Szia!
A számlán nem kell rajta lennie a kerekítésnek. Ugyanis a kerekítésre törvény van, nem kell külön bizonylat. A csekkek kérdése más dolog, ott a befizetőnek kellene egy lapot csatolnia hozzá, összesítve az egyszerre befizetett csekkeket, és felírva, hogy a posta hogyan kerekített. Persze ezt kisajtolni egy ügyfélből.... Hát ehhez képest a sziszifuszi munka smafu!
Üdv: Böbe
Szia!
A számlákon nem kötelező feltüntetni a kerekítést, általában nem is teszik meg. Én úgy könyvelem, hogy a kerekített összeg kerül a 381-re, nyitottam egy kerekítési különbözet átvezetés számlát, arra kerül a kerekítés és a költég kerül a helyére. Hónap végén az átvezetési számla T ill. K forgalmát egy-egy tételen átvezetem a 8-as ill. 9-es számlára.
A csekkeknél külön kerekítek, mert "természetesen" nem kapok összesítőt hozzá.
Üdv:
Linda
linda26 ha a kerekített összeget könyveled a 381-re, figyelj az Áfára!Ugyanis a kerekítés miatt eltérhet az áfa összege!
Én a kerekítés nélküli összeget könyvelem le, a kerekítésekről nyilvántartást vezetek. Ezeket minden hónap végén összegzem, és annak megfelelően lekönyvelem a 86-ba vagy 96-ba.
Pénztárkezelési szabályzatot módosítani kell(ett) a kerekítési törvény miatt!
üdv:
fundy
Ez eddig mind szép, amit leírtatok, köszönöm szépen.
Külön nyílvántartást nem tudok vezetni mindenkinél havonta csak a kerekítésekről is, a közel 35 cégnél ez nem megoldható. És azért, mert a kerekítésre törvény van, még nem támasztja alá a számviteli elvet, hogy mindenképpen dokumentum szerint könyvelünk. A gépkocsik útnyilvántartásáról is van törvény, hiszen az szja törvény alapján számoljuk és fizetjük ki, mégserm könyvelem le bizonylat nélkül. Nekem a kerekítési törvény akkor sem kerek, ha nem kell feltüntetni a számlán, akkor hogy fog passzolni minden, a pénztár, az egyéb bevételek, hol van itt a teljesség és a valódiság elve, ha saját belátásom szerint könyvelném le a kerekítést???
Szia fundy!
A 381-re a kerekített összeget könyvelem, az ellenkező tétel a kerekítési különbözet és utána a valós alap+áfa kerül a ktg ill. áfa sorba.
Üdv:
Linda
A gk. 9 Ft/km költséget is bizonylat nélkül állapítod meg (nincs számla a javítási,biztosítási, stb, költségekről), csak mert a törvény azt írja, hogy bizonylat nélkül lehet. Ezt leírod egy papírra, és az alapján fizetsz és könyvelsz.
Ugyanez a kerekítés. A bizonylat a számla, rajta az összeg, kerekítés nélkül, mert a 2008.évi III. törvény szerint:
(3) A kerekítési különbözet vagyoni előnynek vagy hátránynak nem minősül,
arról bizonylat kiállítása, illetve annak bizonylaton történő feltüntetése nem kötelező.
Egyébként sem a saját belátásod szerint könyveled le a kerekítést, hanem a 2008.évi III. törvény szerint:
1. § (1) Forintban, készpénzzel (bankjegy vagy érme átadásával) történő
fizetés esetén, ha a fizetendő végösszeg nem 5 forintra vagy annak egész számú
többszörösére végződik, úgy – a 4. §-ban foglaltak kivételével – a 2. §-ban
meghatározott kerekítési szabály alapján kell a készpénzben fizetendő
végösszeget meghatározni és a pénzfizetésre irányuló kötelezettséget teljesíteni.
(2) A nem 5 forintra vagy annak egész számú többszörösére végződő fizetendő
végösszeg és az (1) bekezdés alapján meghatározott készpénzben fizetendő
összeg különbsége kerekítési különbözetnek minősül.
A számviteli munka során nem csak a számviteli törvényt kell figyelembe venni, hanem párhuzamosan sok-sok jogszabályt kell alkalmazni. S ha egy törvény azt írja, hogy erről mégsem kell bizonylat, akkor nem kell. De ha akarod, nyugodtan írhatsz a számlához pénztárbizonylatot, azon feltünteted a kerekítési különbözetet, s máris van csodás, szigorú számadás alá vont bizonylatod. Csak írd bele a pénzkezelési szabályozatodba, hogy így csinálod.
Kedves Csucsu76!
Természetesen egyáltalán nem kell egyetértened a válaszommal. Azt azonban állíthatom, hogy nem kötözködésből, csupán segítő szándékkal írtam. S én sem igazán értek egyet a te érveiddel mert pl. útnyilvántartás csak a futott km bizonylata, nem a költségé. A költség bizonylata a számla lenne, de mivel a törvény azt írja, hogy nem kell a költségről bizonylat, el lehet számolni bizonlyat nélkül km-enként 9 Ft-ot, hát ennyit számolsz el bizonylat nélkül, pusztán azért, mert a törvény ezt írja.
A pénztárbizonylat megírásába sem én kötöttem bele, bár valóban úgy fogalmaztam, hogy te írj bizonylatot, de nem figyeltem fel arra, hogy nem a saját céged, munkahelyed pénztáráról van szó, hanem számviteli szolgáltatóként tevékenykedsz. Az ügyfeleid pénzkezelési szabályzatát sem ismerem, de ha írnak pénztárbizonylatot, javasolhatod nekik, hogy arra írják rá a kerekítést is.
A szigorú számadás alá vonásról a számviteli törvény írja:
168. § (1) A készpénz kezeléséhez, más jogszabály előírása alapján meghatározott gazdasági eseményekhez kapcsolódó bizonylatokat (ideértve a számlát, az egyszerűsített számlát és a nyugtát is), továbbá minden olyan nyomtatványt, amelyért a nyomtatvány értékét meghaladó vagy a nyomtatványon szereplő névértéknek megfelelő ellenértéket kell fizetni, vagy amelynek az illetéktelen felhasználása visszaélésre adhat alkalmat, szigorú számadási kötelezettség alá kell vonni.
Ez alapján szerintem a pénztárbizonylatot szigorú számadás alá kell vonni, Persze ez csak az én véleményem, nem kötelező sem elfogadni, sem egyetérteni vele.
Szia böbe!
Hát ezen már én is gondolkodtam... a pénztárbizonylatokat szig.sz. alá vonni. Csak az a baj, hogy általában a nyomtatvány értékesítője nem tünteti fel a számlát a vásárolt sorszám-tartományokat.
Ezt hogy lehet megoldani?
(P.s. egyetértek veled, valóban sz.sz. alá kellene vonni. De a gyakorlatban...?)
Andi
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég