Adófórum

Adózási és számviteli információk

Jövedéki adó - alkohol beszerzesre

Nemzetközi adózás

Jövedéki adó - alkohol beszerzesre

HozzászólásSzerző: maba006 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok.


A cégem alkoholt szeretne importalni édesség előállításához. Ehhez mindenképpen szükséges vámügynököt megbízni, vagy eljárhatok én is. Van esély arra hogy a beszerzett alkohol jövedéki adó mentes legyen?


 


Válaszaitokat köszönöm

maba006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:28 am

Jövedéki adó - alkohol beszerzesre

HozzászólásSzerző: kkpbt » szer. okt. 05, 2011 4:44 pm

Szia!


 


Saját termék előállításához a Jöv. tv. (2003. évi CXXVII. tv.) szerint lehetséges az alkohol jövedéki adómentes beszerzése. (68. §-ban leírtak szerint) Az engedélyek beszerzése ügyében bárki eljárhat a területileg illetékes VÁM Hivatal Jövedéki Főosztályán, akit a cég képviselője erre felhatalmaz. Vélemény szerint ez nem könyvelői feladat, erre célszerű lenne egy jövedéki szakértőt megbízni, mivel az engedélyezési eljárás nem egy egyszerű és időben is elég hosszadalmas. (jó esetben 2-3 hónap)


 


Röviden: az alkohol adómentes felhasználásához a cégnek éves "keretengedéllyel" kell rendelkeznie, ehhez jövedéki letétet kell biztosítani, (a letét összege a keretengedélyben igényelt alkohol "hlf" (hektoliterfok) mennyiségének a függvénye, (maximum 80 millió Ft.) a letét kiválható bankgaranciával is illetve a letét összege csökkenhető, amennyiben a cég az un. "jó adós" minősítését igazolja. (NAV igazolás a nemleges adóigazoláson felül) Az eljárást tovább bonyolítja az import beszerzés, mely miatt belföldi adóraktári engedéllyel is kell rendelkezni. (sajnos ez újabb jövedéki letéttel jár) Az adóraktári-engedélyes lehet belföldi külső cég is. (aki amúgy is alkohol importtal foglalkozik) A jövedéki raktárra azért van szükség, hogy az országba történő belépéskor az alkohol jövedéki adójának megfizetése "felfüggesztődjön".


 


Az engedélyezéshez szükséges nyomtatványok a www.vam.gov.hu oldalon találod meg az elektronikus nyomtatványok címszó alatt.


 


Ocó

kkpbt
 
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:27 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég