Adófórum

Adózási és számviteli információk

Külföldi cég Mo-on dolgoztat

Nemzetközi adózás

HozzászólásSzerző: laszlo79 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy egy cég ami külföldi illetékességű. Nincs Mo-on telephelye és semmilyen képviselete. Fizetni dollárban vagy euróban fizet és a cégnek is dollárban vagy euróban kell fizetni egy-egy szolgáltatásért egy külföldi számlára. Mo-on vannak munkatársaik, de nem vállalkozók.

Egyáltalán szabályosan kapnak-e jövedelmet az ott dolgozók? Állítólag ez külföldi jövedelemnek minősül. Számomra már az gyanús, hogy a cég egyáltalán hogyan működhet Mo-on ebben a formában és hogyan dolgozhatnak ott magyar állampolgárok úgy, hogy nem vállalkozók.

Köszönöm a válaszokat. 

Laci 

laszlo79

HozzászólásSzerző: helen3 » szomb. márc. 13, 2010 9:40 pm

Egyáltalán mit dolgoztat a Cég a mvállaókkal?

Az elvégzett munkát Mo.-on számlázza(Magyar Vállalkozásoknak) ki a külföldi Cég?

helen3

HozzászólásSzerző: laszlo79 » szomb. márc. 13, 2010 9:53 pm

Azt nem tudom, hogy hogyan számláznak, csak azt, hogy külföldi számlára kell befizetni dollár/EUROban a szolgáltatásért. Amit neten tudsz igénybe venni. Mo-on pedig reklámozni/értékesíteni lehet a szolgáltatást és ezért fizetnek egy bizonyos százalékot.

Több ilyen cég is van. Egyre elterjedtebb az ilyen munka és cégek. És szerintem valami nem stimmel ezekkel a cégekkel legalábbis adózás szempontjából tuti. Engem kizárólag csak az adózási része érdekel ezeknek a dolgoknak.

Ilyen cég pl a GDI, vagy a Freedomrocks és a TVI is. 

laszlo79

HozzászólásSzerző: helen3 » szomb. márc. 13, 2010 10:24 pm

Milyen szolgáltatások ezek?

Nem ismerem az általad felsorolt cégeket. 

A szolgáltatás igénybevételi helyének meghatározása a mérvadó, az (Áfa)adózás szempontjából.

Ha van Mo.-on irodája,telephelye, akkor már be kell jelenkezni a külföldi cégnek az APEH-hez.

Kap magyar adószámot.

Magyar Adószámos vállalkozásnál a Magyar Törvények,Adózások érvényesek.  

Ha a fizetés(mbér,jutalék,stb),a saját bankszámlátokra jön akkor ezt a bank jelenti az adóhatóság felé.

A  tevékenységed kezdetekor kellett-e vmilyen adatot leadnod magadról,vagy csak regisztráltál,és csak a bank számládat adtad meg?

Egyáltalán hogyan tartjátok a kapcsolatot?

helen3

HozzászólásSzerző: laszlo79 » szomb. márc. 13, 2010 10:32 pm

Én nem regisztráltam sehova. Pont azért mert nem tudom, hogy legális-e ez az egész. Tudomásom szerint a szolgáltatást cégtől függően pl Mo-on is igénybe lehet venni. Pl TVI olyan, mint egy utazási iroda a világ több országába. A kifizetés nem tudom, hogy pontosan hogyan érkezik. De jöhet csekken, vagy deviza számlára. Semmiképpen sem forint alapú számlára. És senki sem vállalkozóként tevékenykedik. Így azt mondják, hogy 18% adót kell fizetni, mint külföldről származó jövedelem után. Csakhogy Mo-on értékesítik ezeket a szolgáltatásokat. 

Nincs Mo-i cégtelephely egyik cégnek sem és semmi ilyesmi.

Szolg_ Freedom: devizakereskedelem TVI: online utazási iroda. GDI: .ws végződésű honlapok regisztrálása és használata.

A GDI-nál tuti, hogy online kell regisztrálni. 

laszlo79

HozzászólásSzerző: helen3 » szomb. márc. 13, 2010 11:14 pm

Akik dolgoznak ezeknek a cégeknek, hogyan tartják a kapcsolatot(Milyen tapasztalatuk van?)?

Ha Csak mail-ban?az már gázos!!

Szerintem ezeknél biztosan csak jutalék rendszer van.

Messzire elkerülném  a cégeket.

SZJA 18%-k 2009-ben volt.

2010-ben 17%-k, de a szuperbruttósított összeget kell figyelembe  venni.

Nem lesz biztosított az aki ebben dolgozik.

helen3

HozzászólásSzerző: laszlo79 » szomb. márc. 13, 2010 11:36 pm

Igen jutalék alapú a kifizetés, de ez lényegtelen. Én még mindig az adózás és kifizetés jogszerűségén vagyok fennakadva. Mert vannak más hasonló cégek is, de azoknak van Mo-i székhelyük és Ft-ban fizetnek, pedig külföldi cégek és szintén szolgáltatást nyújtanak.

Tehát engem csak az adóság jogszerűsége érdekel. Azt nem tudom, hogy hogyan tartják a kapcsolatot a cég külföldi székhelyeivel. De leginkább emailben.

Érdemes lenne esetleg feljelenteni ezeket a cégeket? Mert ki tudja, hogy hány ember esik áldozatul nekik. :(

laszlo79

HozzászólásSzerző: helen3 » vas. márc. 14, 2010 12:55 am

Jól látod a dolgot.Rengetegen belees(het)nek a csapdába.

Az adózás és kifizetés jogszerűsége lehet,  a külföldi cég székhelyén ez  szabályos.

Mo-on minden legszerzett Ft után adózni kell.

Bejelentést lehet tenni.

helen3

HozzászólásSzerző: laszlo79 » vas. márc. 14, 2010 11:33 am

Adózni adóznak is. Csak nem biztos, hogy úgy ahogyan kell. Eleve nem értem, hogy egy értékesítési tevkenységet miért nem vállalkozóként végeznek. Vagy miért nem kell vállalkozónak lenni.

Korábban a sciennettel is megkeresett egy ismerősöm és azt mondta, hogy mivel külföldről származó jövedelem, mert usa székhelyű a cég, ezért azt a 18% (17%) kell adózni. Azt, hogy miért csődölt be azt nem tudom, de nem is ez a lényeg.

Lehet így dolgozni Mo-on egyáltalán? 

Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget is. :) 

laszlo79

Vissza: Nemzetközi adózás