Adófórum

Adózási és számviteli információk

Háromszögügylet

Számlázás

Háromszögügylet

HozzászólásSzerző: crissy » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A következő lenne a kérdésem. Egy közösségi adószámmal rendelkező cég szállít árut egy közösségi adószámmal rendelkező vevőnek, de közvetítőként egy 3. országbeli cég szerepel. Hogyan kell a számlát kiállítania az eladónak a közvetítő felé?

Tanácstalan vagyok, mivel nem közösségi értékesítés, mivel a közvetítőnek nincs közösségi adószáma, hiszen nem EU-s,  és nem is export, mivel a szállítási cím az EU-n belül van. Ki fogja az adót megfizetni? Találkozott már valaki ezzel a problémával? 

Előre is köszönöm a segítségeteket!

crissy

háromszögügylet

HozzászólásSzerző: Szabóné74 » hétf. dec. 04, 2006 5:00 pm

SZIA! Ez nem háromszögügylet, mert annak pont az a lényege hogy mindhárom tagállambéli illetőségű adóalany. Tegyük fel (konkrét adatok hiányában) van E1 és E 2 közösségi adószámos fél. Közvetitő 3. országbeli legyen H ország. E1---H----E2 a értékesítés útja, de az áru ugye E1-től közvetlenül E2-nek megy vagyis valóban csak közösségen belül, tehát nincs vám, hiába 3. országbeli fog értékesíteni E2-nek. Ebben az esetben adóhatósági álláfoglalás szerint is, H-nak be kell jelentkeznie E1 országban és adószámot kell kérnie. Majd az E1 áfás belfölsi értékesítést számláz H közsségi E1 országbeli adószámára. Majd H a közösségi adószámával egy közösségen belüli értékesítést számláz adómentesen E2-nek, ami után E 2 fizeti meg az áfát ill. von le. Próbáltam egyértelmű lenni, de talán megbocsátható ha mégsem ezekben az ügyekben. Üdv Anett
Szabóné74

háromszögügylet

HozzászólásSzerző: sabina » hétf. dec. 04, 2006 7:37 pm

Szia!

Anettnek teljesen igaza van, a háromszögügylet kiesik, mert az egyik szereplő unión kívüli. Ha jól értem, akkor, folytatva Anett jelőléseit E1 szállítja az árut E2-be, mi van a fuvar okmányokon, ki a feladó és ki a címzett? A H-nak mit számláz az E1? Nem lehet, hogy az E1 közösségi értékeítést végez E2 felé és a H csak ügynöki tevékenységet végez, de akkor neki kellen számlát adni az E1-nek, ha egy kicsit részletesebben leírnád az ügyletet, hogy nehogy bevigyünk az erdőbe! Elég sokrétüek ezek az ügyletek és most 2006.09. hótól meg is szigorították.

Üdvözlettel

Kicsi

sabina

háromszögügylet

HozzászólásSzerző: crissy » kedd dec. 05, 2006 7:05 am

Sziasztok!

Értettem, amit írtál Anett, és köszönöm. A kérdésem az lenne, hogyan kell bejelentkeznie H-nak E1(magyar) országban, illetve hol találhatnám meg az erre vonatkozó állásfoglalást?

Kicsi,  a feladó E1 (magyar) a vevő H (3. ország), és a szállítási cím E2 (spanyol).  És kaptam az ügyféltől egy mentes számlát ezekkel a feltételekkel kiállítva, és ezért van gondom. Nem ügynöki díjat számláz, hanem mint közvetítő szerepel. Nem is lenne gond, ha az áru kimenne H országába, majd ő szállítaná E2-nek, de ők szállítási díjat akarnak spórolni. Csak így valahogy sántít nekem a dolog...

Köszi szépen,

Kriszta

crissy

háromszögügylet

HozzászólásSzerző: Szabóné74 » kedd dec. 05, 2006 7:58 am

Külföldi társaság Magyarországi adószám kérése 1. A 06201-es APEH bejelentkezési lap 2.A bejelentő laphoz mellékelni kell: - 30 napnál nem régebbi eredeti cégkivonatot , valamint e cégkivonat fordítását (nem kell OFI által hitelesnek lennie) - Igazolás a külföldi adóhatóságtól, hogy ott …………..számon nyilvántartott adóalany az adott társaság - Cég cégkivonatában szereplő képviselőinek „aláírási címpéldánya” Közjegyző előtti hiteles aláírása legyen a képviselőknek.) - Meghatalmazás ha más jár el a külföldi nevében Az ÉSZAK Pesti Ig-nál lehet intézni és majd a bevallásokat is oda kell küldni. valahol a cím is megvan, de biztos megtalálod te is. Anett
Szabóné74

háromszögügylet

HozzászólásSzerző: sabina » kedd dec. 05, 2006 10:52 am

Kriszta!

Ebben az esetben csak az Anett által javasolt megoldás a járható út. És így Neked ÁFA-s számlát kell felé kiállítanod. Azonban, ha bejelentkezik, ahogy Anett írta, akkor visszakérheti

Üdvözlettel

Kicsi

sabina

Vissza: Számlázás