Adófórum

Adózási és számviteli információk

Közösségi háromszögügylet

Nemzetközi adózás

Közösségi háromszögügylet

HozzászólásSzerző: dokukedi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Segítséget szeretnék kéri, főleg olyan személytől, aki speditőr cég könyvelésében jártas. A fuvarozás az alábbiak szerint történik:
A cég (osztrák megbízó)--> B cég (mi vagyunk magyarok)--> C cég (szlovák alvállalkozó). Mindenkinek van közösségi adószáma.
A fuvarozási tevékenység során a kamion nem érinti Magyarországot, mi csak egy közvetítők vagyunk, legfőképpen az áfa miatt. A szlovák cég ránk számláz áfa mentesen, mi pedig szintén áfa mentesen továbbszámlázzuk az osztrák megbízó felé. Így mi közvetített szolgáltatást végzünk, ezt ugye rá kell írni a számlára? Az áfa tekintetében milyen szöveget kell ráírnunk? Áfa területi hatályán kívül vagy áfa mentes?


A másik kérdésem, hogy a szlovák cég nettó módon számláz, erre a magyar cégnek, azaz nekünk fel kell számítani az áfát,de egyúttal le is vonhatjuk és a közösségiben jelentenem kell? (Végülis igénybe veszünk egy külföldi partnertől szolgáltatást).
Még lenne egy másik kérdésem is, ha az osztrák megbízó ránk számláz mondjuk 10 db palettát és mi azt továbbszámlázzuk a szlovák cég felé, akkor a közösségi 12A60-as bevallásban egyszerre jelenünk meg vevőként és eladóként, ez esetben háromszögügyletként kell kezelni? A 1265-ös bevallásban pedig a 88 vagy a 89. sorban kell szerepeltetni? Köszönöm, Dóri
dokukedi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:27 am

Közösségi háromszögügylet

HozzászólásSzerző: rentax » szer. aug. 22, 2012 9:07 pm

Szia!

Ha a háromszögügyletben a magyar adóalany a "B" szereplő, akkor az áfa bevallás 89. sorában kell a közbenső vevőként beszerzett termék adó nélküli ellenértékét szerepeltetni. A 12A60-as számú összesítőnyilatkozat 02-es lapján a háromszögügylet jelölésére szolgáló rovatban a "B"-t meg kell jelölni. /adatszolgáltatási kötelezettség miatt/

Ezenfelül ki kell tölteni az áfabevallás 90. sorát is, ahol a végső vevő= "C" részére továbbértékesített termék adó nélkül számított ellenértékét kell szerepeltetni. + 12A60-as öny 01-es lapján a közbenső vevő rovatban "B"-t jelölni.

rentax
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:32 am

Közösségi háromszögügylet

HozzászólásSzerző: dokukedi » csüt. aug. 23, 2012 9:11 am

Szia! Köszi a választ, kérlek nézd meg, hogy mindent jól csinálok-e.

Szolgáltatásnál:

Ha jön a számla a szlovák alvállalkozótól az olyan mint közösségi szolgáltatás igénybevétele: 12A60-04 illetve 1265: 18. és 67. sor Könyvelés:T815-K4543
Mi továbbszámlázzuk az osztrák partnernek (áfa területi hatályán kívül és közvetített szolgáltatást tartalmaz):12A60-03 illetve 1265: 91.sor Könyvelése: T316-K931

Terméknél (paletta):

Ha jön a számla az osztrák megbízótól az olyan mint közösségi termékbeszerzés: 12A60-02 (háromszögügylet) illetve 1265: 89. sor. Könyvelés: T814-K4542
Mi továbbszámlázzuk a szlovák alvállalkozónak (áfa területi hatályán kívül) : 12A60-01 (háromszögügylet)illetve 1265: 90. sor Könyvelése: T316-K932
Áfát sehol nem kell felszámítani? És ugye ezt akkor külön a 1265 14. illetve 69. sorába nem kell jelenteni?
Ennél a terméknél elbizonytalanodtam, mert a 1265-ön én a beszerzést 88. az értékesítést a 89. sorba írtam volna? Az nem jó?

Nagyon megköszönném, ha segítenél!

Dóri
dokukedi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:27 am

Közösségi háromszögügylet

HozzászólásSzerző: rentax » pén. aug. 24, 2012 4:06 pm

Szia!

Ahhoz, hogy helyes adóbevallást tudj készíteni ismerned kell az adás-vételi szerződés és/vagy a fuvarozási szerződés tartalmát.

A háromszögügyletnek szigorú szabályai vannak. Az egyik leglényegesebb, hogy ki szervezi meg a fuvart;

- ha a fuvart „B” és „C” ügylet következményeként valósul meg, azaz azt vagy a „B”, mint értékesítő (közbenső vevő), vagy a „C” szereplő, mint beszerző szervezi meg, nem háromszögügylet valósul meg

- ha a „C” fuvarozik vagy fuvaroztat, akkor a „B” teljesítési helye „A” tagállamban lesz, ez nem háromszögügylet

A háromszögügylet akkor valósul meg, ha az „A” szereplő fuvarozza az árut vagy fuvaroztatja, vagy a „B” vevőként fuvarozik, vagy fuvaroztat, tehát a fuvar az „A” és „B” ügylet következményeként valósul meg.


A háromszögügylet könyvelése, ha „B” tagállam a magyar:

Az „A” adóalany adómentes K-en belüli értékesítést számláz „B” (magyar) felé, mivel az áru „A” tagországot elhagyta és az „C” tagországba kerül.

A „B” szereplőnek kettős szerepe van,egyrészt termékbeszerzést valósít meg "A" tagország adózójától, másrészt termékértékesítést hajt végre "C" tagország adózója felé.
Ha „B” adóalany a magyar adózó, akkor termékértékesítése Mo területi hatályán kívül van. Ekkor „B” szereplőnek az áfa bevallás 89. sorában kell (közbenső vevőként) a beszerzett termék adó nélküli ellenértékét szerepeltetni és az összesítő nyilatkozatban a „B” jelölést tenni.
Tovább a „B” szereplőnek az áfa bevallás 90. sorát is ki kell tölteni (közbenső eladó), ahol a végső vevő, a „C” részére továbbértékesített termék adó nélküli számított ellenértékét kell feltüntetni, valamint az összesítő nyilatkozatban a „B” jelölést tenni.

A "B" adózás alóli mentesülésének feltétele, hogy "B" országban az összesítő nyilatkozatban szerepeltesse az ügyletet, jelölve, hogy abban közbenső vevőként járt el, valamint a számlát a számlázásra vonatkozó szabályok szerint állítsa ki, amelyben utaljon arra, hogy az ügylet utáni adókötelezettséget "C" adózó teljesíti.

Az egyszerűsítést a „C” végső vevő hajtja végre, amikor a „B” helyett teljesíti a „C” országban előírt kötelezettségeket. ( Normál esetben a „B” szereplőnek „C” országban bejelentési kötelezettsége lenne, ebből adódóan a K-en belüli beszerzés után adót kellene fizetni a fordított adózás szabályai szerint.)
Az egyszerűsítés lényege az, hogy a „C” az átvállalt kötelezettsége után nem adózik.

Az „A” és „B” adómentes termékértékesítése, akkor jogos, ha „C” eleget tett minden kötelezettségének.
rentax
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:32 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron