Adófórum

Adózási és számviteli információk

igazolás a kettős adózás miatt

Nemzetközi adózás

HozzászólásSzerző: vikique » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!Az általam könyvelt cég Romániában teljesített szolgáltatása után a román fél levonta az ott fizetendő adót,és annyival kevesebbet fizetett ki nekünk.Most kértem tőlük igazolást az adó befizetéséről,erre azt a választ kaptam,hogy előbb nekem kell a mi APEH-tól igazolást kérni a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény alapján.Az az igazság,hogy nem is értem miről van szó. Segítssetek!Aki már találkozott ilyen helyzettel, az válaszoljon,mit kell tennem! Köszönöm, Viki
vikique

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. feb. 18, 2008 8:30 pm

Illetőségigazolásnak hívják, amire szükséged lehet, Apeh kérelemre kiadja. Mégis milyen adót vontak le cégtől? Nem túl érthető a dolog.
aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: vikique » kedd feb. 19, 2008 7:08 pm

Kedves Anikó! Nagyon köszönöm a választ, igazán én sem tudom,hogy pontosan milyen adót vontak le.Én úgy értettem,hogy a TAO megfelelőjét,ilymódon szeretnénk itthon TAO kedvezményt igénybevenni. Azt hiszem,hogy ÁFA-ról nem lehet szó,hiszen közösségen belüli szolgáltatásnyújtásról van szó.Kérlek,ha rosszul gondolom,szólj!Nagyon sötét ló ez a terület még nekem
vikique

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » kedd feb. 19, 2008 8:13 pm

Bár nem vagyok a RO adórendszer ismerője, mégis pont ez az, amit nem értek, hiszen "a TAO megfelelőjét" egyetlen EU ország nem vonja le a társaságoktól. Nálunk sincs ilyen, hogy egyik cég a másiknak kifizetett összegből adó címén levonást eszközöl. Ilyen csak a magánszemélynek történő kifizetés esetén van. Nem tudom elképzelni, hogy RO-ban ilyen rendszer legyen, a társasági adó mindenhol a jövedelemmel van összefüggésben, így csak a társaság tudja számítani, a költségoldalt ugyanis csak a társaság ismeri. Legalább azt írják meg, milyen elnevezésű adóról van szó, akkor az internet segítségével valahogy le lehet nyomozni.
aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: vikique » szer. feb. 20, 2008 7:33 am

MEgkérdezem,pontosan miről van szó,mint mondtam,nekem sem világos.Egyetlen dolog biztos,hogy a TAO tv.szerint az ott levont és befizetett (ki tudja milyen)adónak az alapja csökkenti,míg a levont és ráfordításként elszámolt adó összege növeli az adóalapot.Valószínűleg mindegy is,milyen adóról van szó,hiszen ezt a mi törvényünk sem nevesíti.Mindenesetre nagyon szépen köszönöm a választ,megkérdezem az APEH-től,hogyan jutok ehhez az illetőségi igazoláshoz. Üdvözöl Viki
vikique

HozzászólásSzerző: Kisbimbi » pén. feb. 29, 2008 7:39 am

Illetőségigazolást a területileg illetékes Apeh ad ki írásos kérelemre. Az Apeh honlapján a letöltések között megtalálod a kérelmet. Pontosan meg kell jelölnöd, hogy mi célból kéred stb. Egyet értek azzal, hogy ilyen igazolás természetes személyű adózónak adható ki és nem társaságnak. Például annak eldöntésének az igazolására kellhet, hogy az kifizetett osztalék után milyen mértékű adót kell levonni, fizetni. Vagy , ha rezidens valaki és 182 napnál több ideig tartózkodik egy idegen országba ezzel kell igazolni, hogy miért külföldön adózik és nem itthon. Az EU-ban mindenhol kiadják. Itthon kérheted angol nyelven is nem kell érte plusz költséget fizetni.
Kisbimbi

HozzászólásSzerző: kerteszgabriella1 » kedd márc. 11, 2008 2:41 pm

Szia!

A tao. Mo-i megfelelőjét akkor kell kint megfizetni, ha a magyar cégetek rendelkezik kint adószámmal, bejelentekezett az ottani adóhivatalhoz. Ebben az esetben a kint elvégzett munka után kint az ottani adószámmal, az ott érvényes szabályok szerint kell kiállítani a számlát ( áfásan), és ott kell adózni. Az ott megfizetett tao megfelelöjét itthon figyelembe lehet venni , ezáltal lehet elkerülni a kettös adóztatást. 

kerteszgabriella1

HozzászólásSzerző: kerteszgabriella1 » kedd márc. 11, 2008 2:43 pm

Bocsi, elfelejtettem írni, hogy akkor sem a partnercégnek kell levonni.
kerteszgabriella1

HozzászólásSzerző: vikique » kedd márc. 11, 2008 8:04 pm

Köszönöm a választ,de most még tanácstalanabb vagyok. Igazából senki nem tudta megmondani,hogy miféle adót vontak le (mert levontak 10%-ot a számla értékéből),ezt miért,milyen megállapodás szerint tették. Állítólag kapok valamiféle igazolást a román partnertől,majd abból talán kiderül.Bárkezdem azt érezni,hogy ezt  rejtvényt soha nem fogom megfejteni.Az biztos,hogy a magyar cégnek nincsen romániai adószáma, és a megrendelő vonat le az adót. Mindenesetre köszönöm szépen a válaszokat. Viki
vikique

HozzászólásSzerző: kerteszgabriella1 » kedd márc. 25, 2008 2:38 pm

Szia !

Zanetti4-et keresem. Küldtél privát üzenetet az e-mail címemre, melyre szívesen válaszolnék, de a központban sem tudtak segíteni, hogy hogyan tudnék válaszolni rá. Nekem a te üzeneted nem a te címedről jött, hanem az adóforum-ból.

Köszi Gabi

kerteszgabriella1

Következő

Vissza: Nemzetközi adózás