Adófórum

Adózási és számviteli információk

Áthúzás és Storno a visszaküldött számlán S.O.S.

Számlázás

HozzászólásSzerző: ikocsis78 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az egyik üzleti partnerünk visszaküldte az általunk kiállított számlát, mert szerinte kevesebbet kellene felé számláznunk. (Más kérdés, hogy előtte egyeztettünk és akkor nem volt vele gond.) A számlát úgy küldte vissza, hogy áthúzta és ráírta: STORNO és az 5 lapos számlának csak az 1. példányát kaptuk vissza, mert a második példányt kidobták, mikor megérkezett hozzájuk. Idén tudtommal a storno számla nem létezik, na meg a mi számlánkra a partner nem is írhatna semmi ilyesmit, talán rontottra akarták vetetni velünk? Az sem igazán menne, mert az iktatás, ellenőrzés pecséttel és aláírással is dokumentálva van, csak a pénzügyi teljesíthetőség rovat már nem lett kitöltve. Igazából helyesbítő számlát kellett volna kiállítanom, de ezzel most mit kezdjek? Hogy lenne helyes ennek a számlázásnak a kezelése? Arra gondoltam, hogy kiállítok egy új számlát, ezt meg leteszem a mi példányunkkal együtt és lerontom. Más ötlet???? Aki tud adjon tanácsot légyszi!

Köszönöm!

Ildi

ikocsis78

HozzászólásSzerző: simke » pén. feb. 22, 2008 10:11 am

Szia Ildi!

A számlán az elnevezés az egyik apeh-os előadó szerint másodlagos. Igaz nincs az idén storno, csak ebben az esetben módosító. A lényeg, hogy a módosító számlából kitűnjön az eredetire való hivatkozás. Mivel egy számlán te már nem tudod elvégezni a módosítást, ki kell adnod egy másik számlát a közösen elfogadott értékekkel.

Az, hogy nem jött vissza a 2. példány, vezessétek rá az áthúzott példányra, és azt is, hogy azt nem ti "műveltétek". Ha már az eredeti számlát beállítottad az áfa bevallásba, akkor ki kell állítanod mégegyszer minuszor előjellel is az eredeti számlát, hogy nehogy kétszer legyen fizetve utánna az áfa. És így majd csak a különbözet jelenik meg a bevallásba. Amennyiben nem lett bevallva az áthúzott számla, akkor vehetitek szerintem rontottnak és csak egy sima számlát adtok ki a helyes összegről. 

Üdv Etus 

simke

HozzászólásSzerző: borisz07 » pén. feb. 22, 2008 10:11 am

Szerintem semmiképpen sem írhatott volna ő rá a ti számlátokra. Az összes példányát a számlának vissza kellett volna küldenie neked. Szerintem neked ezt le kellene sztornózni és utána kiállítani az új számlát. Majd elküldeni neki az új számlát. Vagy ha nála maradt volna a rossz számla összes példánya, neked a sztornó számlából és az új számlából is kellene neki küldeni. 
borisz07

HozzászólásSzerző: borisz07 » pén. feb. 22, 2008 10:12 am

Ja, úgy értettem a sztornózást, hogy új számlán, nem ugyanazon.
borisz07

HozzászólásSzerző: M.Éva » pén. feb. 22, 2008 10:31 am

Szia! Boltban vásárolt (apeh sorszámos) számlát, ha visszaküldenek, de az én példányom már könyvelt,a visszaküldött számláról könyvelem le mínusszal,jelezve az okot.Valamilyen softwarrel kiállított számlánál pedig érvénytelenített "storno"-ként is kiállítom,hogy követhető legyen,a könyvelésbe is erről könyvelem.A visszaküldött számlát mögé szoktam tűzni, hogy később is tudjuk, miért lett stornírozva. Üdv:Éva
M.Éva

HozzászólásSzerző: Napraforgó » pén. feb. 22, 2008 10:39 am

Szia Ildi!

Hogy a partner "lestornózta" azt most te ne vedd figyelembe. A számlakibocsájtó részéről szerintem úgy jársz el helyesen, ha az áthúzott számla helyett erről egy "másolati" példányt mellékelsz az új módosító számla mellé. A módosítót (-) majd (||) tételekkel helyesbíted, ahogyan Etus is írta. A partner a 2 számla különbözetét fogja fizetni. Te mindenképpen mindkét számlát állítsd be a könyvelésbe illetve  az Áfa bevallásba. Üdv:Napraforgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: andulka » pén. feb. 22, 2008 10:43 am

Szia!

Szerintem érdemes egy jegyzőkönyvet készíteni a számla kezelésének körülményeiről. Mivel a vevő nem húzhatta volna át a számlát, nem írhatta volna rá, hogy sztornó, és a második példány sincsen meg.

Én a helyedben kiállítanék egy érvénytelenítő számlát, és egy új számlát, mindkettőt elküldeném a partnernek. 

Nem is értem, miért cselekedett így a partner, hisz bőven elég lett volna egy módosító (régen helyesbítő) számlát kiállítani.

Üdv. Andi

andulka

Vissza: Számlázás