Adófórum

Adózási és számviteli információk

Tagdijról számla

Számlázás

Tagdijról számla

HozzászólásSzerző: kovine » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy egyesület a tagdijakról kell kiállitson szálát, vagy bevételi pénztárbizonylaton vételezi be ?Ez egy lovas egyesület akit társadalmi szervként jegyzett be a bíróság.

Köszi. Juli 

kovine

Tagdijról számla

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 17, 2008 5:35 pm

A tagdíj afa körön kívüli tétel, így szerintem nem kötelező számlát kiállítani. A számla kiállítása azonban nem tiltott.
madora100

Tagdijról számla

HozzászólásSzerző: osszeg » pén. jan. 18, 2008 5:54 pm

Pénztárbizonylatot kötelező kiállítani, számlát nem. Ahogy Madora írja, abból baj nem lesz, ha azt is kiállítotok.
osszeg

Tagdijról számla

HozzászólásSzerző: Rónyai » vas. jan. 27, 2008 5:47 pm

Véleményem szerint a társadalmi szervezetnek , egyesületnek   a  tagdijakról számlát kell kiállitania, hisz ez a Áfa tv. hatálya alá tartozik, mégpedig  a régi értelemben "tárgyimentes szolgáltatás"-nak minősül. Sőt ez a tárgyimentes szolgáltatás még az általános szabályok szerint adózó adóalanyoknál az áfa arányositást is maga után vonja.  Én egy vadásztásaság könyvelőjeként  / a társaság társadalmi szervezet / ennek komolyan utánna néztem az APEH segitségével.

Rónyai

Tagdijról számla

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » vas. jan. 27, 2008 5:52 pm

Sziasztok! Én is úgy tudom nem kell számla, elég a pénztárbizonylatot, azaz nyugtát adni.

Kérlek kedves Rónyai az Áfa tv. kivételével az emlegetett APEH hol találta meg ennek a kötelező elemét, mert mi is csak nyugtát adunk.

Üdv: Márti

viragmarta60

Tagdijról számla

HozzászólásSzerző: Rónyai » hétf. jan. 28, 2008 2:20 pm

A tagdij az uj Áfa tv. 85 § (1)  l. pontja alapján mentes az adó alól. Igaz, hogy 165 §-ban   a számlakibocsátási kötelezettség alóli mentesülés közé teszi a tv. ezt a paragrafust, de tulajdonképpen ha nem készitek számlát, akkor hol tüntessem fel,hogy ez a szolgáltatás  " MENTES AZ ADÓ ALÓL ", és mi alapján kerüljön be az Áfa nyilvántartásba. Az Áfa nyilvántartásban pedig szerepelnie kell, hisz nekem mivel az általános szabályok szerinti adózást választottam az Áfá-ban / és nem tudom az elkülönitést hiteltérdemlően megoldani / az arányositás alá kerülök e miatt.  Ezen megoldást az APEH egyetértésével választottam.

Rónyai

Tagdijról számla

HozzászólásSzerző: kovine » hétf. jan. 28, 2008 3:11 pm

A tagdij bevétel nemtartozik az áfa  körébe. Igy a tagdij bevételt elkülönülten kell kezelni, mivel ez nem szolgáltatás nem vállalkozásból származó bevétel. Az áfa tv.-ben előirt adó mentes bevételként sem kell bevonni az arányosításba. Ezért mindenképp külön kell kezelni mint tagdij bevételt.

kovine

Tagdijról számla

HozzászólásSzerző: osszeg » hétf. jan. 28, 2008 3:57 pm

Én így gondolom ahogy Te, vagyis még az áfabevallásba sem kell beállítani.
osszeg

Tagdijról számla

HozzászólásSzerző: Rónyai » hétf. jan. 28, 2008 4:21 pm

Az egyesületeknél, társadalmi szervezeteknél a fizetett tagdij "célszerinti" vagy "alaptevékenység szerinti"bevétel. A tagdij fejében valamilyen szolgáltatatást kap a tag / én vadásztársaságot könyvelek, igy alapvető. hogy a befizetett tagdij biztositja, hogy a társaságban vadászhat/ Ez ennélfogva szolgáltatásnyujtás, ami igen is Áfa hatálya alá tartozik, mégpedig  "tárgyimentes" tevékenységként kezelendő, hisz az emlitett 85 § (1) l. pontja erről szól. Akkor miért nem kellene az áfa bevallásban mint tárgyimentes értékesités ezt beállitani ?.  Mivel egyéb áfaköteles értékesités is történik, - ugyanis pl vállalkozási tevékenységet is folytat a szervezet - akkor, nyilvánvaló, hogy az arányositást alkalmazni kell. Nálam már APEH ellenőrzésen át esett ez az egész téma, és ez nem uj keletü, évek óta ezt igy kell értelmezni.  Idézek egy elég régi Apeh iránymutatást  " Az Áfa tv. 38 §-ának (3) bekezdése alapján a 3. számu melléklet I. része szerint arányositani kell, mivel a tagdij ellenében  nyujtott szolgáltatás tárgyi adómentes tevékenységnek minősül......."/ ne zavarjon, hogy régebbi rendelet szám szerepel /

Rónyai

Tagdijról számla

HozzászólásSzerző: osszeg » hétf. jan. 28, 2008 6:50 pm

Szia! Nagyon egyértelmű a válaszod, és jónak is tűnik. Én ez ügyben már sokat kutakodtam itt a forumon, sok okos dolgot is tanultam innen. Más forumozó is a Te állásfoglalásodat osztja. Az arányosítás alkalmazása egyértelmű. Én azért kutakodtam pontosan a tagdíj miatt is, mert amennyiben az áfabevallásba nem állítom be, akkor ugye a bevételi küszöbérték sem biztos, hogy eléri a visszaigényléshez szükséges értékhatárt. Szóval nem mindegy... Egy könyvelési iroda viszont egyértelműen azt állítja, hogy nem kell szerepeljen az áfabevallásba, és akkor... Egy szónak is száz a vége, engem meggyőzött az érvelésed, de mondjuk ez semmit nem jelent, annál többet viszont, hogy az apeh-ot is meggyőzte! Szóval igaz, nem én voltam a kérdésfeltevője, de nekem szerintem többet segítettél, mint neki. :-)) Köszönöm szépen!

osszeg

Vissza: Számlázás