően, illetőleg a határidő kezdete előtt felajánlott teljesítést is köteles elfogadni; ilyenkor a teljesítés és a lejárat közötti időre kamat vagy kártalanítás nem jár. A feleknek az ilyen kamatra vagy kártalanításra vonatkozó megállapodása - jogszabály engedélye hiányában - semmis; a semmisség a szerződés egyéb rendelkezéseire nem hat ki.

A pénztartozást akkor kell teljesítettnek tekinteni, ha az eljut a jogosulthoz. A pénztartozás kötelezettje a pénzt közvetlenül átadhatja a jogosultnak, de a fizetésre sor kerülhet bankszámlák közötti elszámolás útján is. Ilyen esetben a teljesítés időpontja - kivéve, ha törvény, kormányrendelet, vagy a felek megállapodása ettől eltérően rendelkezik - az a nap, amikor a pénzösszeget az átutalás, illetve a beszedési megbízás jogosultjának bankszámláján jóváírták.

mazsi5

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. jún. 12, 2008 7:32 am

Egyetértek Mazsival, a szállító-vevő viszonylatban, ha szerződésben másként nem állapodtak meg, akkor a Ptk. szerinti teljesítést kell alkalmazni. (Az adókkal kapcsolatosan például az Art. külön rendelkezése érvényes.)

Pl. hitelszerződésben találkoztam olyannal is, ahol kifejezetten ki volt kötve, hogy a fizetési határidő napján a hitelt nyújtó banknál kell hogy rendelkezésre álljon az összeg, tehát addigra már jóváírva kell legyen a tartozás.

aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: mopli » csüt. jún. 12, 2008 8:23 am

Képzeljétek, felhívtam az APEHot és ott meg azt mondták, a követő munkanap. Na most?
mopli

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. jún. 12, 2008 8:39 am

Attól függ, mit kérdeztél az APEH-tól, hogy tetted fel a kérdést. APEH-es dolgok tekintetében bármi, ami nem munknapra esik, bevallási kötelezettség, adó, járulék megfizetési határidő, az ELTERŐ TÖRVÉNYI (Art) RENDELKEZÉS alapján határidőben teljesítettnek minősül, ha az eredeti határidő munkaszüneti napra esik, s az azt követő első munkanapon a bevallás, befizetés megtörténik. A teljesítettség ez esetben sem a beérkezéshez, a pénz másik félnél való jóváírásához kötött, hanem az igazolt postai,elektronikus feladás, valamint a csekkes befizetésnél a feladás napja, banki utalásnál az utaló bankszámlájának megterhelési napja.

Szállító-vevő kapcsolatban ez másként van, a PTK-án kívül nincs olyan törvény, jogszabály, ami úgy rendelkezne, mint ahogy van rendelkezés a költségvetési kötelezettségek tekintetében!

Ha azt kérdezted tőlük, hogy a fizetni való esedékessége hétvégére/munkaszüneti napra esik, akkor elég-e az azt követő első munkanapon fizetni - akkor azt fogják neked válaszolni, hogy igen elég. Mert ők költségvetési dolgokban gondolkodnak, nem szállító-vevő közötti ügyletben.

mazsi5

HozzászólásSzerző: mopli » csüt. jún. 12, 2008 8:45 am

Azt kérdeztem, a szla fizetési hat.ideje mi. És még külön rá is kérdeztem, ugyanúgy működik-e mint az adónál. Lehet csak le akart rázni?!:)

Na meg átolvastam az egész Ptk.-t. Hát semmi konkrétat nem találtam ezzel kapcsolatban.

"Ptk. 282. § (1) A teljesítési határidőbe a szerződéskötés napját nem kell beszámítani; ha a teljesítési határidő utolsó napja munkaszüneti nap, a határidő a következő munkanapon jár le. " Ez az egyetlen, de ez is a szolgáltatásra vonatkozik, nem a pénkifizetésre...
mopli

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. jún. 12, 2008 8:51 am

Az nem a pénzügyi teljesítésre vonatkozik, hanem pld. kikötöm, hogy gyártson nekem valaki valamiből 50 tonnát 2008.06.15-ig. A 06.15 az vasárnap, tehát ha 08.06.16-án fogja a gyártó átadni a teljes, vagy a még hiányzó legyártott mennyiséget, az még a szerződéses kötelmet tekintve, határidőben történt teljesítés, tehát a gyártató nem követelhet kötbért,stb-t, ha egyébként késedelmes teljesítésre ilyesmit kikötöttek, vagy egyébként kártérítést, vagy valamit akarna....
mazsi5

HozzászólásSzerző: mopli » csüt. jún. 12, 2008 8:56 am

Hát épp ezt mondom én is...

A fizetésről semmi konkrét...

mopli

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. jún. 12, 2008 9:53 am

Amit a Ptk.292.§-hoz betettem neked, az a törvényi hivatkozás magyarázatából való idézet.
mazsi5

Következő

Vissza: Számlázás