Adófórum

Adózási és számviteli információk

Osztrák magánszem. osztaléka Mo-on

Nemzetközi adózás

Osztrák magánszem. osztaléka Mo-on

HozzászólásSzerző: brillkft2 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Kollégák! Egy osztrák társaság egy magyar társaságban 50 %-ban tulajdonos (nincsenek kapcsolt vállalkozások).

Az osztrák társaságot két osztrák magánszemély tulajdonolja, a tulajdonosok egyik tagja Magyarországon él 2002. óta a naptári évben 9-10 hónapot, továbbá van magyar személyi igazolványa, lakcímkártyája állandó magyar lakcímmel, adóazonosítója, TAJ száma.

A magyar társaság rendszeresen, minden évben fizet osztalékot tagjainak a taggyűlési határozatnak megfelelően a tulajdonrészek arányában, így az osztrák társaságnak is, az általa megjelölt (magyar) bankszámlára.

Az osztrák társaságnak átutalt osztalékból a magyar társaság (mint kifizető?) nem von le semmit.

Kérdés:

Az osztrák társaság osztrák magánszemély tulajdonosának itt Magyarországon van-e adó-járulékfizetési kötelezettsége amennyiben a fenti osztalékot úgy kapja meg, hogy (saját bevallása szerint az Osztrák APEH-nek) csak 10 %-ot adózik utána.
brillkft2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Osztrák magánszem. osztaléka Mo-on

HozzászólásSzerző: validitas » kedd jún. 01, 2010 1:48 pm

A magyar társaság az osztrák társaságnak fizet osztalékot, mert az a tulajdonos. Tehát nem magánszemélyeknek fizet osztalékot.

Ha társaságnak fizet, akkor abból nem kell semmit sem fizetni, mert csak a magánszemélyeket terheli SZJA és EHO.

Az, hogy annak az osztrák társaságnak a tulajdonosai kapnak-e és mennyi osztalékot, meg hogyan adóznak, semmi köze a magyar társasághoz.  Az osztrák társaság magánszemély tulajdonosai az osztrák cégtől kapnak osztalékot (ha a taggyűlésük úgy dönt), az osztrák társaság eredményéből. Ez nem azonos a magyar cég által a tulajdonosnak fizetett osztalékkal.

A kettőnek nincs semmi köze egymáshoz.

Üdv:Böbe

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Osztrák magánszem. osztaléka Mo-on

HozzászólásSzerző: brillkft2 » szer. jún. 02, 2010 6:59 am

Köszi válaszodat Böbe!

Azért tettem be a Nemzetközi adózás rovatba kérdésem, mert nekem barátom az az osztrák úr akiről itt szó van, és az Ő elmondása alapján az Ő problémájára keressük a megoldást. A kérdés felett levő szöveg "csak egy bemelegítés".

Ha csak a kérdést olvasod el alul, erre keresi a választ az osztrák magánszemély, amihez szerintem kellene az osztrák adójogot is ismerni, meg főleg a nemzetközi megállapodásokat is. Amit írtál az világos, de nem arról van szó a kérdésben.

Üdv:Richárd

brillkft2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Osztrák magánszem. osztaléka Mo-on

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jún. 02, 2010 8:05 am

Szia Richárd!

Tehát a kérdés az, hogy az osztrák vállalkozásától  Magyarországon kapott osztaléka hol adóköteles, illetve milyen adóterhekkel? Jól értem?

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Osztrák magánszem. osztaléka Mo-on

HozzászólásSzerző: brillkft2 » szer. jún. 02, 2010 8:29 am

Szia Böbe!

A kérdés az, hogy

Az osztrák társaság osztrák magánszemély tulajdonosának itt Magyarországon van-e adó-járulékfizetési kötelezettsége amennyiben a fenti osztalékot úgy kapja meg, hogy (saját bevallása szerint az Osztrák APEH-nek) csak 10 %-ot adózik utána.

Olyanokra gondolok, mint pl.: azért fizet Ő csak 10% adót szemben az osztrák 25% osztalékadóval, mert külföldinek minősül azáltal hogy szinte állandóan Mo-on van!? De ez csak egyik része a feladatnak. (Itt egy kedvezmény van?)

A másik része -és ez a jelentősebb, mert ez a "hazai"- amennyiben jogosan adózik 10%-al a felvett összege, ezt itthon Mo-on előírja-e valami hogy ki kell egészíteni a hiányzó 15%-al?

Harmadrészt milyen egyéb vonzata keletkezhet ennek az osztaléknak?

Üdv:Richárd

 

brillkft2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Osztrák magánszem. osztaléka Mo-on

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jún. 02, 2010 2:18 pm

Sajnos én nem vagyok járatos sem az osztrák, sem más nemzetközi adójogszabályban, ezért inkább nem válaszolok semmit sem. Talán érdemes lenne a kérdéseddel felkeresni vagy adótanácsadót, vagy keresni olyan könyvelőt/céget, aki a nemzetközi adózásban is top-on van.

A magánszemély személyi jöv.adó tv. szerint belföldinek minősül, és a belföldieknek kell adózniuk a külföldről származó jövedelmeik után, de vannak kettős adózást kizáró egyezmények, stb. Szóval én nem tudok ebben segíteni.

Vagy a vállalkozás könyvvizsgáló cégéhez is lehet fordulni a kérdéssel - persze nyilván || díjazást kérnek a tanácsadásért.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Osztrák magánszem. osztaléka Mo-on

HozzászólásSzerző: brillkft2 » csüt. jún. 24, 2010 1:06 pm

Sziasztok!

Időközben megjött egy APEH-es állásfoglalás, korrekt, részletes és a kérdésemre teljes mértékben megadja a választ. A választ itt lent közzéteszem midannyiunk okulására.

 

 

 

 

ugyfelszolgalat@cc.apeh.hu ugyfelszolgalat@cc.apeh.hu

 

 

 

 

 

 

2010. június 23. 13:54

Válaszcím: ugyfelszolgalat@cc.apeh.hu, ugyfelszolgalat@cc.apeh.hu
Címzett:

Tisztelt !


Elektronikus úton Osztrák állampolgár részére kifizetett osztalék utáni adófizetéssel kapcsolatban 2010. június 2. -án beérkezett levelére a következokrol tájékoztatom:

A beadványában ugyan nem említette, de az alábbi levezetés során feltételezzük, hogy az osztrák cég a saját magánszemély tagjai felé továbbítja az osztalékot. Ugyanis, ha csak osztrák cég szerzi meg az osztalékot, attól még a magánszemély nem fog adózni.

A Magyar Népköztársaság és az Osztrák Köztársaság között a kettos adóztatás elkerülésére a jövedelem-, a hozadéki és a vagyonadó területén Bécsben, 1975. február 25-én aláírt 1976. évi 2. törvényereju rendelet alapján kell eljárni.
A rendelet 4. Cikk (1) bekezdése szerint, a jelen Egyezmény értelmében az ?egyik Szerzodo Államban illetoséggel bíró személy? kifejezés olyan személyt jelent, aki ennek az államnak a joga szerint ott lakóhelye, állandó tartózkodási helye, üzletvezetésének helye, vagy más hasonló ismérv alapján, adóköteles.
A (2) bekezdés a) pontja értelmében, amennyiben egy természetes személy az (1) bekezdés szerint mindkét Szerzodo Államban illetoséggel bír, a személy abban a Szerzodo Államban tekintendo illetoséggel bírónak, amelyben állandó lakóhellyel rendelkezik. Ha mindkét Szerzodo Államban rendelkezik állandó lakóhellyel, úgy abban a Szerzodo Államban tekintendo illetoséggel bírónak, amelyhez szorosabb családi és gazdasági kapcsolatok fuzik (a létérdekek központja).

A levelében közölt információkból az derül ki, hogy az osztalékban részesülo Osztrák személy életvitelszeruen Magyarországon él, itt bejelentett lakcímmel rendelkezik.
Ebbol következoen O adózás szempontjából magyar illetoségunek minosül, vagyis minden Magyarországon megszerzett jövedelmére a Magyar adó és járulékmértékeket kell alkalmazni.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 2009. január 1-jétol hatályos 66. §-ának (1) bekezdése szerint a magánszemély osztalékból, osztalékelolegbol származó bevételének egésze jövedelem. E törvény alkalmazásában osztalék
a) a társas vállalkozás magánszemély tagja számára a társas vállalkozás által felosztani rendelt, a számviteli törvény szerint meghatározott adóévi adózott eredmény, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített adóévi adózott eredmény terhére jóváhagyott részesedés;
b) a kamatozó részvény kamata;
c) a külföldi állam joga szerint osztaléknak minosülo jövedelem;
d) a kockázatitokelap-jegy hozama;
osztalékeloleg pedig az adóévi várható osztalékra tekintettel az adóévben kapott bevétel.
Az adó mértéke
a) bármely EGT-államban muködo, a tokepiacról szóló törvény szerint elismert (szabályozott) piacnak minosülo tozsdére bevezetett értékpapírnak az adott tagállam joga szerint osztaléknak (osztalékelolegnek) minosülo hozama után 10 százalék;
b) az a) pontban nem említett osztalék (osztalékeloleg) esetében 25 százalék (Szja tv. 66.§ (2) bekezdése).

Az Szja tv. 66.§-ának (3) bekezdése alapján az adót a kifizetonek a kifizetés idopontjában kell megállapítania és az adózás rendjérol szóló 2003. évi XCII. törvényben (a továbbiakban: Art.) meghatározottak szerint kell bevallania és megfizetnie, figyelemmel a 15.§ (4) bekezdésének rendelkezésére, valamint az Art-nak a külföldi személyek egyes jövedelmei adózásának különös szabályairól szóló rendelkezéseire is. Ha az osztrák cég fizeti ki a tagjainak, akkor az egyezmény alapján az osztrák cég 10 % osztrák jövedelemadót visszatart, melyet a magánszemély az idehaza fizetendo 25 %-os adóba beszámít.

Összefoglalva:
Mivel az illeto adózási szempontból a Magyar Köztársaságban minosül belföldi illetoségunek, úgy az osztalék után 25 százalékos személyi jövedelemadó fizetésére kötelezett ( Szja. tv. 66. § ).
Társadalombiztosítási járulékot az osztalék után nem kell fizetni.

Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény 2. §-ban rögzített hatálya a Tbj. törvény szerinti belföldi magánszemélyekre terjed ki. Mivel az érintett személy a Tbj szerint belföldinek minosül, így 14 százalékos eho fizetési kötelezettsége keletkezik a 25 százalékos adóterhet viselo osztalékból származó jövedelme után.

Tájékoztatom, hogy levelem az Ön által rendelkezésre bocsátott adatokon, információkon alapul, egyben közlöm, hogy a válaszlevélben részletezettek az adóhatóság szakmai álláspontjának minosülnek, kötelezo jogi erovel nem bírnak.

Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását.

Tisztelettel:

APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóság
Tájékoztatási Osztálya
{6F1AE2-B2063-880971-G25F23JL-ME4D2B-GHYMNS}

brillkft2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Osztrák magánszem. osztaléka Mo-on

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. jún. 24, 2010 1:58 pm

Szuper, köszi!

Fogadd el a saját válaszod, zárd le a kérdést, így visszakapod a pontjaidat. Ha kell még pont, akkor szólj légyszi, és ajánlok fel pontot.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Osztrák magánszem. osztaléka Mo-on

HozzászólásSzerző: brillkft2 » pén. jún. 25, 2010 5:27 am

Szia!

Én is nagyon köszönöm emberségedet, és még 80 napsütötte viharmentes nyarat kívánok neked!

Üdv: Richárd

brillkft2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég