Adófórum

Adózási és számviteli információk

kössek TB-t külföldön vagy itthon?

Nemzetközi adózás

kössek TB-t külföldön vagy itthon?

HozzászólásSzerző: hajós » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

 

Ma kaptam egy levelet az Apeh-tól, hogy  2008.10.31-től nem szerepelek a nyilvántartásban. Én 2007 őszétől külfölfön dolgozom, méghozzá egy amerikai tengerjáró hajón, amely amerikai törvények értelmében, mivel tenger, nincs adózás. A cég, ami szerződtet viszont angol, akitől Tb támogatást nem kapunk, mivel Ő a tengeri céggel van szerződve.Tehát, ha a hajón belül van valami baleste, azt a hajó orvosa ellátja, amit az angol cég fizet, ha a hajón kívül kell valami, akkor az zsebből megy.

Namármost kérdé, hogy most viszont valahova fizetnem kell.. ha a magyar TB-t visszamenőleg befizetem és fizetgetem, akkor is csak az Eu-s államokon belül lesz biztosításom, de más országokba nem, hiába megy arra a hajó. Nem kifejezetten aggódom, hogy bármi bak lehet, de ha már egyszer fizetnem kell, akkor az olcsó , jobbikat szeretném..

Kössek valami nemzetközi biztosítást? De akkor is visszamenőleg ki kell fizetnem a magyar TB-t nem?

hajós
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

kössek TB-t külföldön vagy itthon?

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. júl. 14, 2010 10:28 am

Szia!

Ha fenntartottad a magyarországi állandó lakhelyedet, akkor fizetned kell a havi 4950 Ft-okat. (Tavaly 4500, előtte valamivel 4000 Ft felett volt.)

Ha  EU tagországban dolgoznál, az mentesítene alóla. Mivel azonban ilyen mentesítéssel nem rendelkezel, sajnos be kell nyelned a békát.

Az indok valahogy úgy szól, hogy ha megtartod a magyar állandó lakhelyedet, akkor feltételezik, hogy időnként minden bizonnyal hazalátogatsz, és ilyenkor előfordulhat, hogy orvoshoz kell menned. 

És így Rád is kiterjesztik az Alkotmányban szereplő közteherviselést.... 

Vagy valami hasonló az elv.

Tehát ha nem akarsz fizetni, akkor le kell mondani az állandó lakcímről.

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

kössek TB-t külföldön vagy itthon?

HozzászólásSzerző: gariv » szer. júl. 14, 2010 11:54 am

Szia !

Sajnos Zsuzsának igaza van, fizetned kell a rád kivetett 4.950,- ft. ot, mivel megmaradt a Mo-i bejelentett lakcímed. Talán APEH most a nyári  időszakban jobban ráérthet, mert ezzel  a kötelezettség előírással többeket is már megtaláltak. Akik  a tanulmányaik befejezése után nem tudtak elhelyezkedni,  regisztrált munkanélküliek voltank, majd ennek lejárta után még mindig nem kaptak munkát. Sajnos nekik is kell fizetni ezt az összeget. 

Nekik sincs ezalól mentség, csak ha pl. a Polgárm. Hiv. jegyzője  rászorultságot vizsgálva adna igazolást, hogy nem tudja fizetni. 

Szia: Évi

 

 

gariv
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron