Adófórum

Adózási és számviteli információk

Magyar székhely, EU-s kereskedelmi tevékenység

Nemzetközi adózás

Magyar székhely, EU-s kereskedelmi tevékenység

HozzászólásSzerző: Tamás74 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am


Kedves Fórumozók!


Adva van egy magyarországi székhelyű cég, aki EU-ban (Szlovákia és Románia) szeretne bolto(ka)t nyitni. A cég Magyarországon használtcikk kereskedelemmel foglalkozik, így az Áfa törv.XVI.fejezet 2.alfejezete szerinti különbözeti (árrés) adózás szerint adózik.


Kérdés az, hogy elég, ha ott bejentkezik az Áfa körbe? Ha igen akkor, hogyan adózik, az alkalmazottak után hol és hogyan fizeti a járulékokat? Vagy célszerűbb inkább országonként céget alapítania és mint leányvállalat könyvelni.


Mivel az Európai Unión belül maradunk, lehetőség van rá, hogy az adott országokban is a fenti Áfa szabály szerint adózzon?


 


Segítségeteket előre is köszönöm!


Tamás


 


Válaszotokat előre is köszönöm!


 


Tamás


 

Tamás74
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:27 am

Magyar székhely, EU-s kereskedelmi tevékenység

HozzászólásSzerző: Joey1 » kedd nov. 01, 2011 8:59 pm

Szia! Az ide vágó rendelkezések érinti a HÉA irányelveket is.


 


ÁFA Tv.


 


2. § E törvény alapján adót kell fizetni: b) terméknek az Európai Közösségen (a továbbiakban: Közösség) belüli egyes, belföldön és ellenérték fejében teljesített beszerzése után


 


19. § A 2. § b) pontja a következő eseteket foglalja magában:

a) terméknek adóalany vagy nem adóalany jogi személy általi beszerzése, feltéve, hogy az értékesítő olyan adóalanyként jár el, aki (amely) a Közösség azon tagállamában, ahol adóalanyként nyilvántartásba vették, nem részesül e tagállam azon joga szerinti adómentességben, amely tartalmában a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelv (a továbbiakban: Héa-irányelv) 282-292. cikkeinek felel meg, és akinek (amelynek) ez a termékértékesítése nem tartozik a 29. és 32. § alkalmazása alá;

b) új közlekedési eszköz beszerzése;

c) jövedéki terméknek adóalany vagy nem adóalany jogi személy általi beszerzése, feltéve, hogy a beszerzés után jövedékiadó-fizetési kötelezettség keletkezik

[a)-c) pontok a továbbiakban együtt: termék Közösségen belüli beszerzése].

20. § (1) A 19. § a) pontjától eltérően nem kell adót fizetni: 


 


b) használt ingóság [213. § (1) bekezdésének a) pontja], műalkotás [213. § (1) bekezdésének b) pontja], gyűjteménydarab [213. § (1) bekezdésének c) pontja] vagy régiség [213. § (1) bekezdésének d) pontja] Közösségen belüli beszerzése esetében, feltéve, hogy az értékesítő viszonteladóként [213. § (1) bekezdésének e) pontja] jár el, aki (amely) egyúttal igazolja, hogy a Közösség azon tagállamában, ahol a termék a küldeménykénti feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor volt, a terméket e tagállam azon joga szerint úgy adóztatták meg, amely tartalmában megfelel a Héa-irányelv 312-325. cikkeinek;


 


 


 


HÉA irányelv:


 


314.cikk
A különbözet szerinti szabályozás használt cikkek, műalkotások, gyű
teménydarabok és régiségek használtcikk-kereskedő általi értékesítésé
vonatkozik, amennyiben a termékeket a használtcikk-kereskedőnek
Közösség területén az alábbi személyek valamelyike értékesítette:


 


d) másik használtcikk-kereskedő, amennyiben a terméknek e másik
használtcikk-kereskedő által történő értékesítésére a HÉA-t e különös
szabályozás értelmében alkalmazták. 


 


ÁFA tv.


 


216. § Használt ingóság, műalkotás, gyűjteménydarab vagy régiség viszonteladó általi értékesítése esetében az adó alapjának megállapítására a 217. § alkalmazandó, feltéve, hogy a viszonteladó részére az előzőekben felsorolt termékeket a Közösség területérőll a következők bármelyike értékesítette:


 


d) másik viszonteladó vagy olyan adóalany, akinek (amelynek) termékértékesítésére ilyen minőségében az érintett közösségi tagállamnak azon joga vonatkozik, amely tartalmában megfelel a Héa-irányelv 312-325. cikkeinek. 


 


 


 


Tehát összefoglalva, ha olyan tagállamból szerzedbe, ahol alkalmazzák a különbözeti adózást akkor abban a tagállamban megfizeti az értékesitő az (különbözeti adó szerint)adót , itthon nem kell fizetni utána adót és nem is vonhatsz le mivel különbözeti áfásan kapod. Viszont amikor itthon értékesited mint viszonteladó akkor te is különbözeti adóval adod el és használt ingóságokra vonatkozó szabályok szerint adózod le. Hogy mely országban milyen járulékfizetési szabályok vannak szerintem NE itt kérdezd... szerintem sokan vagyunk ,hogy örülünk, ha a magyar jogszabályok közt eligazodunk... Ja és legyen valamilyen igazolás, hogy ott az adott partner különbözet szerinti adózó szerintem, hogy védve legyél egy esetleges ellenörzésnél.


 


Én helyedbe ott alapitatnék leányvállalatokat, lehetőség lehetne igy adóoptimalizálásra :)..... Mivel EU-s országok nagy valószinüleg ott is EU harmónizált az áfa törvények :) és amit fent leirtam az alkalmazhatóak ott is a beszerzésekre vonatkozóan.


További szép estét!


 


Joey

Joey1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron