Adófórum

Adózási és számviteli információk

raklap csere vagy kártérítés miatti számla

Számlázás

HozzászólásSzerző: nagyzsuzsi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Jó reggelt mindenkinek! Számlázási kérdésem a következő:

Egy kereskedelmi KFT X Kft-től árut vesz és egy fuvarozó céggel elszállíttatja közvetlenül Y Kft-hez. X Kft az árut az  raklapon szállíttatja, aminek az árát áfásan kifizetteti a kereskedelmi KFT-vel. A fuvarozó az áru leszállításakor otthagyja a raklapot a vevőnél aki csereraklapot ad . Ennek ellenére a szállító cég a következő fuvarkor nem viszi vissza X KFt-nek a raklapot, hanem uj szállításnál megint új raklappal szállítja el az árut. Most az a gond, hogy mivel kereskedelmi KFT az X Kft-nek kifizette áfásan (a számlában  külön bontottan jelenik meg)a raklapok értékét,a szállító cég felé (mivel a raklapok nála maradtak) szintén áfásan kiállított egy számlát. Ezt a kiállított számlát a szállító nem fogadja el, mondván, hogy csak áfa nélküli szám lát fogad el mégpedig kártérítési hivatkozással. Nem tudom, hogy ez miként jó.

Én úgy gondolom, hogy a kártérítési számlát akkor lehetne kiállítani főleg áfamentesen a szállító felé, ha küldene egy jegyzőkönyvet, hogy a raklapok használhatatlanok. A könyvelésben a raklapokat göngyölegként könyveltem, de ha nincs visszaszámlázás, akkor hogy kerül ki onnan.

Nem tudom érthetően irtam-e le. de nagyon várom a segítségeteket, üdv zsuzsa

nagyzsuzsi

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szomb. márc. 29, 2008 6:10 pm

Szia!

A göngyölegek oda-vissza számlázása szabályos, nem úgy mint a gyakorlatban alkalmazott "jóváíró". Nem tudom mi lehet a gondja az X Kft-nek? Talán csak az, hogy ő a szállító cégtől nem szállításonként kap vissza "csere" göngyöleget, és így az X Kft e később visszaszállítottat "elhasznált"-nak veszi. Azaz úgy kezeli, mint a hulladékot, fordított Áfá-san.

Ha az Áfa nélküli érték megegyezik a kiszállításkori értékkel, akkor a fuvarozó céget nem éri "veszteség", hiszen nem kap X-től és nem is fizet az Apeh felé Áfát-t.  

Megjegyzem, ilyen esettel még nem találkoztam, csak hasonló amikor a törött müanyag rekeszeket eladjuk a hulladék-átvevőnek.  Üdv:Napraforgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: andulka » hétf. márc. 31, 2008 6:28 am

Szia Zsuzsa4

Ez szerintem sem kártérítés, hanem hiányzó göngyöleg. Mivel a partner nem tud vele elszámolni, nem adja vissza, ezért én termékértékesítésként kezelném, és ennek megfelelően ÁFÁ-san számláznám felé.

Üdv. Andi 

andulka

HozzászólásSzerző: nagyzsuzsi » kedd ápr. 01, 2008 10:16 am

Szia Napraforgó és Andi! Köszönöm a válszotokat. Sajnos azt hiszem értelmetlenül irhattam, mert nem az X Kft-nek van gondja az áfás számlával. hanem  a fuvarozó cégnek. Feléjük lett kiállítva, mert nem vitték vissz a raklapot következő szállításkor, amit a kereskedelmi Kft-vel kifizettetett már az X Kft. az áru megvételekor. A raklapok a szállító cégnél maradtak akik azt akár el is adhatják, vagy máshol lerakhatják.

A kereskedelmi KFT igy visszaigényli az áfát, de senki sem fizeti be. Nincs meg a két oldal az APEH felé.

Én is úgy gondolom, ahogy Andi irja, hogy jogos az áfás számla a szállító cég felé, csak Ők nem fogadják el és nem tudom érthetőbben megfogalmazni nekik.

Üdv: Zsuzsa

nagyzsuzsi

Vissza: Számlázás