Szia!
A számla kibocsátójánál mindig a másolat(ok) maradnak. A vevőé az eredeti példány.
A stornó számla a fizetendő ÁFÁ-t korrigálja a törvényben meghatározott időpontokban azaz a kérdésed szerinti esetben a kibocsátás (számla kelte) időszakában. Itt nem ÁFÁ-t igénylünk, hanem fizetendő ÁFÁ-t csökkentünk. Igényelhető ÁFA jellemzően szállítói -tehát bejövő- számlához kapcsolódik (A törvény szellemében nincs csak igazad, egyébként értelek)
Üdv: P.Zsuzsa
Szia!
A szabály: A számla kibocsátónál akkor maradhat a számla, vagy sztornó számla első példánya, ha még a vevőhöz történő elküldés előtt szükségessé válik a számla sztornírozása, vagy az elküldött, de a vevőnél még le nem könyvelt és így visszakérhető számla válik sztornírozandóvá.
Szia!
Ebben tök igazad van, de az ÁFA "visszaigénylése" nem ennek a függvénye. Ez a számlák kezelési módja.
Sziasztok!
Én személy szerint az ÁFA-ból indulnék ki, ugyanis ÁFA eredeti példány alapján igényelhető vissza.
A kérdésből kiindulva az eredeti eseménykor a vevő megkapta az eredeti számlát így ez alapján visszaigényelte az ÁFA-t, a kibocsájtó befizette ( ehhez nem kell első példány)
A stornó számla hasonlóan a visszáruhoz egy fordított művelet és itt az eredti számla a kibocsájtóé, nem a vevőé, mert ő igényli vissza a tévesen befizetett ÁFA-t.
A gyakorlatban nem ilyen egyedűlállóan működik, de az egy esetre leszűkítve, kiemelve az egész cég adataiból( levonandó, befizetendő összerázás) én így értelmezném.
Üdv.
Szia Garbo!
Még nem olvastam sehol ilyen értelmezést és a gyakorlatban sem követtünk még soha ilyet. A visszárunál is a vevőé az eredeti számlapéldány. A számlák példányszámai az én gyakorlatomban még soha nem igazodtak az ÁFA előjeléhez.
Sziasztok!
Egyebek szerint gondoljátok végig a következőt: Hogy néz ki az a számla, ahol én vagyok a kibocsátó (szállító) és miután a levonási jog csak a nevemre szóló számla birtokában gyakorolható ezért én vagyok a vevő is? Itt nem levonási jog gyakorlásrol van szó, hanem fizetendő ÁFA helyesbítésről. A kérdéses helyzet csak olyan mintha ÁFÁ-t vonnék!!!
Az általános forgalmi adó rendszerében különös jelentőséggel bír a megfelelő bizonylatolás. Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Áfa törvény) 35. §-a alapján ugyanis az adólevonási jog kizárólag az előzetesen felszámított adó összegét hitelesen igazoló dokumentum birtokában gyakorolható. Ilyen dokumentumnak minősül – többek között – az adóalany nevére szóló számla, egyszerűsített számla.
Üdv.: P.Zsuzsa
Egyetértek Zspoterkével. A gazdasági eseményt hitelesen igazolja az új sorszámmal előállított, de az eredeti számlára való hivatkozással kiállított sztornó számla és maga az eredeti számla.
Én is azt tapasztaltam a gyakorlatban, hogy a számla első példánya ugyanúgy a vevőé.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 15 vendég