Adófórum

Adózási és számviteli információk

Külföldi cég alkalmazottja Magyarországon

Nemzetközi adózás

Külföldi cég alkalmazottja Magyarországon

HozzászólásSzerző: lajcsi666 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Jó napot kivánok!

Teljesen tanácstalan vagyok a helyzetemmel kapcsolatban. Az elmúlt 12 évet külföldön töltöttem, és most készülök hazaköltözni. Jelenleg egy Amerikai tulajdonú cég Hollandiai irodájában vagyok alkalmazott mint számitástechnikus. Idén ősszel szeretnék hazaköltözni, de a munkámat továbbra is folytatnám otthonról. Az év nagy részében a munkámat Magyarországról végezném kisebb "kiruccanásokkal", de 183 napnál biztos többet lennék otthon.

Sajnos elképzelésem sincs hogy ezt hogyan kell kezelni adózási szempontból. Nem vagyok vállalkozó, ha van rá mód akkor mint magánszemély szeretnék továbbra is a cég alkalmazottja maradni, de ehhez nem ragaszkodom. Van erre a felállásra valamilyen legális megoldás / lehetőség? Hogyan és kinek adóznék? Mi teednője van a cégnek hogy ez a megoldás valóra válhasson? Szerencsére a munkáltatom elég flexibilis, bár Magyarországi fiókot egy alkalmazottért nem fog nyitni. 

Hogyan járok jobban, hogyha magánszemélyként vagyok alkalmazva, vagy ha vállalkozoként szerződéssel dolgozom a cégnek? Olvastam egy másik kérdésnél egy 07T109 apeh nyomtatványról is, de sajnos nem igazán értem hogy ez használható e az én helyzetemben.

Segitségüket előre is köszönöm.  

lajcsi666
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Külföldi cég alkalmazottja Magyarországon

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. júl. 22, 2007 10:00 am

Szia lajcsi666!

A személyi jövedelemadó alanya a magánszemély, aki lehet:

1. Belföldi illetőségű (fogalma a személyi jövedelemadó tv. 3 §. 2. pontjában található)

A belföldi illetőségű magánszemély teljes körű adókötelezett: a belföldről és külföldről származó jövedelme után is egyaránt adózik, kivéve, ha van a két ország között kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény.

2. Külföldi illetőségű (aki nem minősül belföldinek)

Korlátozottan adókötelezett: a belföldről származó, illetve a Magyar Köztársaság területén adóztatható jövedelmére terjed ki.

Külföldön megfizetett adóból belföldön figyelembevehető összeg(a belföldinek illetőségünél):

A külföldön megfizetett adó levonhatósága attól függ, hogy van -e a két ország között egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről (és ha van, akkor hogyan rendelkezik) vagy nincs. Ha van egyezmény és az úgy rendelkezik, hogy a külföldről származó jövedelem után nem kell belföldön adózni, akkor a jövedelmet belföldön nem kell bevallani. Illetve, ha van egyezmény, de az a beszámítás módszerét írja elő, akkor

- ha a külföldi jövedelem pl. munkabér, az adóterhet nem viselő járandóságnak minősül, így a rá jutó adót az összes adóból levonásba lehet helyezni.

Üdv. stamasi

 

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Külföldi cég alkalmazottja Magyarországon

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » vas. júl. 22, 2007 2:38 pm

Szia,

van rá lehetőség, hogy ha a cég nincs Mo-on bejegyezve, akkor Te mint a vállalkozás alkalmazottja teljesítsd a bevallásokat a magad részéről, vagyis Te leszel a külföldi cég képviselője az adóhatóságnál. Be kell fizetni azt a részét is a tb-nek, amit egyébként máskor a cég fizet be, meg a levonásokat is.

Hasonló felállás merült fel egy másik kérdésben, ebből is tájékozdhatsz:

http://www.adoforum.hu/?fejezet=60&alfejezet=14&channel_id=10&topic_id=2368

Érdemes egy adótanácsadót vagy nemzetközi adózásban jártas könyvelőt megkeresni alkalmi tanácsadásért, hiszen segítgséget nyújtana a fizetendő százalékok kiszámításában és a változások követésében. Gondolom, a külföldi cégnek nem okoz gondot egy félórás tanácsadás vagy egy egyoldalas írásos anyag kifizetése, hogy teljesen tisztán lássa a teendőit az ügyedben.

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Külföldi cég alkalmazottja Magyarországon

HozzászólásSzerző: lajcsi666 » vas. júl. 22, 2007 9:28 pm

Szia stamasi,

 Köszi az infot, bár ezzel már úgy nagyjából tisztában vagyok. A probláma az az, hogy én külföldre egyáltalán nem fogok (tervezek) adózni, hisz az év nagy részében Magyarországon leszek. Ahhoz hogy kint adózzak, külföldi állandó lakhelyre meg rezidens státuszra van szükségem, ami ugye mind meg fog szünni mikor is eljövök...

lajcsi666
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Külföldi cég alkalmazottja Magyarországon

HozzászólásSzerző: lajcsi666 » vas. júl. 22, 2007 9:43 pm

Szia Anikó,

Nem nem, persze hogy nem okoz gondot, el is fogok menni tanácsért egy tapasztalt adótanácsadóhoz nemzetközi adózásban, ha találok. Itt tulajdonképpen csak azért puhatolodzom, hogy van e bármilyen módja ennek a munkavállalásnak ilyen körülmények között, hiszen először a munkaadóval kell kiegyeznem, mielött a részletekre fókuszálok.

Ez a fajta képviselősség a cég nevében egy lehetséges megoldásnak tűnik. Amire nem igazán találtam magyarázatot hogy mitől is minősül egy cég "bejegyzésre nem kötelezett külföldi munkaadónak" az APEH-nál. Mi alapján döntik el hogy egy cég köteles e bejegyzésre vagy sem?

 A másik lehetőség ami nem tudom hogy legálisan mülködhetne e, hogyha én BT-t vagy vállalkozói engedélyt kérnék, és valamilyen EU-s számlát adnék konzultációért a cégnek. Innentől a további adózásomat könyvelő végezné, és a munkáltató cég innentől már nem kéne hogy képben legyen. Kaptam olyan javaslatot, hogy ez a forma esetleg többet hozna a konyhára a bruttó kifizetésből mint az előző módszer.

Ennek a járhatóságáról van esetleg véleményed?

 Köszönöm a segitséget

lajcsi666
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Külföldi cég alkalmazottja Magyarországon

HozzászólásSzerző: stamasi » hétf. júl. 23, 2007 2:22 pm

Ha jól értem, Magyarországon lesz (van) az állandó lakhelyed, Mo-on munkaviszonyod, más jövedelmed nincs. Külföldön fogsz dolgozni, de itt is leszel. Ennek alapján belföldi illetőségünek minősülsz. Adóbevallást Mo-on, az illetékesség helyén kell beadni. Fentiekben már írtam a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményről. A kinti adófizetés nem attól függ, hogy van -e kint állandó lakhelyed.

Üdv, stamasi

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég