Adófórum

Adózási és számviteli információk

alkalmankénti árusítás az EU-ban

Nemzetközi adózás

alkalmankénti árusítás az EU-ban

HozzászólásSzerző: dakota » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Önálló tevékenységet folytató magánszemélyként ékszereket készítek és nyári zenei fesztiválokon szeretnék árulni alkalmanként az EU országaiban. milyen engedélyekre van szükségem és hogyan adózok? köszönettel, dakota
dakota
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

alkalmankénti árusítás az EU-ban

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. márc. 11, 2007 9:06 pm

Szia! A helyi önkormányzatnál kell adószámot  és EU-s adószámot igényelned, ott felvilágosítanak hogy végezhető-e vállakozói igazolvány nélkül. Ezután kell az APEH-hoz bejelentened. Ha nem kötött vállakozói igazolványhoz, akkor az APEH-tól kellenek az adószámok.

Vagy pénztárkönyvet vagy legalább bevételi és költségnyilvántartást kell vezetned. A kettő különbözete lesz az adóalapod, amit majd a 2007 évi  szja-ban kell bevallanod.

Bár választhatsz más adózási módszert is:pl 10% költséghányad, ilyenkor nem kellenek ktg számlák, és a bevételed 90%-a lesz a jövedelem, de véleményem szerint ez neked nem biztos hogy  kedvező.

Főállású (heti 36 órás) munkaviszonyod van? Ha mégsem, akkor a járulékok miatt még  bevallási-és fizetési kötelezettséged is lenne. Üdv:Napraforgó

Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

alkalmankénti árusítás az EU-ban

HozzászólásSzerző: Cityt » csüt. ápr. 12, 2007 7:23 am

Szia,

 Ezt az adózási kérdést találtam a témában.

A lényeg, hogy be kell jelentkezni külföldön ahhoz, hogy árusíthass. (kivéve ha nem engedik a bejelentkezést, de ez az EU-ban nem fordulhat szerintem elő.)

2006/100. Adózási kérdés
vásározó kereskedő adókötelezettsége más tagállamban
[az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Áfa törvény) 7. § (2) bekezdés, 14. § (1), (5) bekezdés]
A Közösség más tagállamában kitelepüléses vásárlási értékesítést végző adóalanynak, aki alkalmi jelleggel értékesít ott magánszemély vevőknek, a forgalmi adózás szempontjából a következőkre kell figyelemmel lenni.
Tekintettel a harmonizált szabályozásra, ez a vásározó kereskedői tevékenység megalapozza a másik tagállamban is a forgalmi adó alanyiságot, és szükségessé teszi az ottani adóalanykénti bejelentkezést, azonban e kérdésben mindenképpen az adott tagállam adóhatóságának a véleményét célszerű kikérni, mivel annak függvényében eltérően alakulhat az adókötelezettség.
Amennyiben a másik tagállamban az említett értékesítési formában folytatott tevékenység nem alapozza meg az adóalanyiságot és nem engedik az adóalanykénti bejelentkezést, akkor a magyar Áfa törvény vonatkozó rendelkezései alapján - az Áfa törvény 7. § (2) bekezdés c), 14. § (1), (5) bekezdés, 28. § - egy vagyonáthelyezés történik belföldi teljesítési hellyel, melyre az adott termékre érvényes belföldi adómértékkel kell az áfát megfizetni.
A másik tagállamban történő értékesítés viszont a magyar áfa szempontjából külföldön teljesítettnek minősül. Tekintettel arra, hogy nem adóalanyoknak történik az értékesítés és fordított adózásról nem beszélhetünk, azt a magyar Áfa törvény szerinti bizonylatolásnak sem kell követni. A más tagállamban megszerzett bevétel után további belföldi áfafizetéssel nem kell számolni.
A más tagállamban kifizetett, az ottani tartózkodás során felmerült ottani forgalmi adó visszaigénylésére a külföldi vállalkozókra vonatkozó különleges áfa-visszatérítési szabályok alapján nyílhat lehetőség.
Tekintsük át azt az esetet is, amikor a más tagállam szabályai alapján ottani adóalanynak minősül a vásározó kereskedő, és adóalanyként regisztrálják.
Ilyenkor az Áfa törvény 7. § (2) bekezdés c) pontja szerinti vagyonáthelyezés szintén megvalósul, azonban az a 29/A. § d) pontja értelmében Magyarországon adómentes levonási joggal, amennyiben a másik tagállamban ezután Közösségen belüli beszerzés címén adófizetési kötelezettsége keletkezik (ami az ottani adóalanyiság okán feltehetően fennáll). Az azt követő - más tagországban történő - értékesítés pedig az ottani adómértékkel adóköteles, és az ott érvényes bizonylatolási kötelezettséget vonja maga után. Az ottani adóalanyként megszerzett bevétel után Magyarországon további áfafizetési-kötelezettséggel már nem kell számolni. A kitelepüléssel érintett tagállamban való tartózkodással összefüggően felmerült ottani áfát az ottani szabályozásnak megfelelően lehet érvényesíteni.
Amennyiben a másik tagállamban adóalanynak minősül a kereskedő és adóalanyként regisztrálták, akkor a vagyonáthelyezésre tekintettel szükség van a közösségi adószám kiváltására. (Amennyiben nem minősül ott adóalanynak és nem regisztrálják akként, akkor magyar közösségi adószámot sem kell kiváltania e tevékenységére tekintettel, mivel nem adóalanyoknak értékesít a másik tagállamban, és az ügylet nem tartozik a 14/A. §-ban foglalt távolsági értékesítés körébe sem.)
Fordított esetben (tehát amennyiben Magyarországon nyilvántartásba nem vett adóalany), ha az Áfa törvény 5. § (1) bekezdése szerinti gazdasági tevékenységet végez belföldön, úgy az megalapozza a magyarországi adóalanyiságot. Következésképpen az adóalany köteles az adóhivatalnál bejelentkezni nyilvántartásba vétel céljából. A bejelentkezést követően pedig köteles a Magyarországi adóalanyokra vonatkozó szabályoknak megfelelően teljesíteni adókötelezettségét (bizonylatolás, bevallás stb.).
(PM Forgalmi adók, vám és jövedéki főosztály 1.376/4/2005. - APEH Adójogi főosztály 1228647792; AEÉ 2006/14.)

Remélem segítettem.

Üdv,

Cityt

Cityt
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég