Adófórum

Adózási és számviteli információk

szerződés, de hogyan?

Számlázás

szerződés, de hogyan?

HozzászólásSzerző: paradicsom » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdv!
Véleményetekre lennék kiváncsi: ugyanis van egy vállalkozó, aki egy másik kiegészitős, nyugdijas egyéni vállalkozót, aki a rokona, szeretne megbizni irodájának, raktárának takaritásával és irodai kisegitő tevékenység végzésével.
A takaritás heti három alkalommal történne. Az irodai kisegitő tev. keretében árajánlatokat kellen késziteni,e zeket fénymásolni, fűzni, készletnyilvántartást vezetni, levelezés stb. Igazából ez sem lenne sok munka, mivel kis vállallkozásról van szó.
E kettő tevékenységért megbizott 80eft||áfát kiván beszámlázni.
Az irodai kisegitő tev-et a megbizott saját székhelyén végezné, kivéve a fénymásolást, mert fénymásoló megbizónál van, ha levleet, árajánlatot kell fénymásolni, akkor az ott történne.
Minden szükséges anyagot, fénym.papir, boriték stb. a megbizó biztosit megbizott részére.
Véleményetek szerint működik-e ez a dolog vállalkozási szerződés keretében, és a fenti havi fix. összeg mellett?
Vagy meg kell konkrétan ilyenkor határozni, hogy heti hány órát kell, hogy töltsön a kisegitő irodai munkával? pld. heti 3x1 óra? Csak ezt igy nehéz meghatározni, hiszen változó
paradicsom

szerződés, de hogyan?

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szomb. szept. 20, 2008 3:10 pm

Szia!

Ha jól értem, a megbízott kieg.tevékenységű (nyugdíjas) egyéni vállalkozó. Semmi akadálya annak, hogy megbízás keretében (elég egy egyszerű megbízási szerződés, felsorolva a munkákat, ezeket hol végzi,  és mindezért mennyi  megbízási díjat kap) a nyugdíjas vállalkozó számlát állítson ki, és az összeget felvegye. Hogy erre mennyi időt fordít, az megbízási díj esetében teljesen lényegtelen. Üdv:Napraforgó

Napraforgó

szerződés, de hogyan?

HozzászólásSzerző: paradicsom » szomb. szept. 20, 2008 4:07 pm

Tudod azért kérdezem,mert felmerült bennem a kérdés, és ezt meg is mondtam a vállalkozónak, hogy csak nehogy azt feltételezzék,hogy bújtatott munkaerő.

Egyébként nem az, mivel a megbizott mint irtam kiegészítő ev, és nyugdijas és ez a munkavégzés még a napi 4 órát sem igényelné, illetve nem is szeretne egy idegent felvenni alkalmazottként a vállalkzó, rokonában megbizik, neki pedig jól jön a nyugdij mellé a kis kiegészités.

paradicsom

szerződés, de hogyan?

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. szept. 21, 2008 5:47 pm

Szia!

Én is arra gondoltam a kérdésed kapcsán, hogy a "bújtatott munkaerő" feltételezését elkerüljétek. Szerintem ezt az Apeh nemigazán vizsgálja, egy esetleges munkaügyi ellenőrzést viszont ki lehet védeni a megbízási szerződéssel. Üdv:Napraforgó

Napraforgó

szerződés, de hogyan?

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. szept. 21, 2008 8:45 pm

Ugy gondoljátok ugye, hogy a váll.igazolványában szerepelnek ezek a tevékenységek és nem mint magánszeméllyel köttetik a szerződés? Mert az utóbbit én nem vállalnám be. Üdv. Ani 
adotanacs

szerződés, de hogyan?

HozzászólásSzerző: paradicsom » hétf. szept. 22, 2008 3:28 am

Természetesen benne van a vállallkozói igazolványában erre a jogosultsága, mind a kettőre.
paradicsom

Vissza: Számlázás