Adófórum

Adózási és számviteli információk

M. vállalkozóival vállalhatok munkát Ausztriában?

Nemzetközi adózás

M. vállalkozóival vállalhatok munkát Ausztriában?

HozzászólásSzerző: tmonic » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szeretnék segítséget kérni, hogy megkapjam a válasz.Igazából bátyám az egyéni vállalkozó, nála vagyok alkalmazott. Szeretnék Ausztriában dolgozni úgy, hogy egyenlőre ne kelljen nekem ott kiváltani a vállalkozóit. Bátyámnak van EU-s adószáma. Lehetséges, hogy ő bérel Ausztriában egy szépségszalonban kéz- és lábápolásra helyet (benne van tevékenységi körében) és én, mint az alkalmazottja dolgoznék ott? Ha igen, hol kell adózni utána? Hol találok pontos választ erre? Milyen hivatal ad erre 100%-os választ, hogy ne legyen galiba?

Előre is köszönöm a segítséget!

Mónika 

tmonic
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

M. vállalkozóival vállalhatok munkát Ausztriában?

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. nov. 08, 2007 8:34 am

Kedves Mónika,

Valóban van arra lehetőség, hogy a bátyád egyéni vállalkozóként telephelyet létesítsen AU-ban azzal, hogy számodra bérli a munkavégzés helyét.

Azt, hogy AU-ban ez pontosan milyen bejelentési kötelezettséget jelent, sajnos nem tudom, erre az ottani szabályok vonatkoznak, osztrák könyvelőt vagy osztrák adóhivatalt kell megkérdezni.

A magyar egyéni vállalkozó adózásában az egész úgy jelentkezik, hogy az Au-i telephelyen keletkező jövedelmet (bevételek mínusz költség) ott adózza le, és ezt levonhatja a Mo-i bevételekből és költségekből. Ügyelni kell arra, hogy Au-ban eléggé elterjedtek a helyi adók, ezek bizonyára a telephelyekre is vonatkoznak, tehát ezt helyben fel kell deríteni.

Külön kell kezelni a te személyes jövedelmednek a kérdését is, alkalmazottként fő szabály az, hogy a munkavégzés helyén kell adózni. Ez számodra is egy Au-i adóbevallást jelent és egy mo-it is.

Végül ott van még a járulékfizetésed kérdése is, ebben is van döntési pont: ha egy évet várhatóan nem haladja meg a külföldi munkavégzésed, akkor maradhatsz mo-i biztosított kiküldetéssel és E101-es igazolás kell, de ha több időt szándékozol kint dolgozni, akkor ez már nem működik, akkor Au-i járulékfizetési kötelezettségek merülnek fel.

Így hirtelen ennyit lehet erre mondani, mivel még vannak eldöntetlen és ismeretlen tényezők is. Őszintén szólva, lehet, hogy egyszerűbb számodra az au-i vállalkozói engedély kiváltása, vagy valamilyen más konstrukció, bár akkor is mindkét országban kell adóbevallást adnod, viszont egyértelműbb az elszámolás. (Az EV-nél a költségek megosztása jelenthet problémát a gyakorlatban és okozhat nehezen védhető helyzetet mindkét ország adóhivatalával szemben.)

Ahol érdeklődni lehet: olyan adótanácsadó, adószakértő, aki részletesen ismeri az osztrák viszonyokat is. Remélem, tudtam valamit segíteni a fentiekkel.

Üdv, Anikó

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég