A vtsz számokat kell valószínúleg nézni.
A vtsz számokat kell valószínúleg nézni.
Sziasztok!
Kicsit ide kapcsolódik talán a kérdésem, hogy ha rezet ad el a méh-telepnek egy háztartásigép szerelő egyéni vállalkozó, azt hogyan kell megoldani? Egyébként alanyi mentes.
Van valami értékhatár, hogy mennyit adhat el?
Bocsi a "buta" kérdésért!
Üdv. Zsuzsa
Valószínűleg azért nem vett még így, mert jellemzően magánszemélyektől vásárol a MÉH, és nem vállalkozásoktól. Akkor ő állít ki bizonylatot a hulladékvásárlásról.
Az általános forgalmi adóról szóló 2007.évi CXVII.törvény 6.sz. melléklete:
6. számú melléklet a 2007. évi CXXVII. törvényhez
Sor- szám | Megnevezés | vtsz. |
---|---|---|
1. | Vas- és acélhulladék és -törmelék | 7204 kivéve: 7204 50 |
2. | Rézhulladék és -törmelék | 7404 |
3. | Nikkelhulladék és -törmelék | 7503 |
4. | Alumíniumhulladék és -törmelék | 7602 |
5. | Ólomhulladék és -törmelék | 7802 |
6. | Cinkhulladék és -törmelék | 7902 |
7. | Ónhulladék és -törmelék | 8002 |
8. | Wolfram- (tungsten) hulladék és törmelék | 8101 97 |
9. | Molibdénhulladék és -törmelék | 8102 97 |
10. | Tantálhulladék és -törmelék | 8103 30 |
11. | Magnéziumhulladék és -törmelék | 8104 20 |
12. | Kobalthulladék és -törmelék | 8105 30 |
13. | Bizmuthulladék és -törmelék | 8106 00 10-ből |
14. | Kadmiumhulladék és -törmelék | 8107 30 |
15. | Titánhulladék és -törmelék | 8108 30 |
16. | Cirkóniumhulladék és -törmelék | 8109 30 |
17. | Antimonhulladék és -törmelék | 8110 20 |
18. | Mangánhulladék és -törmelék | 8111 00 19 |
19. | A vas- és acélgyártásnál keletkező szemcsézett salak (salakhomok) | 2618 |
20. | Salak, kohósalak (a szemcsézett salak kivételével), reve, a vas- vagy az acélgyártásnál keletkező egyéb hulladék | 2619 |
21. | Arzént, fémet vagy ezek vegyületeit tartalmazó hamu és üledék (a vas- vagy acélgyártásnál keletkező hamu és üledék kivételével) | 2620 |
22. | Visszanyert (hulladék és használt) papír vagy karton | 4707 |
23. | Üvegcserép és más üveghulladék | 7001 00 10 |
24. | Műanyag hulladék és forgács | 3915 |
25. | Lágygumi hulladék, -törmelék és -forgács, és az ezekből nyert por és granulátum | 4004 |
26. | Nemesfém- és nemesfémmel platírozott fémhulladék és -törmelék; más nemesfémet vagy nemesfémvegyületet tartalmazó hulladék és törmelék, elsősorban nemesfém visszanyeréséhez | 7112 |
27. | Szemcse és por nyersvasból, tükörvasból, vasból vagy acélból | 7205 |
28. | Használt vagy új rongy, zsineg-, kötél-, hajókötél-hulladék és használt textiláru zsinegből, kötélből vagy hajókötélből | 6310 |
Szerintem kiállít egy számlát a rézhulladékról, melyen szerepelteti a VTSZ számát is (lásd előző válasz). A számlán feltünteti a vevő (MÉH telep) adószámát is, valamint azt, hogy az ÁFA törvény 142.§ (1) d) pontja értelmében az áfa fizetésére a vevő kötelezett. Áfát, áfa százalékot nem tüntet fel.
Értékhatárról nem tudok, sztem nincs, de hátha valaki ebben jobban informált.
Üdv: Böbe
Sziasztok!
Szerintem attól, hogy leselejteztetek egy tárgyi eszközt még nem tartozik feltétlenül a 6. sz. mellékletben felsorolt VTSZ-ek alá. Ha pl. egy fröccsöntőgép már nem működik és elviszed a MÉH-telepre, akkor attól még fröccsöntőgép marad. Szerintem ekkor egy leselejtezett gépet adsz el és az áfás. Ha ezt a gépet úgy adod el, hogy előtte szétszereled, válogatod, daraboldo, úgy hogy az megfeleljen az említett VSZ-ben foglalt előírásoknak, akkor fordított. A bontásra azonban nem mindenkinek van engedélye.
Üdv: Móni
Sziasztok!
Ehhez kapcsolódna nekem is egy kérdésem. Szívesen fogadném a segítségeket! Acélszerkezetek gyártásával foglalkozunk, és egyes acélszerkezetek homokfúvásához használunk fémszemcsét. A fémszemcse ilyen esetben nem minősül hulladéknak, hiszen a fémszemcse gyártójától vesszük, mint nyersanyag! De ugye szerepel a 6-os mellékletben, 27-es pontként. Azonban a törvény, mármint az új Áfa törvény nem mondja ki sehol, hogy a 6-os mellékletben felsorolt termékek HULLADÉKOK! Ez csak a régi Áfa törvényben volt benne! Szerintetek fordítottan adózik? Apeh callcenter szerint igen!
Véleményeiteket előre is köszönöm,
Melinda
Sziasztok,
A segítségeteket szeretném kérni, mert úgy látom, Ti profin kiigazodtok a MÉH teleppel, vas-fém telep adózásában, számlázásában. Nekem ez homályos, nem tudom, hol tudnék utánanézni, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak rá, milyen speciális dolgokra kell figyelni. Aki megkeresett, említette, hogy VPOP-s nyilvántartásuk is van, hát sajnos nekem ez se jön le, hogy miért is kellhet neki.
Aztán azt mondja, havi 10 ezerért könyvelték eddig.... (200 millás az árbevétele saját elmondása szerint). Furcsállom, és mivel tapasztalatlan vagyok e témában, így örülnék, ha megosztanátok velem a tapasztalataitokat, és tudnátok segíteni, hogy a fentieken kívül mennyiért érdemes elvállalni. 10-ért tutira nem - szerintem
Köszönöm szépen előre is, üdv., Mónika
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég