Adófórum

Adózási és számviteli információk

Gépi számla kiállítása

Számlázás

Gépi számla kiállítása

HozzászólásSzerző: Feri2011 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Milyen a szabályos gépi számla?

Hány nap általában átutalásos szolgáltatásnyújtás esetén a fizetési határidő

Kell, hogy a kiállító pecsétje és aláírása rajta legyen? Kötelező?

Segítségeteket előre is köszönöm.

Feri

Feri2011

Gépi számla kiállítása

HozzászólásSzerző: polak » csüt. jan. 19, 2012 7:26 am

Szia! Álltalában 8 nap, de te határozhatod meg.Az aláírás pecsét akkor nem kell ha rá van írva a számlára, hogy aláírás és pecsét nélkül is érvényes.( ez valami zárt renszerű számlázáskor)

polak

Gépi számla kiállítása

HozzászólásSzerző: resbt » csüt. jan. 19, 2012 8:30 am

Sziasztok!

A fizetési határidő annyi, amennyit adsz a vevőnek. Lehet egy nap, vagy 1 év is akár. Aláírás nem kell a számlákra már nagyon régóta.

A bélyegző meg elég érdekes dolog, mutassátok meg nekem, hogy melyik törvényben van leírva a céges bélyegzőről bármi is.

A cégbélyegző régen azért került bevezetésre, mert csak kézi számlák voltak és hogy ne kelljen ráírni minden egyes számlára a cég nevét, adószámát, székhelyét, erre kitalált valaki nagyon okos egy bélyegzőt. Csakhogy annyira bevettszokás lett, hogy már céges aláírást nem fogadnak el bélyegző nélkül.

Pl: Amikor nem volt nálam bélyegző (de volt aláírási címpéldány /még közjegyzői időszakban/ aláírásom alá odaírtam TOLLAL a cégem nevét. Erre jött a válasz, hogy nem érvényes az aláírás, mert nincs ott a bélyegző. Megmutattam az aláírási címpéldányt, kértem, mutassa meg, milyen a céges aláírásom...a lényeg, hogy elfogadták bélyegző nélkül. :)

Mert ugye milyen a HIVATALOS "CÉGBÍRÓSÁGI" aláírás????!!!! :

"A cég előnyomott, nyomtatott, stb... neve mellé, alá, fölé a nevemet önállóan a következőképpen írom:"

Tehát ha oda van írva tollal a cég neve és én mellette aláírom, az egy "céges" aláírás...

De visszatérve a kérdésre :

Amire te gondolsz, az valószínűleg a számviteli törvény (2000.évi C törvény) 167.§ (3), ez írta elő kötelezően a számlák aláírását. A számlakibocsátó, vagy az általa felhatalmazott személy köteles volt aláírni a számlákat. Ezt a szabályt azonban 2004. jan. 1-től megváltoztatták, nem kötelező a bizonylatok aláírása, de lehetséges.

Üdv: Zoltán

resbt

Vissza: Számlázás